Nu skal udenlandske kriminelle ikke længere råhygge sig i danske luksusfængsler – de vil formentlig blive deporteret til Litauen

Østeuropæisk avis fortæller om de ny fængsel på Falster

For udenlandske kriminelle er et ophold i danske fængsler ikke altid nogen straf.

 

Tværtimod.

 

Tilbage i marts 2014 havde den dengang 28-årige rumæner, Dumitru Pacuta, intet imod at afsone en dom i Nyborg Statsfængsel på tre år for i alt 24 indbrud.

 

”Det er meget anderledes end fængslerne i mit land. Her er det ligesom et femstjernet hotel. De giver os penge, og der er meget gode forhold. Det er faktisk en fornøjelse at sidde i fængsel her i Danmark,” sagde han i TV2-udsendelsen Station 2.

 

I fængslet tjente han endda så mange penge, at han hver måned kunne sende 2.500 kroner hjem til sin mor.

 

”Det er jo tudetosset. Vi belønner faktisk denne mand og en god del af den pænt store gruppe af indsatte i danske fængsler, som kommer fra Østeuropa, for at tage her til landet og begå kriminalitet,” sagde Peter Skaarup (DF) dengang til Den Korte Avis.

 

Men nu slutter festen snart

Udviste kriminelle udlændinge skal fremover ikke mere afsone deres straf i et dansk fængsel, men sendes til et fængsel i udlandet.

 

Således er regeringen i øjeblikket i forhandlinger med et land, der er indstillet på at indgå en aftale, fremgår det af aftaleteksten i den finanslov, som Dansk Folkeparti og regeringen netop har indgået:

 

”Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om, at udvisningsdømte kriminelle ikke skal belaste det danske fængselsvæsen og det danske samfund. Derfor bør de fremfor at afsone i danske fængsler afsone deres straf i udlandet,” og videre hedder det blandt andet:

 

”Regeringen er allerede i tæt dialog med et konkret partnerland, som har udvist stor interesse for at indgå i realitetsforhandlinger med henblik på at indgå en aftale snarest muligt. Der afsættes en reserve på 10 mio. kr. i 2019 og 20 mio. kr. årligt i 2020-2021.”

 

Af aftalen mellem Dansk Folkeparti og regeringen fremgår det endvidere, at aftalen med det pågældende land skal være på plads senest ved udgangen af 2019.

 

Og det pågældende land bliver efter al sandsynlighed Litauen

Og netop det faktum, at aftalen skal være plads senest ved udgangen af 2019 indikerer klart, at der er positive forhandlinger i gang.

 

Over for DR har Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, sagt, at der skal etableres ”en fængselsinstitution i et af de baltiske lande.”

 

Med henvisning til ”en lille håndfuld anonyme kilder uafhængigt af hinanden” skriver DR nu, at der bliver tale om ”et spritnyt fængsel uden for Litauens hovedstad, Vilnius”.

 

Ud over Danmark forhandler flere andre europæiske lande også med at være med i projektet, skriver DR.

 

”Vi behøver ikke indrette fængslet på niveau med de fængsler, vi har i Danmark,” siger Preben Bang Henriksen til DR og fortsætter:

 

”Men det er helt klart, at den indretning vi kommer til at finansiere på den ene eller anden måde, den skal selvfølgelig leve op til vores internationale forpligtelser. Det er noget, som Kriminalforsorgen kommer til at holde løbende tilsyn med.”

 

Der bliver altså ikke tale om en kopi af et dansk luksusfængsel, men en skrabet model, der lige netop opfylder Den Europæiske Menneskerettighedskonventions minimumsstandarter for fængselsophold.

 

Læs mere her:

https://denkorteavis.dk/2014/rumaensk-indbrudstyv-faelder-en-knusende-dom-over-det-danske-straffesystem/

 

Og her kan du læse hele DR-artiklen:

https://www.dr.dk/nyheder/politik/danmark-forhandler-om-splinternyt-faengsel-i-litauen-til-udvisningsdoemte-kriminelle

 

Foto fra: https://telegrafi.com/njihuni-burgun-ku-te-burgosurit-trajtohen-si-mbreter-foto/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…