Den indre fjende skaber topvine

El Enemigo – ”den indre fjende” på spansk – er navnet på en vingård, som ligger i Piedemonte al Sur ved foden af de argentinske Andesbjerge i Lújan de Cuyo i højlandet Mendoza. Det er hjertet i Argentinas bedste vinområder, og her laver vinmageren Alejandro Virgil sine egne verdensklassevine samtidig med, at han er Chief Winemaker på Bodega Catena Zapata hos Nicolas Catena, der er Argentinas nr. 1 producent af kvalitetsvine.

 

Joint venture

El Enemigo er et joint venture mellem Adrianna Catena, som er Nicolas Catenas yngste datter, og Alejandro Virgil. Hun har doktorgrad i historie med udmærkelse, mens han med uddannelse som landbrugsingeniør med jordbundsforhold som speciale glimrer som vinmager.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mens hun fra barnsben var ekstremt målrettet, blev han betragtet som familiens sorte får. Han var en matematisk nørd med hang til at spille rugby, der havde forladt skolen som 14-årig for at tage arbejde på et vin-cooperativ, men som for ikke at gøre sin mor ked af det studerede i aften- og nattetimerne. Det endte med topkarakterer på universitetet og en stilling allerede som 27-årig som divisionschef i Argentinas nationale jordbrugsdirektorat. 

 

 

 

 

 

Læs også
Gode vintilbud til kriseplagede danskere

 

 

 

 

Herfra blev han headhuntet af Nicolas Catena til at stå i spidsen for vindynastiets forskningshold, hvor han igangsatte en minutiøs undersøgelse af markernes sammensætning, hvor druernes specielle egenskaber udnyttes maksimalt. Siden 2002 har han været chefvinmager hos Catena.

 

El Enemigos start

Den 18. september 2009 blev Nicolas Catena blandt familie og venner fra hele verden ved en højtidelighed i den argentinske ambassade udnævnt til Årets mand af vinmagasinet Decanter. Blandt dem var Adrianna Catena, der er bosat i London med mand og to sønner, og Alejandro Virgil, som bor med kone og en datter og søn i et kollektiv i landsbyen Chachingo.

 

Efter festen fulgtes de ad langs Themsen og besluttede at lave vin sammen, en vin, der skulle udtrykke deres dybe respekt for historie og tradition og deres absolutte modstand mod status quo.

 

Læs også
Vin til bod, bøn og faste

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Med rødhalsen som køkkenskriver

 

 

 

 

 

 

 

Højeste rating

Projektet må siges at være lykkedes. Kampen mod den indre fjende, som ofte resulterer i store resultater, har udløst de højeste karakterer fra verdens førende vinanmeldere, som nogensinde er givet. Det gælder fremfor alt vine, der er fremstillet af Cabernet Franc druer. Således gav vinguruen Robert Parkers ”The Wine Advocate” allerede i 2012 enkeltmarksvinen Aleanna Gran Enemigo Gualtallary Single Vineyard 98+ point, og årgang 2013 strøg til tops med maksimale 100 point –første gang nogensinde givet en argentinsk vin. Det samme gælder 2016 Catena Zapata Arianna Vineyard River Stones. 

 

Dermed placerer Alejandro Virgil sig på samme højde som kultvine som Château Margaux og Château Pétrus i Bordeaux, Domaine de la Romanée Conti i Bourgogne og Screaming Eagle Winery i Napa Valley i USA.

 

Læs også
Vin til Påskens lammesteg

37 hos Philipson Wine

I Danmark står Philipson Wine i Kokkedal for importen fra El Enemigo, og sortimentet består af ikke mindre end 37 forskellige vine. Kvaliteten er, som det vil forstås, høj og udløser 6 stjerner fra bund til top. Hovedparten er baseret på rødvinsdruerne Cabernet Franc og Malbec, og priserne starter ved 129,95 kr. for at arbejde sig op i 4.500 kr. for en dobbeltmagnum (3 liter). 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…