Efter terrorangreb med 29 døde og over 70 sårede: Iran beskylder Danmark for at holde hånden over terrorister

Colourbox

Efter et terrorangreb lørdag mod en militærparade i den iranske by Ahvaz i det sydvestlige Iran, gør det iranske udenrigsministerium nu Danmark ansvarlig for at holde hånden over terrorister.

 

Efter angrebet, hvor mindst 29 soldater og civile ifølge CNN blev dræbt og mere end 70 såret, blev den danske ambassadør sammen med sine hollandske og britiske kollegaer nogle timer senere kaldt til møde i det iranske udenrigsministerium.

 

Den danske ambassadør i Teheran, Danny Annan, har over for TV 2 bekræftet, at mødet fandt sted, men vil ikke oplyse yderligere.

 

Opfordrer Danmark til at udlevere de medskyldige

Efter iransk opfattelse huser de tre lande iranske oppositionsgrupper, skriver det iranske halvofficielle nyhedsbureau Irna ifølge Ritzau.

 

”Det er ikke akceptabelt, at disse grupper ikke bliver betragtet som terrororganisationer af EU, så længe de ikke begår terrorangreb i Europa,” lyder det fra det iranske udenrigsministeriums talsmand, Bahram Qasemi.

 

Han opfordrer derfor Danmark, Holland og Storbritannien til at ”udlevere angrebets gerningsmænd og deres medskyldige.”

 

Anders Samuelsen: Hvis det er rigtigt, får det konsekvenser

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) understreger, at det vil få konsekvenser, hvis det forholder sig sådan, at eksiliranere i Danmark har været involveret i angrebet.

 

”Der skal ikke herske nogen tvivl om, at Danmark fordømmer terrorangreb, uanset hvor de finder sted i verden. Det er særligt forfærdeligt, når det som gårsdagens angreb i Iran også går ud over børn,” skriver Anders Samuelsen i en SMS til TV 2 og fortsætter:

 

”Iranerne hævder, at de ansvarlige for terrorangrebet skulle have aktive medlemmer i andre lande, bl.a. Danmark. Hvis det viser sig, at de ansvarlige har forbindelser til Danmark, så skal det naturligvis have konsekvenser.”

 

Talsmand befinder sig i Danmark

Der findes flere forskellige arabiske grupper, der vil have det sydlige Iran med byen Ahvaz, hvor terrorangrebet fandt sted, løsrevet som selvstændig stat fra det persiskdominerede Iran.

 

Flere af dem er samlet under paraplyorganisationen Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA).

 

Organisationens talsmand er en af de studerende ved Københavns Universitet, Yacoub al-Tostari, og han understreger over for TV 2, at det er en gruppe under ASMLA, der står bag terrorangrebet.

 

”Ahvaz National Resistance tager ansvar for angrebet. Vi er en koalition af forskellige større og små grupper, hvor jeg er talsperson for ASMLA. Det er ANR, der står bag. Grunden til at vi tager ansvar, er at Islamisk Stat til at starte med tog ansvaret, men det er forkert,” siger han til TV 2.

 

Men der kom et dementi – og nu breder forvirringen sig

Sent søndag aften rykkede Ritzau imidlertid ud med et dementi, som måske alligevel ikke er et dementi.

 

En bevægelse, der hævder at være Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz (ASMLA) afviser at have forbindelse til et blodigt angreb ved en militærparade i Iran lørdag, skriver Ritzau og fortsætter:

 

Det fremgår af hjemmesiden ahwazona.net, hvor en erklæring er blevet lagt ud

 

Heri skriver bevægelsen:

 

”ASMLA påtager sig ikke angrebet for angrebet på militærparaden”, skriver organisationen.

 

Gruppen skriver, at der bliver spredt ‘falsk information fra en mistænkelig lille gruppe, som påstår at være en del af ASMLA-organisationen’.

 

”ASMLA vil gerne gøre opmærksom på, at gruppen blev udelukket fra organisationen i 2015”, skriver gruppen.

 

Det er ikke bekræftet, at gruppen bag erklæringen er ASMLA.

 

Men også andre er inde i billedet

Som de første tog Islamisk Stat, som stod bag to terrorangreb i Teheran den 7. juni sidste år og dræbte tolv mennesker og sårede 42, ansvaret for angrebet i lørdags.

 

Men også en tredje gruppe er inde i billedet.

 

Det var den Islamiske Revolutionsgarde, der blev angrebet, og her giver gardens talsmand, Ramezan Sharif, en gruppe, der støttes af Saudi Arabien ansvaret for angrebet.

 

”De personer, som under paraden åbnede ild mod civile og soldaterne, har forbindelse til al-Ahvaziya gruppen, der støttes af Saudi Arabien,” har Sharif udtalt til det statslige iranske TV, skriver CNN.

 

Var forklædte som revolutionsgardister

Det var fire mænd forklædte som revolutionsgardister, som stod bag lørdagens angreb, hvor de åbnede ild mod paraden fra en nærliggende park.

 

Under den senere skudveksling med sikkerhedsstyrkerne blev tre af dem dræbt, medens den fjerde blev taget til fange.

 

Ahvaz provinsen, hvor angrebet fandt sted, ligger ved grænsen til Irak, og har en stor etnisk arabisk befolkning.

 

Området var slagmark under den iransk-arabiske krig, som startede i september 1980 og sluttede i august 1988 med overen halv million dræbte soldater.

 

Paraden blev afholdt i anledning af 30-året for afslutningen af krigen, skriver CNN.

 

Læs mere her:

https://edition.cnn.com/2018/09/22/middleeast/iran-attack-parade-intl/index.html

 

http://nyheder.tv2.dk/udland/2018-09-23-samuelsen-om-iranske-beskyldninger-hvis-det-er-sandt-faar-det-konsekvenser

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…