Hvordan går det egentlig med den græske økonomi?

Foto: Privat

Hvordan går det egentlig i Grækenland?

 

Ikke godt, men den positive melding er, at Den Internationale Valutafond, IMF, den 20. juli har godkendt en låneramme til Grækenland på 1,8 mia. US dollar – men på betingelser!

 

Beslutningen i IMF afslutter 2 års spekulationer, om IMF overhovedet ville deltage i redningen af Grækenland. Som bekendt har Grækenlands kreditorer i euroområdet stillet deltagelsen af IMF som en ufravigelig betingelse for yderligere bidrag til redningen af Grækenland.  Fondens deltagelse skal sikre troværdigheden af de reformer, landet bliver bedt om at gennemføre.

 

Den væsentligste betingelse, IMF stiller til lånene på 1,8 mia. dollar er, at eurolandene også deltager i en ikke specificeret gældslettelse for Grækenland. IMF mener ikke, at Grækenland kan komme ud af krisen uden en gældslettelse – IMF vurderer, at – selv om Grækenland faktisk gennemfører de lovede reformer-  vil landets gæld nå op på omkring 150 procent af bruttonationalproduktet inden 2030 og herefter vokse eksplosivt.

 

Europæiske kreditorer kunne bringe gælden under kontrol ved at forlænge afdragsfrie perioder, forlænge gældens løbetid eller udsætte rentebetalinger, men ikke mindst Tyskland har hidtil modsat sig. De græske banker bliver samtidig nødt til igen at foretage vurdering af deres aktiver og gennemgå en stresstest for at sikre, at de er tilstrækkeligt kapitaliserede. De fleste finansfolk behøver dog hverken aktivvurdering eller stresstest for at holde sig på betryggende afstand af græsk bankvæsen.

 

IMF’s beslutning om et betinget lånetilsagn afspejler det kompromis, der blev nået i juni mellem IMF og euroområdets finansministre. Det er ikke muligt at aftale mere generøse tilbagebetalingsvilkår til Grækenland på denne side af det tyske valg i september 2017, og IMF’s tilsagn bliver først effektivt herefter. Forståelsen betyder, at Grækenland får tid til at gennemføre de nødvendige reformer for at genopbygge en konkurrencedygtig økonomi inden august 2018.

 

Med beslutningen i IMF kan fastholde kravene om gældslettelse mens eurolandene og især Tyskland ikke på denne side september-valget skal skyde yderligere penge i Grækenland – noget der næppe ville blive hilst med begejstring af de tyske vælgere.

 

Om Grækenland inden august 2018 kan leve op til kravene, og om Tyskland efter valget rent faktisk vil være parat til at yde gældslettelse til Grækenland, er et åbent spørgsmål. Ikke mange tror på det, men beslutningen i IMF har udsat det græske sammenbrud med endnu et år.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…