Det unge danske par havde ikke en chance, da de blev omringet af en seks mand stor bande marokkanske asylansøgere mellem 12 og 16 år.
Manden blev blandt andet slået i hovedet med en flaske, da de forsøgte at røve hans ur. Manden og kvinden blev begge så ilde tilredt, at de måtte på hospitalet. Manden med flere flænger i hovedet.
Overfaldet skete en sen aften ved Christiansborg i det indre København. Politiet kom hurtigt til stede og fik anholdt alle seks, som kom fra Asylcenter Gribskov.
En voldsom stigning i unge asylansøgeres kriminalitet
Det brutale overfald ved Christiansborg på det unge danske par er ikke noget særsyn.
Tværtimod.
Alene i perioden fra januar til november 2016 blev der på landsplan rejst 206 kriminelle sigtelser mod unge asylansøgere i alderen 15 – 17 år, skriver Berlingske med henvisning til tal fra politiet.
På Center Sandholm fortæller personalet til Berlingske, at unge nordafrikanere typisk forlader Allerød om aftenen for at drage til København, hvorefter de ofte vender tilbage til asylcentret stærkt påvirkede af stoffer og med fyldte rygsække.
Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet oprindelig enige
Tilbage i maj 2017 var Socialdemokratiet enig med Dansk folkeparti om at gennemføre et udgangsforbud om natten for unge asylansøgere.
Med henvisning til det overfald, der omtales i starten af denne artikel sagde Socialdemokratiets retspolitiske ordfører, Trine Bramsen, således til Ritzau den 20. maj:
”Vi skal sørge for, at de ikke frit kan bevæge sig rundt i natten. Det er en meget stor overraskelse for mig, at der ikke for længst er strammet på vilkårene for unge asylansøgere,” lød det dengang fra Trine Bramsen, som fortsatte:
”Det går simpelthen ikke. De kan ikke løbe ud midt om natten uden opsyn i asylcentret, hvor de befinder sig.”
På det tidspunkt havde Dansk Folkeparti bebudet, at de ville fremsætte et beslutningsforslag om udgangsforbud om natten for unge asylansøgere.
Beslutningsforslaget blev behandlet i Folketinget i torsdags den 26. april, hvor Dansk Folkeparti havde foreslået at indføre udgangsforbud for asylansøgere under 18 år i tidsrummet mellem klokken 22 aften og klokken syv morgen.
Desuden åbner forslaget mulighed for, at politiet i visse situationer kan udstede udgangsforbud i alle døgnets 24 timer for enten en bestemt ung eller alle centrets beboere uanset alder.
Men Socialdemokratiet er bakket ud
Men i torsdags ville Socialdemokratiet ikke støtte Dansk Folkepartis forslag om udgangsforbud. Partiets ordfører Mattias Tesfaye sagde under debatten:
”Vi har dog stadig den opfattelse, at der er udfordringer med at håndtere den her gruppe af børn. Vi har derfor ikke lagt os endeligt fast på, hvordan vi vil stille os til det her beslutningsforslag. Vi ønsker klarhed over omfanget af problemerne med uledsagede asylbørn.”
Regeringen afviser – vil først undersøge menneskerettigheder
Forinden havde integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) på regeringens vegne afvist forslaget.
Regeringen er dog ikke totalt afvisende over for at indføre et udgangsforbud, understregede Støjberg, men forholdene omkring menneskerettighedsjura skulle afklares først:
”Udlændinge- og Integrationsministeriet og Justitsministeriet er derfor i gang med at få afklaret, om det i lyset af den løbende praksis og de seneste domme, der også er faldet ved Menneskerettighedsdomstolen, er muligt at indføre en ordning med udgangsforbud om natten, eventuelt også for unge under 18 år,” forklarede Inger Støjberg.
Alle partierne klamrede sig til menneskerettighederne
Som så ofte før, når Folketinget diskuterer udlændingepolitik, viste også debatten i torsdag, at et flertal i Folketinget ikke vil trodse konventionerne.
Venstres ordfører, Marcus Knuth, var positiv, men havde menneskeretlige betænkeligheder:
”Derfor er jeg særdeles glad for, at ministeren også sagde lige før, at man er i gang med at undersøge mulighederne for et udgangsforbud, der er inden for rammerne af de internationale forpligtelser,” understregede Marcus Knuth.
Enhedslistens ordfører, Pelle Dragsted, afviste forslaget totalt med blandt andet den begrundelse, at:
”Asylansøgere skal have gode rammer om den tilværelse, de lever, mens de venter på afgørelse af deres sag. De skal ikke spærres inde. De skal heller ikke spærres inde om natten, fordi de er unge. Der er også andre unge mennesker i Danmark, som begår kriminalitet, og de er ikke frihedsberøvet mellem kl. 22.00 og kl. 7.00.”
Liberal Alliances ordfører, Laura Lindahl, forholdt sig ikke til beslutningsforslaget, men konstaterede blot, at:
”I Liberal Alliance noterer vi os, at Udlændinge- og Integrationsministeriet samt Justitsministeriet i øjeblikket er i gang med at vurdere, hvorvidt et udgangsforbud vil ligge inden for rammerne af Danmarks forpligtelser i henhold til internationale konventioner, og vi vil afvente ministeriernes vurderinger. Derfor kan vi ikke støtte det foreliggende beslutningsforslag,” lød det fra Laura Lindahl
Alternativets ordfører, Josephine Fock, var totalt imod forslaget, som hun kaldte diskriminerende:
” Det gavner ikke nogen, at vi diskriminerer folk. Vi skal huske, at vi lever i et land, hvor der ikke gerne skulle være forskel på, om man er rig eller fattig, hvid eller brun, dansker eller flygtningebarn,” understregede ordføreren og fortsatte:
”Med de bemærkninger kan jeg så sige her, at Alternativet ikke kan bakke op om forslaget. Og jeg skal hilse fra Det Radikale Venstre og sige, at det kan de heller ikke,” sluttede Josephine Fock.
Den Konservative ordfører, Naser Khader, havde til gengæld stor sympati for Dansk Folkepartis forslag, men ville afvente den undersøgelse vedrørende menneskerettighederne, som regeringen nu har sat i værk:
”Jeg ser frem til og glæder mig til at se resultatet af den undersøgelse, så på nuværende tidspunkt siger vi nej til DF’s beslutningsforslag, men er ikke afvisende over for, at vi kan sige ja på et senere tidspunkt, når der er kommet en undersøgelse fra regeringens side,” sagde Naser Khader afslutningsvis.
Martin Henriksen: Via pressen havde jeg fået opfattelse af et flertal
Som ordfører for slagsstillerne pointerede DF’s udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen, at han via pressen havde fået den opfattelse, at der var flertal for forslaget.
”Vi har selvfølgelig fremsat det her forslag fra Dansk Folkepartis side, fordi vi synes, det er en god idé, og også fordi vi har kunnet læse os til i pressen, at der var et politisk flertal – Socialdemokratiet Liberal Alliance, der kan selvfølgelig være nuancer – som grundlæggende var enige med Dansk Folkeparti i, at det sådan set kunne være fornuftigt at have et udgangsforbud på bestemte tidspunkter på landets asylcentre for asylansøgere under 18 år.”
Martin Henriksen var dog optimist:
”Så har jeg selvfølgelig også noteret mig, at ministeren siger, at regeringen inden sommeren på baggrund af Dansk Folkepartis beslutningsforslag vil komme med en vurdering af, om det kan lade sig gøre inden for de internationale konventioner.”
DF-ordføreren understregede dog, at han gerne havde set forslaget gennemført nu, men håber, at det videre forløb vil medføre, at:
”Der rent faktisk kommer et system, som gør, at vi har lidt bedre styr på nogle af de unge asylansøgere, som er i det danske samfund i dag,” sluttede Martin Henriksen.
Socialistisk Folkeparti var fraværende under debatten.
Her kan du læse mere:
https://denkorteavis.dk/2017/et-ungt-par-overfaldet-af-seks-asylansogere-de-ville-have-hans-ur/