Så blev det officielt i går tirsdag den 30. oktober.
På et stort anlagt pressemøde erkendte PET-chef Finn Borch Andersen således, at det var beskyttelsen af tre formodede iranske terrorsympatisører med opholdstilladelse i Danmark, der udløste lukningen af flere færgeafgange samt Øresundsbroen og Storebæltsbroen fredag den 28. september.
Det kom også frem, at politiet frygtede, at de ville blive udsat for et attentat som Iran stod bag.
Det er meget usædvanligt, at man oplyser den slags til offentligheden, sagde statsminister Lars løkke Rasmussen tirsdag. Men det, at Iran stod bag attentatforsøg, er så alvorligt og usædvanligt, at vi valgte at offentliggøre PET’s afsløring af Irans planer, forklarede han
De herboende iranere
De iranske myndigheder har tidligere krævet de herboende iranere udlevet som medansvarlige for terrorangrebet i den iranske by Ahvaz den 22. september i år, hvor terrorister beskød en militærparade og dræbte 29 soldater og civile og sårede mere end 70.
Den ene af dem, den universitetsstuderende Yacoub al-Tosari, er formand for den danske afdeling af den arabiske organisation, ASMLA, som stod bag terrorangrebet i Ahvaz.
Den danske formand har ifølge PET-chefen været under politibeskyttelse siden foråret, efter at PET blev opmærksom på konkrete trusler mod ham. Efter terrorangrebet i Ahvaz forstærkede man beskyttelsen, som også kom til at omfatte to andre af gruppen.
En fotograf og en sort Volvo
Det blev en fotograf og en sort Volvo, der satte gang i den omfattende politiaktion den 28. september med lukning af færgeforbindelser og Øresundsbroen.
I dagene fra den 25. til den 27. september konstaterede PET-vagterne, at en mand observerede og fotograferede ASMLA-lederen og hans bopæl i Ringsted.
”PET’s efterforskning, der foregik i tæt samarbejde med udenlandske samarbejdspartnere, gav grundlag for at antage, at den pågældende havde til hensigt at overdrage informationerne til en iransk efterretningstjeneste med henblik på, at informationerne skulle indgå i planlægningen af et attentat på dansk grund mod lederen af ASMLA,” oplyser PET-chef Finn Borch Andersen.
Den 28. september observerede PET-vagterne en efterlyst svensk sort Volvo tæt på ASMLA-lederens bopæl i Ringsted.
Da en af politiets patruljevogne ville stoppe den, satte chauføreren speederen i bund og stak af forfulgt af politibilen og PET’s civile biler, men lavede så mange undvigemanøvrer, at det lykkedes for chauføreren i Volvoen at ryste forfølgerne af sig.
På det grundlag skønnede PET, at den iranske efterretningstjeneste var i gang med en terroraktion i Danmark og reagerede med mere eller mindre at lukke Danmark af med blandt andet kilometerlange bilkøer og tusindvis forsinkede togpassagerer.
Det viste sig i øvrigt senere, at Volvoen intet havde med sagen at gøre. De tre mænd i Volvoen flygtede, fordi de ikke havde kørekort og var påvirkede af hash samt var klar over, at de havde købt en stjålet bil. Det medførte, at den ene af dem blev sigtet for hæleri.
Iraner med norsk statsborgerskab er anholdt
Det viste sig at være en iraner med norsk statsborgskab, der observerede og fotograferede ASMLA-lederen og hans bopæl i Ringsted.
Han blev anholdt den 21. oktober og er varetægtsfængslet frem til foreløbig den 8. november.
”Han er sigtet for at have sat en iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark samt for at have taget del i forberedelsen af et attentatforsøg. Det skal siges, at han nægter sig skyldig,” siger Finn Borch Andersen.
PET efterforsker også dem, de skal beskytte
PET efterforsker fortsat i sagen, ligesom PET i samarbejde Midt- og -Vestsjællands Politi også efterforsker de medlemmer af ASMLA, som er under PET-beskyttelse.
Således er PET og politiet i fuld gang med at undersøge om ASMLA-formanden i Danmark efter det blodige terrorangreb i Ahvaz den den 22. september havde hyldet angrebet.
Og det har han, sagde Rasmus Christian Elling, der er lektor ved Københavns Universitet og har forsket, studeret og boet i Iran i over 20 år, til Ritzau den 23. september.
”Den første gruppe, der tog ansvar, allerede inden Iran selv havde haft tid til at sige noget om angrebet, har adresse i Danmark, og der står på deres hjemmeside, at de hører til her. Det lægger de ikke skjul på,” lød det således fra Rasmus Christian Elling ifølge Ritzau.
ASMLA er en forkortelse for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz, som kæmper for at løsrive Ahvaz-regionen fra Iran og få status som selvstændig stat.
Provinsen ligger ved grænsen mod Irak og har en overvejende arabisk etnisk befolkning.
Indvandringen har gjort Danmark til en slagmark
Hos Dansk Folkeparti påpeger udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen, at det forpurrede forsøg fra den iranske efterretningstjene på at udføre likvideringer i Danmark er et logisk resultat af indvandringen.
”En del tyder på at vi endnu engang er vidner til at en konflikt, som dybest set ikke har noget med Danmark at gøre alligevel finder vej hertil på grund af indvandringen og har gjort Danmark til en slagmark for udenlandske konflikter,” siger Martin Henriksen til Den Korte Avis og fortsætter:
”Det er stærkt uholdbart, at det iranske styre fører sine kampe ind på dansk jord, og det er også uholdbart at modstanderne til det iranske styre gør det samme, for jeg tror egentlig ikke at de er så meget bedre, når det kommer til stykket.”
Tværtimod, mener Martin Henriksen:
”Jeg har tidligere mødt iranske modstandsfolk, og dem jeg mødte var ligeså tossede som mullaherne i Iran, så det bedste ville være, hvis de allesammen blev væk.”
Danmark hjemkalder sin ambassadør i Iran
Både PET og den danske regering mener at have så sikre beviser for, at den iranske regering står bag attenforsøget i Danmark, at regeringen nu vil henvende sig til såkaldt ligesindede lande med henblik på fælles sanktioner mod Iran.
”Vi skal ikke finde os i, at Iran overvåger personer i Danmark. Vi skal ikke finde os i, at Iran planlægger likvideringer af personer i Danmark,” udtaler Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), og fortsætter:
”Men vi skal heller ikke finde os i, at iranere, der har fået beskyttelse i Danmark tilskynder til terrorisme i Iran. Den del er politiet i gang med at efterforske.”
Danmark er ligeledes så sikker i sin sag, at regeringen nu har kaldt den danske ambassadør i Irans hovedstad Teheran, Morteza Moradiani, hjem til konsultationer.
”Jeg har besluttet, at den danske ambassadør i Teheran hjemkaldes med henblik på konsultationer. Det er et meget usædvanligt skridt at tage,” udtaler udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).
Dermed følger regeringen en opfordring tidligere tirsdag fra Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen.
Den iranske regering benægter hårdnakket
I Teheran afviser den iranske regering hårdnakket alle anklager om at stå bag attentatplaner i Danmark.
Der er tale om misinformation og sammensværgelser, som Irans modstandere står bag, lyder meldingen fra Teheran.
”Der er tale om misinformation, og det er et nyt eksempel på den serie af sammensværgelser og planer, som velkendte iranske modstandere står bag for at forsøge at ødelægge det gode og progressive Iran,” skriver en talsmand for det iranske udenrigsministerium i en mail til DR Nyheder.
Den afvisning gør dog ikke det store indtryk.
Således oplyser udenrigsminister Anders Samuelsen i en pressemeddelelse, at Danmark nu vil rejse sagen internationalt.
”Vi er i tæt kontakt med flere ligesindede lande om spørgsmålet om en iransk efterretningstjenestes ulovlige aktiviteter i Europa. Allerede i morgen vil vi fra dansk side rejse sagen i EU,” siger udenrigsminister Anders Samuelsen.
Læs mere her: