Forårsvinen står klar

Vinhandlerne har hurtigt fået sporet sig ind på, at foråret nu har bidt sig fast, selvom nattetemperaturerne svirrer omkring nulpunktet. Under alle omstændigheder falbydes der masser af hvidvin og rosé i denne uge. Og det peger mod varme oplevelser på altaner og terrasser.

 

Og så er det i morgen, torsdag, at der er Sherryfestival i ”Sceneriet” på Det Ny Teater i København. Her kan man smage tørre Finoer, modne Amontilladoer og naturligt sødmefulde PX’ere. Se nærmere detaljer på www.forlaget-smag.dk, hvis hedvinsekspert, Henrik Oldenburg, har taget initiativet til at genopleve Sherryens fordums popularitet i Danmark.  

 

Hvidvin

 

Società Agricola Olivini, 2015 Demesse Vecchie, Lugano DOC, Desenzario del Garda, Italien – Normalpris 149 kr. – Tilbudspris 129 kr. pr styk ved køb af 6 flasker.

 

Vinen betegnes som en af Italiens bedst bevarede hemmeligheder på eksportmarkederne, fordi hovedparten drikke lokalt ved Gardasøens bredder. Den er fremstillet på lokaldruen Turbiana. Duften er fyldt af tropiske frugter, mens smagen er cremet, fed og fyldig. Passer fint som ledsager til asparges i fondu-sauce.

 

Importør: Vinslottet, Greve

 

Bodegas Familia Conesa, 2018 ”La Doncella”, Tierra de la Castilla, Guijoso V.P., Albacete, Spanien – Normalpris 129 kr. – Tilbudspris 79 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Vinen er produceret på 100 pct. Chardonnay druer, hvilket er ret unormalt på Den iberiske Halvø, men her er eksperimentet lykkedes forbavsende godt. Farven er strågul, næsen fuld af tropefrugter, mens smagen er som silke i munden. En lækker sag sammen med fjordrejer eller skaldyr i det hele taget.

 

Importør: D’Wine, Aalborg

 

Læs også
Vin til bod, bøn og faste

Domaine et Negociant Paul Pidault, 2018 Chablis AOP, Fleurie, Frankrig – Normalpris 119,95 kr. – Tilbudspris 100 kr. Nærmeste forhandler oplyses på tlf. 86911844.

 

Vinområdet Chablis oplevede i fjor den bedste høst i to årtier. Den varme sommer og det stabile vejr i september gav en tidlig høst og mulighed for at plukke druerne, når deres modenhed var på sit højeste. Vinen her har en flot gylden farve og en duft af blomster og æbler og pærer. Smagen er rund, men frisk med en afstemt syrebalance.

 

Importør: Amalie Vinimport, Hinnerup

 

Château Pajnoz, 2017 ”T” Dry Furmint, Tokaj, Ungarn – Normalpris 119 kr. – Tilbudspris 89,25 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Da økonomien i Østeuropa brød sammen med murens fald i 1989, stod en række pengestærke vinproducenter parat til at sætte penge i de områder, som var kendt for at have marker, som kunne yde topkvalitet. En af disse investorer var ejeren af Château Clinet i Pomerol i Frankrig, Jean Louis Laborde. Han købte i 1992 slottet Pajnoz og dets 70 hektarer vinmarker og høster nu frugterne af investeringen. En supervin, som vækker opmærksomhed.

 

Læs også
Med rødhalsen som køkkenskriver

Importør: Propperiet, Bræstrup

 

Rosévin

 

Château Pesquie, 2018 Les Terrasses Rosé Øko, Ventoux AVP, Mormoiron, Rhônedalen, Frankrig – Normalpris 119, 95 kr – Tilbudspris 75 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Denne rosévin produceres kun i begrænsede mængder, og fra 2018 er druerne til den dyrket økologisk. Det drejer sig om typerne Syrah, Grenache og Cinsault, og samtidig med dyrkningsændringen er farven ændret mod Østersølaksens pinke teint. Duften giver mindelser om eksotiske bær, og smagen har noter af hindbær og blåbær. En fin aperitif som optakt til forårets konfirmationsfester.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal

 

Læs også
Vin til Påskens lammesteg

Domaine Dauvergne Ranvier, 2018 Le Rosé Cinsault, Pays d’Oc IGP, Cebazan, Frankrig – Normalpris 79,95 kr. – Tilbud: 2 flasker for 110 kr. hos MENY.

 

En frisk og dejlig rosévin fremstillet på Cinsault-druer. Duften er blomster- og bæragtig, men smagen er en blanding af tørre og halvsøde frugtnuancer med noter at citrus. God til salater eller lyse kødretter med kalv eller kylling.

 

Importør: GOBIvin, Valby

 

Domaine de Cabaudran, 2018 Rosé, Côtes de Provence AOP, Le Beausset, Frankrig – Kampagnepris 79,95 kr. hos udvalgte MENY- og Spar-butikker. På telefon 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

 

Vinen er produceret af en drueblanding bestående af 35% Grenache, 35% Cinsault, 10% Mourvèdre og 10% Rolle fra ca. 20 år gamle vinstokke. Det giver et resultat med en duft af jordbær, hyld og ananas og en frugtsmag, der ender op i en let bitter eftersmag. En god aperitif eller ledsager til en blandet salat, f. eks. en Cæsar Salat.

 

Importør: Amka, Randers

Læs også
Kom marts du søde milde!

 

Rødvin

 

Bodegas Sinforiano, 2012 Nexus Crianza, Cigales DO, Castilla y Léon, Mucientes, Valladolid, Spanien – Normalpris 275 kr. – Tilbudspris 125 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Tempranillo druen er mor til denne vin, der kommer fra 100 år gamle vinstokke. Intensiteten i koncentrationen af frugt er enorm, men samtidig opleves en overraskende blødhed, når vinen løber gennem munden. Det er en vin til de peberkrydrede bøffer, som veganere og andre kostforagtere ikke under os andre, som synes, at rødt kød er en menneskeret – uanset CO2 belastning eller ej.

 

Forhandler: Megavin, Odder og Marselisborg

 

Maison Roche de Bellene, 2016 Pinot Noir, Bourgogne ABC, Beaune, Côte-d’Or, Frankrig – Normalpris 189,95 kr. – Tilbudspris 129,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

Læs også
Putin serverer dårlig vin

 

Kunstneren bag denne perle af en Bourgognevin hedder Nicolas Potel fra vingården Pousse d’Or. Sammen med sin far har han gennem årene siden 1980’erne forfinet produktionen af vin i det berømte vinområde. I dag er alt økologisk, og bl.a. fodtrampes druerne på domænet. Roche de Bellene er hans købmandsforretning, hvortil han køber druer til sine topkvaliteter.

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund

 

Damasceno Wines, 2016 Nocturno Tinto, Setubal, Portugal – Kampagnepris 80 kr.

 

Det er lidt underligt at tænke på, at frem til Danmarks medlemskab af EU, som dengang hed EWG, i 1973 udgjorde 70 % af vores vinimport vin fra Portugal. Herefter satte Frankrig sig tungt på de danske vindrikkere og overtog portugisernes markedsandel. Kun Portvin fandt nåde for de danske ganer, og sådan har det været indtil for få år siden, da en ny generation af portugisiske vinmagere satte nye normer for landets vinkvalitet. Det nyder de frugten af nu, og Nocturno Tinto er en flot og smagfuld repræsentant for portugisisk vinkunst til en absolut favorabel pris.

 

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…