Svend Asmussen spiller June Night

 

Danmark har mistet sin største danske jazzmusiker nogensinde, forklarer forfatter til portrætbog.Gennem 100 år nåede Svend Asmussen at skabe kunst i mange former og genrer, men han forblev nysgerrig til det sidste og nød sin plads på tronen af dansk jazz med begge ben plantet på jorden.Det fortæller Frank Büchmann-Møller, der er bibliotekar på Syddansk Universitets musikafdeling og en af to forfatter bag en bog om Svend Asmussen i anledning af hans 100 års fødselsdag.- Han skal op på den allerøverste hylde. Han er den største internationale jazzmusiker, Danmark nogensinde har haft. Asmussen kom ud til hele befolkningen. Og han var kendt i hele verden, siger han.

– Hans betydning ligger også i, at han har været inspirator for en masse danske og internationale jazzmusikere.

Selv om Niels Henning Ørsted Pedersen kommer tæt på ifølge forfatteren, var Svend Asmussen i højere grad en jazzmusiker for det brede publikum.

– I USA er der en gren, der hedder western swing. Her blandede de folkemusik med jazz. Det gjorde Asmussen også, og han er et enormt forbillede for jazzviolinister i USA.

Svend Asmussen blev blandt andet kendt som jazzviolinist. Men det var langt fra den eneste kunstart han dyrkede med succes.

– Han var så knagende dygtig. Han havde en natur, der gjorde, at når han kastede sig over noget, så blev det godt, siger Frank Büchmann-Møller.

– Det var lige meget, om det var tegning, skulpturer, musik, kompositioner eller arrangementer.

En af årsagerne var ifølge Frank Büchmann-Møller, at Svend Asmussen på trods af sin nysgerrig havde en nidkærhed for kvalitet i detaljerne.

– Han var imødekommende og fortalte gerne, men han har også været krævende at spille med.

– Når han var så knagende dygtig, forlangte han meget af sine musikere, siger forfatteren, der selv mødte jazzviolinisten i forbindelse med bogen om musikeren.

/ritzau/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…