Julegaveideen til fætter Torkel

Hvert år ved denne tid er det stående spørgsmål i familien: ”Hvad skal vi give den rare Fætter Torkel i julegave – han som har alt?”

 

Det plejer normalt at give visse hovedbrud, men i år er problemet let løst, for der er to sikre muligheder. Den ene er Politikens bog ”Kryddersnaps”, mens den anden er Master Distiller Henrik Elsners eksklusive ”ELG Christmas Gin” fra boutique-destilleriet Stone Grange i Fredensborg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Kryddersnaps” er skrevet af madkonen Anne Hjernøe, kendt fra bl. a. TV-udsendelser sammen med Anders Agger. Hun har i mange år eksperimenteret med at sætte naturens krydderier på brændevin, og bogen her til 250 kr. for 192 sider koncentreret lærdom giver inspiration til nytænkning omkring brugen af hjemmeblandingen. Både erfarne og nybegyndere kan få stor fornøjelse ved læsning.

 

ELG Xmas Gin

Læs også
Vin til bod, bøn og faste

ELG Julegin har i bedste julestil en grønlig farve, som stammer fra afkogte gulerodstoppe. Selve gin’en er fremstillet af enebær, koriander og gulerod, der er udtrukket hver for sig. Slutresultatet er en klokkeren enebærsmag, som underbygges af en spiritusprocent på 47,1. Prisen for de 50 centiliter gode dråber er 299 kr.

 

Det bliver nok den, fætter Torkel vil få i gave sammen med en opfordring til at prøve en Jule GT. Den består af lige dele gin og tonic tilført nogle dråber mandarin eller klementin. I glasset toppes med isterninger.

 

Og så til ugens kupvine!

 

Hvidvin

 

 

Raymond Vineyards, 2015 R Collection, Chardonnay, St. Helena, Napa Valley, Californien, USA – Normalpris 129 kr. – Tilbudspris 64,95 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Læs også
Med rødhalsen som køkkenskriver

Det hele startede i 1933, da Roy Raymond Senior kom til Napa Valley i Californien og her giftede sig med Martha Jane Beringer fra det berømte Beringer vinhus. Her arbejdede han med alle mulige og umulige opgaver på estatet. Men i 1970 startede han sammen med sønnerne Roy Jr. og Walther egen vingård, som straks udviklede vinøse perler med elegance og styrke. I dag ejes gården af Frankrigs 3. største producent, familien Boisset.

 

Importør: MEGAvin, Odder

 

Rødvin

 

 

Domaine Jean-Michel Guillon, 2015 Les Graviers, Bourgogne AOC, Terroir Chambolle-Musigny, Gevrey-Chambartin, Frankrig – Normalpris 349,95 – Tilbudspris 239,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

Når vinmager Guillon laver sin Bourgogne – uanset hvilket markstykke druerne kommer fra – så er der store krav til de Pinot Noir-druer, som indgår i vinen. De skal være virkelig modne og sunde og afgive en kraftig saft, som kan være modspil til den garvesyre, der er i de nye egetræsfade, som udelukkende anvendes. Den aktuelle årgang har de noter af hestestald og karlekammer, således som man bør forvente af en ægte Bourgogne.

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund

Læs også
Vin til Påskens lammesteg

 

 

Alexander Valley Vineyards, 2013 Redemption Zin, Healdsburg, Sonoma, Californien, USA – Normalpris 219 kr. – Tilbudspris 190 kr. pr styk ved køb af 3 flasker.

 

Alexander-dalen er den ældste og største vinproducerende dal i Sonoma nord for San Francisco. Historien går tilbage til 1850’erne og rummer en del kendte vinhuse, herunder Alexander Valley Vineyards, som blev etableret i 1962. Zinfandel-druerne til Redemption plukkes i den østlige del af Dry Creek Valley, og de er på en og samme gang både marmeladeagtige og syreholdige. Når de er modnet, er de to elementer gået op i en højere enhed i slutresultatet, som er blevet forfinet med 1 % Petite Sirah druer.

 

Importør: Vinslottet, Greve

 

Domaine de la Clapière, 2014 Etincelle, Pays de l’Herault I, , Languedoc, Montagnac, Frankrig – Kampagnepris 259 kr. hos udvalgte MENY- og Sparbutikker. På tlf. 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

 

Læs også
Kom marts du søde milde!

Vinen er produceret på 100% Syrah-druer, som alle er dyrket på domænets egne vinmarker. Det er en usædvanlig flot vin, når det betænkes, at Languedoc mest er kendt for kvantitet frem for kvalitet i den højere kvartil. Denne udgave med sin flotte røde farve og intense duft af frugt med noter af mineral og krydderi er noget helt for sig selv. Den er flot til andesteg i utide.

 

Importør: Amka, Randers

 

 

Bodega Ramõn Bilbao, 2010 Gran Reserva, Rioja Alta DOC, Haro, Spanien – Normalpris 169,95 kr. – Tilbudspris 100 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker hos MENY.

 

Vinhuset ligger i den fornemme del af Riojas tre vindyrkningsområder og udmærker sig ved ikke blot at høre til toppen i hjemegnen, men også ud over hele Spanien. Denne Gran Reserva er lavet på 100% Tempranillo druer. Næsen bliver fuld af modne bær, tobak, cedertræ og alskens sydlandske krydderier. I munden er den kraftfuld med dybde, og eftersmagen er lang og vedholdende. Kun et svagt pift af vanilje frembringer mindelser om fortidens Rioja-vine, som alle elskede dengang i fortiden.

 

Importør: GOBIvin, Valby

 

Læs også
Putin serverer dårlig vin

 

Bodega La Perla del Priorat, 2014 Noster Inicial, Priorat DOQ, Tarragona, Catalonien, Spanien – Normalpris 149 kr – Tilbudspris 89 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

I glasset har vi her en flot kirsebærfarvet vin, der er sat sammen af 70% Garnacha, 25% Cariñena og 5% Cabernet Sauvignon, som er velegnet til sammenkogte retter. Duften er præget af skifer og mørke bær med noter af tobak, balsamico og egetræ. Balancen mellem syre og frugt er fin, og eftersmagen er meget kraftig.

 

Importør: D’Wine, Aalborg

 

 

Cérvoles Cellar, 2017 Garnatxa, Costers del Segre DO, Lleida, Catalonien, Spanien – Kampagnepris 125 kr.

 

Vinen er lavet af Tomàs Cusiné, der går for at være Costers del Segres mest respekterede vinmager. Over en periode på 20 år gjorde han bodegaen Castell del Ramei berømt både i Spanien og internationalt. Men i 1997 startede han for sig selv, og han formår at trylle højkvalitet frem hos selv unge vinstokke. Garnatxa-vinen her er lavet på 100% Grenache druer og fremstår saftig, sødmefuld og frisk. Den vinder ved at blive hældt på en kande eller karaffel. Serveringstemperaturen ligger på 15 grader.

 

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg.

 

 

Viña Koyle, 2013 Syrah Gran Reserva, Alto Colchagua, Los Lingues, Chile – Normalpris 110 kr. – Tilbudspris 75 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Bag vinen står Undurraga familien, der indtil 2006 var masseleverandør af gode dagligvine til alverdens kæder. Men i 2006 solgtes firmaet, og man besluttede sig for kun at producere premium-vine. Det det formål købtes en mindre ejendom på 1100 hektarer i Los Lingues i Alto Colchagua. Her dyrkes biodynamisk under ledelse af terroir-guruen Pedro Parra. Alle parametre peger på topvin, og det gælder også den aktuelle Syrah Gran Reserva.

 

Importør: Bichel Vine, Hjortshøj

 

 

Bodegas Vistalba, 2014 Arido, Mendoza, Argentina – Normalpris 110 kr. – Tilbudspris 69,50 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

En ægter argentiner fremstillet på Malbec-druen. I glasset fremstår den med masser af duft af brombær og hindbær. Smagsløgene behages af det gode forhold mellem frugt og syre. En vin der passer fint til eftersommeren og vinterens forskellige simreretter.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup

 

 

Domaines Fabre, 2016 Château Fonsèche, Haut-Medoc AH-MC, Cissac, Bordeaux – Normalpris 109,95 kr. – Tilbudspris 69,95 pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Vinslottet ejes af den i Bordeaux meget   slotsejer Vincent Fabre, som på sine 5 vingårde laver Bordeaux-vin, som alle holder af. Der er ingen slinger i valsen, når han som her mikser 50% Cabernet Sauvignon og 50% Merlot druer. Vinen er godt og gedigent håndværk, som ingen går forkert i byen af at købe.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal

 

 

Cantine Cielo e Terra, 2017 Amatore, Rosso Verona, Veneto IGT, Montorso, Italien – Normalpris 52,95 kr. – Tilbudspris for 6 flasker 299 kr. På tlf. 20403046 oplyses nærmeste forhandler.

 

En god dagligvin, som passer godt til pasta og pizza. Den er lavet på lokale druer på en af familien Cielos vinfabrikker i Norditalien og er tilpasset forbrugersmagen i de forskellige aftagerlande. Det er der ingen dikkedarer ved. Problematisk bliver det først, når der på for- eller bagetikkerne ikke angives noget specifikt producentnavn. Så fægtes der ikke med åben pande, som det hed i sangen ”I alle de riger og lande”, og det er dubiøst. Så være på vagt!

 

Importør: Fortium Wine, Hinnerup

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…