Folketinget giver fanden i økonomi og folkelig modstand, når det drejer sig om havvindmøller

De kystnære vindmøller, som Folketinget vedtog i 2012 udløser store folkelige protester.

 

Energiklagenævnet har modtaget omkring 300 skriftlige klager over Vattenfalls planer om at opføre de kystnære vindmøller. Det skriver Energiwatch 7.2.

 

http://energiwatch.dk/secure/Energinyt/Renewables/article9333515.ece

 

Aftalen i 2012

Mandag den 12. september 2016 blev det oplyst, at den svenske energikoncern Vattenfall havde afgivet det laveste bud på etableringen af kystnære havvindmøller i Danmark.

 

Med en tilskudspris på 47,5 øre pr. kWh er Vattenfall billigere end Hofor/Wpd og European Energy, mens Dong Energy ikke deltog i konkurrencen.

 

Baggrunden for slagsmålet om kystnære vindmøller

I den famøse energiaftale, som den daværende radikale energiminister Martin Lidegaard i marts 2012 fik lokket samtlige partier undtagen Liberal Alliance med på, indgik opstillingen af 450 MW kystnære havvindmøller i 2020.

 

Størrelsen blev ved vækstaftalen i 2014 reduceret til 350 MW, fordi hensynene til fredede sortænder kom i vejen på et af de planlagte lokaliteter i Sejrøbugten.

 

På de øvrige 5 udpegede lokaliteter er modstanden også massiv. Lokale beboere og politikere fra alle partier kalder det tåbeligt at ødelægge unik natur med risiko for nedgang i turistindustrien, og dermed arbejdspladser. Samtidig er det påpeget, at der i stedet kunne opsættes nogle flere møller på Horns rev, hvor der er god plads, og infrastrukturen er på plads.

 

Ikke mindst i de områder, hvor Vattenfall ønsker at opføre vindmøllerne i områderne ved Vesterhav Syd og Vesterhav Nord ved Holmsland Klit og ved Thyborøn er den lokale modstand intens.

 

Økonomien

Udover lokale hensyn til turismen, til den landskabelige æstetik og hensyn til dyrelivet er der store problemer med finansieringen af vindmøllerne, og i det hele taget udbygningen af vedvarende energi som led i den grønne omstilling.

 

Problemet er, at strømmen fra havvindmøller er dyr – langt dyrere end markedsprisen på strøm. Elproduktionen fra DONGs havvindmøller ved Anholt skal subsidieres med 1,05 kr. pr. kWh i de næste 12 år.

 

Fra Vattenfalls Horns Rev 3 er tilskuddet på 0,77 kr. i de kommende 11-12 år.

 

Tilskuddet til strømmen fra de kontroversielle kystnære møller vil være på 0,48 kr. pr. kWh i de næste 11-12 år, hvis de skal bygges af Vattenfall.

 

Disse priser skal sammenlignes med, at den alm. strømpris ligger på 0,20 – 0,25 kr. pr. kWh.

 

Forskellen mellem markedsprisen og prisen på vindmøllestrøm dækkes af offentlige tilskud, der løber op i alt 70 milliarder kroner over de næste ti år – penge, der skal findes på de årlige finanslove.

 

Folkelig modstand

Vindmølleindustrien kæmper indædt for vindmølleudbygningen, og uanset den folkelige modstand ser det ud til, at et flertal i Folketinget vil gennemtvinge opstillingen af dyre vindmøller i sårbare kystområder.

 

Del på Facebook