Værnepligten er vigtig, når vi skal forhandle nyt forsvarsforlig

Foto: Privat/arkiv

Debatten om indretning af forsvaret er så småt begyndt. Det skyldes, at vi skal forhandle forsvarsforlig efter sommerferien, fordi det gamle forlig løber ud i december i år.

 

Det næste forsvarsforlig kommer til at strække sig over de næste fem år, og skal træde i kraft den 1. januar 2018.

 

Der er mange partier, herunder Dansk Folkeparti, der mener, at der skal tilføres flere penge til forsvaret. Og det er godt. Dansk Folkeparti har hele tiden ønsket et stærkt forsvar. Vi har syntes, det var forkert at skære så kraftigt i forsvaret, som man har gjort.

 

Man kan ikke tegne forsikring, mens huset brænder

Et forsvar er som en forsikring. Det skal bare være der og kunne bruges, hvis man er så uheldig at få brug for det. Man kan ikke tegne forsikringen mens huset brænder, og man kan ikke bygge et forsvar op, når krigen truer.

 

Det tager lang tid at bygge et forsvar op. Så derfor er det godt, at der nu er andre partier end Dansk Folkeparti, der kan se, at der er blevet sparet for meget i forsvaret.

 

Dansk Folkeparti var med i aftalen fra 2012, der desværre skar cirka tre milliarder. ud af forsvarets budget. Vi var meget kede af besparelsen og tænkte længe over, om vi skulle gå med i aftalen.

 

Vi gik med for at redde værnepligten

Men da det viste sig, at vi kunne redde værnepligten ved at gå med i forliget, forsvandt vores tvivl.

 

De andre partier ønskede at suspendere værnepligten og gå over til kun at hyre professionelle. Det synes vi ville være et meget stort tab. Derfor er vi glade for, at den nuværende forsvarsminister ser positivt på værnepligten.

 

For øjeblikket har vi kun cirka 4.500 værnepligtige hvert år. I Dansk Folkeparti ser vi gerne, at det tal fordobles, så vi kommer op omkring cirka 10.000.

 

Hvad er det vi skal bruge værnepligten til?

Vi skal rekruttere flere til forsvaret. Forsvaret er for øjeblikket for ”tyndt” på en række områder. Der skal flere folk ind. Og her er værnepligten en utrolig god indgangsdør.

 

Vi vil også gerne lave værnepligtstiden om, så man får en længere soldateruddannelse som værnepligtig.

 

I dag er uddannelsen kun på fire måneder. Vi synes godt, man kunne fordoble værnepligtstiden. Så ville man være en næsten uddannet soldat, når man blev hjemsendt. I tilfælde af genindkaldelse eller mobilisering, ville man blot skulle have noget ekstra uddannelse, før man ville være en kampklar soldat.

 

Med denne form for værnepligt giver vi ekstra robusthed til forsvaret, der vil kunne forstærkes meget hurtigt, hvis det skulle blive nødvendigt.

 

Gode civile effekter

Endelig har værnepligten nogle gode civile effekter. For det første giver det almindelige mennesker et indblik i, hvad man laver i forsvaret. Næsten alle kender nogen, der har aftjent værnepligt og har hørt historier om det. Dermed er vi faktisk ret godt orienteret om, hvad der sker i de væbnede styrker.

 

Man kan sige at værnepligten er forsvarets vindue ud til samfundet og dermed del af en form for demokratisk kontrol. Forsvaret får ikke mulighed for at udvikle sig til en stat i staten eller et ukendt hjørne af samfundet. Og det er godt.

 

Endelig er det rigtig godt for de unge mennesker, der kommer ind at aftjene deres værnepligt. De lærer en masse gode ting om at stå tidligt op, komme i god form og have styr på sig selv og deres ting.

 

Mange opdager, at de faktisk kan meget mere, end de gik og troede. Samtidig møder de folk fra alle egne af landet og alle lag i samfundet. Det er en god oplevelse, der styrker samhørigheden i samfundet og som også kan bidrage til integrationen.

 

Færøerne og Grønland skal have mulighed for at være med

I Dansk Folkeparti er vi så glade for værnepligten, at vi også synes, at Færøerne og Grønland skal have større mulighed for at være del af den.

 

Lige nu er det kun frivilligt om man vil aftjene værnepligt, hvis man kommer fra de nordatlantiske egne af det danske kongerige. Men hvorfor egentlig det? Vi synes, at de skal have samme muligheder og forpligtelser som de andre beboere i kongeriget.

 

Jeg glæder mig til at diskutere værnepligt med de andre partier i forbindelse med forsvarsforligt. Og for forsvarets og Danmarks skyld håber jeg, at alle partierne i forligskredsen vil slutte op om at styrke værnepligten.

 

Marie Krarup. Forsvarsordfører for Dansk Folkeparti

Del på Facebook