Er det Danmark? Pøbelagtig adfærd på gymnasium: Elever smider mønter mod minister og kalder hende ”luder”

Foto: Twitter

Danmark er under voldsom forandring. Befolkningens sammensætning ændrer sig kraftigt. Det samme gør de værdier og holdninger, som findes i samfundet.

 

Adfærd, der engang blev betragtet som utænkelig, holder nu sit indtog.

 

Vi har haft tradition for sammenhængskraft, tillid og fredelig samtale. Men nu er disse store kvaliteter under angreb fra kredse, der tilsyneladende ikke ved, hvad dansk demokrati er.

 

Det oplevede man torsdag et chokerende eksempel på. Under et besøg på Ørestad Gymnasium i København blev undervisningsminister Merete Riisager (LA) mødt med pøbelagtig adfærd fra en større gruppe elever.

 

”Luder!”

Merete Riisager var sammen med sognepræst Kathrine Lilleør mødt frem for at diskutere demokratisk dannelse med eleverne. Hun var desuden ledsaget af sin særlige rådgiver Søren Poul Nielsen.

 

Der blev buhet af ministeren.

 

Ifølge Lilleør og Nielsen blev der også kastet mønter (eller lignende genstande) mod Riisager (og hendes ledsagere), og der blev råbt ”luder” efter ministeren.

 

Det sidste blev i TV2 bekræftet af en elev, der fulgte begivenhederne.

 

Ministerens ledsagere omtaler begge stemningen som ”aggressiv” og ”vild”.

 

Er det virkelig Danmark?

 

Hvor alvorligt det var kan man se på TV2 Lorrys optagelse her

 

Passiv rektor

Da Riisager og ledsagerne ankom til det lokale, hvor hun skulle mødes med elevrådet, stillede grupper af elever sig udenfor, hvorefter de råbte og bankede på ruderne.

 

Det burde være rektors og lærernes indlysende pligt at gribe resolut ind mod denne chokerende adfærd.

 

Katrine Lilleør siger til Altinget: ”Hverken lærere eller rektor gjorde noget som helst. Intet.”

 

Det afviser rektor Jonas Lindelof dog med kommentaren:

 

”Jeg forsøgte at få de unge til at gå tilbage til deres klasse. Det er vældig vanskeligt i den situation at få råbt så mange mennesker op, når de står og råber.”

 

Tilsyneladende har skolens leder slet ikke forestillet sig, at der skal gennemføres sanktioner mod nogle af ballademagerne, hvis man ellers kan finde frem til dem.

 

Rektor: Det vidste jeg slet ikke

Her har vi en rektor på et dansk gymnasium, hvor en stor gruppe af elever ganske åbenbart ikke aner, hvad anstændig adfærd og respekt for en folkevalgt politiker er.

 

Men rektoren nøjes med at sige:

 

”Jeg havde selv ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at vores elever kunne finde på at opføre sig på den måde.” (Altinget)

 

Man spørger sig selv, hvad der foregår på Ørestad Gymnasium.

 

Skandalen i forbindelse med Merete Riisagers besøg kan jo ikke være kommet af ingenting. Lærere og rektor må selvfølgelig i forvejen have vidst, at der findes dybt problematiske holdninger blandt eleverne.

 

Hvis man finder det helt i sin orden at angribe en minister, så må der jo være noget fuldstændig galt i ens opfattelse af, hvordan det danske demokrati skal fungere.

 

Naivitet eller det, der er værre

Hvordan i alverden kan den slags ekstreme holdninger gå upåagtet hen hos lærere og rektor i det daglige? Hvor naiv kan man være? Eller for nu at stille det endnu mere alvorlige spørgsmål:

 

Hvor meget har lærere og rektor selv et ansvar for elevernes antidemokratiske holdninger?

 

Hvad fortæller de egentlig eleverne om det danske samfund og det danske demokrati? Hvad gør de for at indpode eleverne respekten for dette demokrati og dets spilleregler?

 

Hvis de virkelig har talt det danske demokratis sag med store bogstaver over for eleverne, så har deres indsats da været en kæmpe fiasko i forhold til en væsentlig del af eleverne.

 

Men rektor nøjes altså med at sige: ”Jeg havde selv ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at vores elever kunne finde på at opføre sig på den måde.”

 

30 procent indvandrere

Ser man nærmere Ørestad Gymnasiums historie, virker rektors kommentar endnu mere utroværdig. Noget lignende er nemlig sket engang før på gymnasiet. For seks år siden (2013), dog under en tidligere rektor.

 

Dengang kom digteren Yahya Hassan, der har palæstinensisk baggrund på gymnasiet for at læse op af sine digte.

 

På det tidspunkt havde 20 procent af gymnasiets elever indvandrerbaggrund. I dag er det omkring 30 procent. Fire ud af fem fremmødte til arrangementet med Yahya Hassan havde indvandrerbaggrund.

 

Yahya Hassan gav i digtene en stærkt kritisk beskrivelse af holdninger og adfærd i ghettoer som Gellerup. Han rettede også en skarp kritik mod islam og sharia.

 

Især kritikken af islam fremkaldte ekstremt fjendtlige reaktioner fra de muslimske elever. Den daværende rektor, Allan Kjær Andersen, sagde, at ”nogle elever var meget kritiske og nogle af dem hadefulde”.

 

En større gruppe elever udviste en truende adfærd. Yahya Hassan måtte sluses ud af en bagdør under eskorte.

 

Alligevel kom kun en enkelt elev til samtale hos rektor bagefter. Og der var ingen sanktioner mod nogen.

 

Samme søforklaring som i dag

Rektor Allan Kjær Andersen erklærede, at elevernes reaktioner kom helt bag på ham. Han anede ikke, ”at de her antidemokratiske holdninger findes på skolen”. (politiken.dk)

 

Altså samme søforklaring dengang som i dag.

 

Det er helt usandsynligt, at han ikke kendte til disse holdninger blandt eleverne. Det er da også slående, at han inden mødet havde været i kontakt med politiet og PET.

 

Rektor og lærere kan jo heller ikke have undervist disse elever uden at kende noget til deres holdninger.

 

Nu kommer hans efterfølger som rektor, Jonas Lindelof, at foregøgle den samme uvidenhed.

 

Det er endnu mere utroværdigt efter erfaringerne fra mødet i 2013.

 

Det er rystende, at et dansk gymnasium har ledere, der reagerer så svagt, når gymnasiets elever begår grove brud på dansk demokratis traditioner.

https://www.tv2lorry.dk/artikel/unge-buher-minister-ud-af-gymnasium-vi-er-ikke-bare-tal

https://www.altinget.dk/artikel/riisager-afbroed-gymnasiebesoeg-elever-kastede-moenter-og-raabte-luder

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…