Thulesen Dahl er blevet Mr. Uundværlig i dansk politik – Dansk Folkeparti har overtaget De Radikales rolle

foto: Dansk Folkeparti

Formentlig vil det lykkes for Lars Løkke at lande aftaler om finansloven, skattereform og vækstpakke.

 

Men det vil være aftaler, der ligger ganske langt fra, hvad regeringen drømmer om. Især Liberal Alliance kan få svært ved at genkende sig i resultatet.

 

Alt tyder på, at Dansk Folkeparti bliver regeringens centrale partner i disse aftaler. Og partiet vil tage sig solidt betalt for sin deltagelse.

 

Aftalerne vil kun rumme beskedne skattelettelser, og de vil overvejende ligge i bunden. Samtidig bliver det offentlige forbrug af velfærds- og sundhedsydelser vokse.

 

Det er ikke ligefrem, hvad regeringspartierne selv stillede efter. Men VLAK-regeringen har ikke noget valg.

 

Mr. Uundværlig

Kristian Thulesen Dahl er blevet Mr. Uundværlig i dansk politik.

 

Dette er en enestående situation i europæisk sammenhæng.

 

I intet andet land spiller et parti som Dansk Folkeparti en så central rolle. Et parti, der først og fremmest stormede frem med kravet om en langt strammere udlændingepolitik.

 

Dansk Folkepartis usædvanligt stærke rolle hænger sammen med det særlige mønster i dansk politik.

 

Midterpartier

Læs også
Dansk Folkeparti opruster: Udvalg, der skal skærpe partiets nationalkonservative profil med Martin Henriksen som formand

For det første har vi ikke tradition for, at de store røde og blå partier går sammen i en regering eller et tæt samarbejde.

 

I stedet har de store partier samarbejdet med et eller flere midterpartier for at få magten. Det radikale Venstre har frem for nogen spillet denne rolle som adgangsbillet til magten for et af de store partier.

 

Men i dag er det Dansk Folkeparti.

 

Overtaget De Radikales rolle

For det andet har udlændingepolitikken spillet en usædvanlig stor rolle i Danmark.

 

Danskerne er et frimodigt folkefærd. Ethvert frittænkende og fornuftigt menneske kan efterhånden se, hvor vigtig en stram udlændingepolitik er.

 

Det giver Kristian Thulesen Dahl rollen som Mr. Uundværlig.

Læs også
Pludselig sagde imamen sandheden

 

Senest er Socialdemokratiet slået ind på en væsentligt strammere kurs. Det har åbnet for et betydeligt samarbejde med Dansk Folkeparti, der også omfatter andre politiske områder.

 

Skulle Socialdemokratiet vinde regeringsmagten, må man også her forvente Dansk Folkeparti i en central rolle.

 

De Radikale er i dag reduceret til en ubetydelig sekt. Dansk Folkeparti har overtaget deres rolle som partiet, man er nødt til at alliere sig med.

 

Nøjes ikke med brandtaler

For det tredje har Dansk Folkeparti været dygtigt til at udnytte sine nye historiske muligheder. Partiet har ikke ladet sig nøje med brandtaler, men har søgt stærk og stabil indflydelse.

 

I den nuværende situation mangler man dog stadig at se, hvilke nøglekrav i udlændingepolitikken partiet vil have opfyldt for at støtte regeringen.

 

Læs også
Mette Frederiksen taler om stram udlændingepolitik – men Morten Østergaard og Pernille Skipper vil have mere islam

”Populisme”

De politisk korrekte journalister taler meget om ”populistiske” partier. De ved ikke rigtig selv, hvad ordet betyder.

 

Men de taler meget og gerne om partier, der bruger voldsom retorik, urealistiske krav og eksplosive følelsesudladninger.

 

Disse partier vil dog næppe være i stand til at forme Europas fremtid. Det vil til gengæld de partier, der kan sikre stabil regering forenet med en meget stram og konsekvent udlændingepolitik.

 

Danmark er langt fra nået i mål med dette. Men vi er nået længere end andre.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…