Kup på vinhylden – fuldt knald på nytårsfesten

Nytårsaften er danskernes største festdag. Først fejrer vi årsskiftet sammen med Dronningen med et glas nytårsbobler, når hun har bedt Vorherre om at bevare Danmark. Dernæst mæsker de fleste af os alt efter temperament os med Alt godt fra havet, kogt torsk eller det ypperste kød fra oksen, mens andre spæger legemet kødløst. Fælles for alle slutter dagen med flere bobler, når klokken går i slag ved midnat.

 

Der er fuldt knald hele vejen igennem, og kun det bedste er godt nok. Se nedenfor, hvad Den Korte Avis’ vinhandlerpanel disker op med. Det er en perlerække af vin fra ende til anden.

 

Nytårsbobler

 

Vignobles Henri Mandois, Champagne Brut Origine, Pierry, Epernay, Champagne, Frankrig – Normalpris 299,95 kr. – Tilbudspris 249,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Huset Henri Mandois har siden 1735 været berømt for sin høje kvalitetschampagne, og denne Brut Origine, der er stukket sammen af flere forskellige årgange, adskiller sig bestemt ikke. Vinen består af en blanding af Chardonnay (40%), Pinot Noir (30%) og Pinot Meunier (30%) og er både moden og harmonisk. Duften er præget af citrus og ananas, mens smagen er et rent bærorgie. Østers og hummer er de rette ledsagere.

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

Les Roches Blanches, Charles Montaine Champagne Brut og Demi Sec, Dizy, Epernay, Champagne, Frankrig – Kampagnepris 189,95 kr. hos Meny, Spar og Min Købmand. På tlf. 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

 

Vinhuset blev startet af en ung iværksætter, Nicolas Gueusquin, i 1994 med adresse i Dizy tæt på Epernay, og hans boblende produkter modnes 2 år i kalkgruber. Den tørre udgave kan anbefales til majestætisk tale og skaldyr, mens den halvtørre demi sec passer fint sammen med kransekagen, som til gengæld slet ikke går sammen med den tørre brut. Begge er sat sammen af druesorterne Pinot Noir (50%), Pinot Meunier (30%) og Chardonnay (20%).

 

Importør: Amka, Randers.

 

Læs også
Vin til bod, bøn og faste

Ferrari-Lunelli, Organic Brut, Trento DOC, Trentino, Italien – Normalpris 239,95 kr. – Tilbudspris 149,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Vinhuset, som blev grundlagt i 1902, producerer det italienske svar på de bedste franske Champagner. Formålet med projektet for den 21-årige Giulio Ferrari, som intet har at gøre med racerbilen af samme navn, var at bevise, at det var muligt at lave mousserende vin i de kølige højder i det norditalienske Trentino på samme høje niveau som i Champagnedistriktet. Det må i allerhøjeste grad siges at være lykkedes, og i dag er den boblende vin, som udelukkende er fremstillet på Chardonnay-drue, en bestseller verden over.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal

 

Società Agricola Olivini, 2011 Lugana DOC, Brut, Desenzano del Garda, Italien – Normalpris 149 kr. – Tilbudspris 125 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

I glasset har vi en mousserende vin, som er lavet på den lokale Turbiana drue, som tidligere var kendt som Trebbiano di Lugana. Vinen er fremstillet efter Champagne-metoden og har ligget til modning i 30 måneder på bundfaldet for at trække ekstra smag. Duften er fyldt med tropiske frugter og blomster, og smagen er den rette til at fornøje alle skaldyr.

 

Læs også
Med rødhalsen som køkkenskriver

Importør: Vinslottet, Greve

 

Domaine Joseph Cattin, Jean Murbach Cremant d’Alsace ACAC, Voegtlinshoffen, Haut-Rhin, Frankrig – Normalpris 119,95 kr. – Tilbudspris 89 kr. på tlf. 86911844 oplyses nærmeste forhandler.

 

Cremant er det franske navn for en vin med bobler, der er lavet uden for Champagne-distriktet, som har monopol på navnet Champagne. Den aktuelle vin her kommer fra Alsace i Østfrankrig. Næsen har friske noter af grønne æbler parret med en smule hyld. Den er velegnet både som aperitif og som ledsager til fiske- og skaldyrsretter som sushi.

 

Importør: Amalie Vinimport, Hinnerup

 

Cantine Vigna Dogarina, 2017 Prosecco Extra Dry DOC, Salgareda, Treviso, Veneto, Italien – Normalpris 119,95 kr. – Tilbudspris 89 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

Læs også
Vin til Påskens lammesteg

Den mousserende Prosecco fremstilles i Nord-øst-Italien i vinområderne Friuli og Veneto på druesorten Glera, som også hedder Prosecco. Fersken, nyslået græs og gule smørblomster indgår i duften, og på tungen hviler en smuk buket af forskellige frugter og følelsen af en velafbalanceret syre. En god vin at indlede en festlig aften med.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup

 

Domaine Noélie Laborde, Blanc de Blanc Brut ACBC, Rully, Bourgogne, Frankrig – Julekampagnepris 110 kr. hos MENY.

 

Vinslottet blev købt af den danske vinimportør Knud Kjellerup i 1993, og siden har han med nidkærhed hævet hele det omkringliggende vinområdes kvalitetsniveau trods modstræbende vinbønders skepsis. Det betyder også, at denne Crémant de Bourgogne tåler sammenligning med god Champagne. Der er et flot skum og god smag af fersken og abrikos.

 

Importør: GOBIvin, Valby

 

Hvidvin

Læs også
Kom marts du søde milde!

 

Domaine de Roally, 2016 Vire-Clesse AV-CC, Macon, Bourgogne, Frankrig – Normalpris 175 kr. – Tilbudspris 135 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Macon vinområdets fremragende vine ser man desværre ikke så ofte på det danske vinmarked, men her er altså til gengæld en udgave i særklasse fra vinmageren Jean Thevenet. Han sætter kvalitet over alt andet, og for at opnå den lader han f.eks. sine vine ligge længere på skaller og kerner end andre. Det betyder, at vinens kompleksitet vokser på bekostning af et ubetydeligt tab af frugtighed. Denne 2016’er er lavet på 100 pct. Chardonnay og er et fantastisk match til hummer, jomfruhummer og kammuslinger.

 

Importør: Bichel Vine, Hjortshøj

 

Weingut Heribert Boch, 2017 Trittenheimer Apotheke, Laurentiusberg, Mosel, Tyskland – Normalpris 159 kr. – Tilbudspris 119 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Vinstokkene til denne pragtfulde, tørre Rieslingvin vokser på solrige og stejle skråninger ned til floden Mosel i et område med mere end 2000 års historie og tradition. Der er udelukkende anvendt Rieslingdruer til fremstillingen, og i næsen opleves duft af ananas, fersken og René Claude-blommer. Smagen er muskuløs og koncentreret. Den helt rigtige ledsager til skaldyrssalater.

Læs også
Putin serverer dårlig vin

 

Importør: D’Wine, Aalborg

 

Journey’s End Winery, 2017 Chardonnay, Stellenbosch, Sydafrika – Normalpris 145 kr. – Tilbudspris 130 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Vingården, der tilhører familien Gabb og ledes af Rollo Gabb, ligger ved foden af Hottentot Bjergene med udsigt til False Bay. Chardonnaydruerne, som vokser i en jordbundsblanding af sand, kvarts og granit, lagrer på både ståltanke og 300 liter store egetræsfade, hvoraf 30 % altid er helt nye fra Frankrig. Det giver vinen en behagelig smørfedme, som understøttes af en smag af vanilje og citrus. Eminent til en forret med krabbekløer.

 

Importør: Vinslottet, Greve

 

Bodegas Rafael Palacios, 2016 Louro, Valdeorras DO, Galicien, Spanien – Nytårstilbud 140 kr.

 

Vinen er fremstillet på 100% Godellodrue og er med sin friske syre og intense duft og smag af æbler en rigtig fiskevin, som både kan fornøje den kogte torsk og den røgede laks. Der er noter af nødder og citrus i den aromafyldte bouquet, og den længevarende eftersmag indeholder lækker mineralitet. Vinens createur, Rafael Palacios, grundlagde sit vinhus i 2004, og allerede første årgang af hans Godellovine blev udråbt til nogle af Spaniens bedste hvidvine.

 

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg

 

Rødvin

 

Bodegas y Viñedos Aalto, 2016 Aalto, Ribera del Duero DO, Castilla y Léon, Spanien – Normalpris 299,95 kr. – Tilbudspris 249,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Denne bodegas vine hører til blandt de mest efterspurgte i Spanien. Trods den relativt høje pris så leveres kvalitet for flere penge, hvilket nok må siges at være en sjældenhed. Druerne kommer fra vinstokke med en alder på mellem 40 og 80 år, hvilket giver en meget koncentreret druemost at arbejde videre med. Vinen, der er lavet af druesorten Tinto Fino – Tempranillo, er en kraftig, mørk sag, der vil sætte en oksemørbrad i relief.

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund

 

Domaine Roger Sabon, 2016 Châteauneuf-du-Pape Réserve APCP, Vaucluse, Frankrig – Normalpris 299,95 kr. – Tilbudspris for 3 flasker: 750 kr. hos MENY.

 

Dette tilbud er næsten ikke til at stå for, thi her er også en vin i topklasse. Hoveddruen i vinen er Grenache suppleret af Syrah, Mourvèdre og Cinsault. Så der er fuld skrue på fylde, race og karakter. Duften bærer præg af mørke bær, sorte moreller, krydderier og en snert af vanilje. Mester for vinen er Diedier Negron, der er gift med en af Sabon-døtrene.

 

Importør: GOBIvin, Valby

 

Quinta de Ramozeiros, 2015 RZ Grande Riserva, Douro D.O.C., Portugal – Nytårstilbud 249,95 kr. hos udvalgte MENY- og Spar-butikker. På tlf. 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

 

Alt for få vinnydere ved, at der ved siden af Portvin fremstilles klassebordvin i Duoro-dalen i Nordportugal, og at et koppel af yngre vinproducenter fra år til år løfter kvaliteten højere og højere. RZ er et bevis herpå, og den er fremstillet traditionelt af fodtrampede druer af typen Touriga Nacional, Touriga Franca, Sousão og Tinta Roriz, som gror i vinområdet Cima Corgo. Ud over at smage fantastisk godt er den samtidig en hyldest og tak til den danske vinmand Karsten Søndergaard, Randers, for hans indsats for portugisisk vin i bred forstand.

 

Importør: Amka, Randers

 

Bodegas Señorío de Nevada, 2016 Club de la Barrica, Granada DOP, Vilamena, Spanien – Normalpris 199 kr. – Tilbudspris 110 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Vinen er fremstillet af 100% Syrah druer, der har lagret 11 måneder på fransk egetræsfade. Bouqueten har en intens duft af mørke bær, nybagt brød og chokolade, mens smagen har en sådan styrke, at den kan matche kraftige kødretter og stærk ost. Vingården styres af kældermester Chema Costustell, som siden 2004 har gennemført en total omlægning af drift i marker og kælder.

 

Importør: D’Wine, Aalborg

 

Bodegas Azul y Garanza, 2016 Garciano, Navarra DO, Carcastillo, Spanien – Normalpris 139 kr. – Tilbudspris 99 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

Skulle man vælge lækre svinekæber som nytårsmenu, så er denne Garciano lige sagen. Den er sat sammen af 60% Garnacha og 40% Graciano druer, som er dyrket økologisk efter Rudolf Steiner metoden. Dette er ifølge bodegaens ejer Maria Barrena nødvendigt for at opnå naturlig balance i vinen. Dyrkningsmetoden giver et lille, men meget intenst udbytte og en vin fuld af krudt.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup

 

Castelli Martinozzi, 2016 Rosso di Montalcino DOC, Montalcino, Toscana, Italien –

Normalpris 139 kr. – Tilbudspris 125 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Rosso di Montalcino er lillebror til den berømte toskaner Brunello di Montalcino, og forskellen ligger hovedsageligt i længden af lagring. Storebror skal således lagre mindst 4 år – heraf 2 på fad og 2 på flaske – før den frigives til salg, mens den samlede lagringstid for Rosso’en er 1 år. Det giver en lettere vin, som dog samtidig har druen Sangiovese Grossos naturlige fylde. God til alt kød.

 

Importør: Vinslottet, Greve

 

Cantine Cielo e Terra, 2015 Cent’Anni, Valpolicella Ripasso DOC, Montorso, Veneto, Italien – Normalpris 99,95 kr. – Tilbud: 2 flasker for 149,95 kr. På tlf. 86911844 oplyses nærmeste forhandler.

 

Denne Ripasso har modtaget guldmedalje i 2017 på World Wine Championships i San Francisco i USA. En Ripasso betragtes ofte som en ”lille” Amarone, og de har da også de tørrede Corvina- og Rondinella-druer som fællestræk. Forskellen ligger i, at Ripassoen er lettere tilgængelig at drikke end den tunge let bitre Amarone.

 

Importør: Amalie Vinimport, Hinnerup

 

Château Lauriol, 2015 Merlot, Franc-Côtes de Bordeaux ACBC, Saint-Cibard, Gironde, Bordeaux, Frankrig – Nytårstilbud 98 kr.

 

Slottet ligger sydøst for vinbyen Bordeaux på højresiden af Garonne-floden og drives af Nicolas Thienpont, og han er ikke en hr. hvem-som-helst. Uddannet som jurist og filosof var han ikke prædestineret til vinverdenen som hans forfædre, men i 1994 gik han i gang med at lave vin, og så gik det slag i slag, og nu ejer eller bestyrer han et utal af vinslotte i Bordeaux, ligesom han driver en omfattende konsulentvirksomhed. Så køb bare hans Merlot – der er garantiseddel på kvalitet.

 

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…