Asylansøgere hober sig op i overfyldte lejre på græske øer – trods EU’s aftale med Tyrkiet

Arkivfoto fra Lesbos

På øen Lesbos er der næsten 5000 mennesker i flygtningelejre, som nominelt er opført til 3500 personer.

 

Den somaliske flygtning Abdulaziz siger, at han er “ved at blive kvalt” i en overfyldt flygtningelejr på den græske ø Lesbos. Her deler han et telt med over en halv snes andre afrikanere.

 

Abdulaziz, som er i 30’erne, håbede oprindeligt, at han kunne nå til Tyskland. Han er nu fast beboer i lejren Moria på den græske ø ud for Tyrkiets vestkyst. Her venter han på at få sin asylsag færdigbehandlet.

 

– Det er som et fængsel her. Jeg bliver kvalt, siger han efter otte måneder i den overfyldte lejr.

 

– Der er altid nogen, som skriger, og der er altid nogen, som slås, siger Abdulaziz.

 

Han er en blandt tusindvis af migranter og flygtninge strandet på græske øer, efter at EU sidste år både lukkede ned for ruten op gennem det vestlige Balkan og indgik en aftale med Tyrkiet, der lukkede for flygtningestrømmen derfra.

 

Omkring 1183 migranter blev sendt tilbage til Tyrkiet i det år, som sluttede i januar, viser tal fra det græske politi.

 

EU-aftalerne har ifølge flere organisationer medført, at græske øer er blevet store opbevaringslejre for migranter og flygtninge.

 

På Lesbos er der næsten 5000 mennesker i lejre, som nominelt er opført til 3500 mennesker, viser officielle tal fra myndighederne.

 

De græske myndigheder udelukker, at en del af lejrenes beboere kan flyttes til det græske fastland.

 

Et væsentligt element i EU-aftalerne går ud på at hindre en ny strøm af migranter fra Tyrkiet ved at sikre, at der bliver lavet en nøje registrering og asylbehandling af dem, der allerede er ankommet.

 

Idéen er, at sikre en mere kontrolleret strøm både fra Tyrkiet og gennem en intern omfordeling af flygtninge inden for EU.

 

Ifølge organisationerne Den Internationale Redningskomité (IRC), Oxfam og norske Flyktninghjelpen har aftalerne gjort Grækenland til et testområde for en type europæisk politik, der “undergraver flygtninge og asylansøgeres rettigheder og udsætter mennesker for fare og mishandling”.

 

IRC’s landechef i Grækenland, Panos Navrozidis, peger på, at EU-aftalerne også skaber problemer i Tyrkiet, hvor flygtningene sidder fast.

 

– EU-Tyrkiet-aftalen spiller roulette med fremtiden for nogle af verdens mest sårbare. Det er blevet en umulig mission for de personer, der har mest brug for det, at søge beskyttelse i Europa, siger Navrozidis i en ny rapport.

 

/ritzau/AFP

Del på Facebook