Ferrari udfordrer Champagnes Roséer

Lyserødt og rosé-farver har aldrig stået i høj kurs i det mandschauvinistiske Italien, og det er årsagen til, at det har taget mere end 100 år, før Rolls Royce’en blandt støvlelandets producenter af mousserende vine, Ferrari i Trentino, har lanceret rosafarvede boblevine. Til gengæld kan man kun sige ”wauw” til de topfizzer, som man nu præsenterer sit nationale og internationale publikum for, og som går under navnene Ferrari Rosé Brut, Ferrari Maximum Rosé og Ferrari Perlé Rosé. Det er rene uforfalskede udfordrere til de bedste roséer, man finder i det franske Champagne.

 

Vin og ræs

Men, hvad er nu det for noget? Ferrari er da en racerbil, siger den begavede læser. Ja og nej. Ferrari er et italiensk efternavn, der har samme popularitet som Jensen i Danmark. Racerbilen så først dagens lys i 1947, mens Ferraris boblende Spumante allerede blev skabt i 1902, og de to producenter har i øvrigt intet til fælles.

 

Vinhuset Ferrari blev etableret af den 21-årige Giulio Ferrari på gården Villa Morgon i den norditalienske, bjergfyldte provins Trentino. Han havde lært sig kunsten at lave mousserende vin i det franske Champagne-område og havde sat sig for at bevise, at det var muligt at fremstille bobler på samme niveau som i Champagne i de kølige højder i Dolomitter-bjergene.

 

Projektet lykkedes til fulde, og også i dag, hvor huset ejes af Grupo Lunelli, matcher Ferrari de bedste huse i Champagne-distriktet.

 

Fokus på Chardonnay

En af årsagerne til successen er, at der lige fra starten har været fuldt fokus på Chardonnay-druen som rygrad i vinene, – uden dog at være blind for Pinot Noir-druens fortræffeligheder –, og fordi man slavisk har fulgt den måde, som man laver Champagne på i Frankrig.

 

Uden arvinger

Giulio Ferrari havde ingen arvinger, så i 1952 solgte han Ferrari-mærket og Tenuta Morgon til Lunelli-familien, som selv ejede og ejer vinslotte i Toscana og Umbrien. Efter overtagelsen er det lykkedes at hæve kvaliteten yderligere, idet man udover tilkøb af druer fra mangeårige samarbejdspartnere udelukkende anvender druemateriale fra egne marker.

 

Lang lagring

Yderligere har Lunelli-familien forlænget den vigtige lagring på flaske med bærmen, altså bundfaldet, som giver den særlige smag til vinen. I dag ligger deres vine uden årgangsbetegnelse mindst 24 måneder, mens årsgangs- og prestigevine hviler mellem 5 og 10 år, før bundfaldsresterne fjernes. Desuden anvendes kun fuldmodne druer i produktionen, idet kerner i umodne druer frembringer en ubehagelig bitterhed, som aldrig forsvinder, selvom vinen ældes nok så meget. På den måde får man topplacering i kvalitetshierakiet og betegnelsen ”Rolls Royce of Italian Fizz”.

 

 

Læs også
Vin til bod, bøn og faste

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Med rødhalsen som køkkenskriver

 

Økologi i højsædet

Som led i det evigt varende forsøg på forbedring af kvaliteten har Ferrari for nylig afsluttet en 20-årig omlægning af traditionel drift til økologisk dyrkning og drift, og samme krav har 600 vinbønder – store som små – måttet leve op til for at få lov til at levere druer til Lunelli Gruppen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Vin til Påskens lammesteg

 

 

 

 

 

 

 

Ledelsen

Ledelsen af foretagendet, som omfatter 100 hektarer vinmarker og en produktion af 5 millioner flasker boblevin og 350.000 flasker stillevin, udgøres af fire 3.-generationsefterkommere, hhv. Camilla, Alessandro, Marcello og Matteo Lunelli. Deres eminente indsats honoreres bl. a. med eftertragtede 3 glas i den italienske vinbibel Gambero Rosso – Den Røde Reje, og Ferrari har opnået flere internationale anerkendelser som bl. a. Sparkling Wine Producer of the Year i 2015 ved årets verdensmesterskaber.

 

 

Læs også
Kom marts du søde milde!

 

 

 

 

 

 

 

6 stjerner til alle

Marcello Lunelli, der er vice president i familiekonsortiet, var forleden i København og præsenterede sammen med sin danske importør, Philipson Wine i Kokkedal, en stor del af det sortiment på omkring 22 fizz-vine og 11 bordvine fra 6 andre Lunelli-ejede vingårde, der er repræsenteret i Danmark.

 

Uden overdrivelse er der tale om crème-de-la-crème lige fra de billigste bobler til 139,95 kr./v.12 og de billigste stillevine fra 69,95 kr./v.12. til de brusende mastodonter – 2006 og 2007 Giulio Ferrari Riserva del Fondatore – til 750 kr. og de dyrere røde og hvide bordvine til over 200 kr. pr. styk ved kød af 12 flasker.

 

Læs også
Putin serverer dårlig vin

Ud fra den bedømmelses- og kvalitetsskala, som Den Korte Avis anvender, ligger alle vine til topnoteringen 6 stjerner af 6 mulige.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…