Flotte vine til tidsfordriv op mod jul

Hvis man hører til dem, der glæder sig til jul, og som jeg synes, at dagene går alt for langsomt, så er det godt at vide, at ventetiden kan forkortes med et godt glas vin.

 

Som sædvanlig er Den Korte Avis’ panel af vinhandlere fremme i skoene med de rigtige ting, uanset om det drejer sig om vin til velkomst eller som ledsager til en gæstemenu med 3 retter mad og dessert. De kan bare det hele.

 

Hvidvin

 

Weingut Pfannebecker, 2016 Werkstoff, Rheinhessen, Pleddersheim, Worms, Tyskland. Normalpris 95 kr. – Tilbudspris 85 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Her har vi en lækker sag, som på denne tid af året passer fint til skaldyr, men om foråret vil være en elegant ledsager til nye asparges. Vinen er lavet på 70% Riesling og 30% Sauvignon Blanc, som stammer fra økologisk dyrkede marker.

 

Et smukt bekendtskab fra en eksperimenterende vingård.

 

Importør: Vinova, Horsens

 

Rosévin

 

Domaine Uby, 2016 Domus Rosae, Côtes de Gascogne IGP, Cazaubon, Frankrig – Normalpris 99 kr. – Stykpris ved køb af 3 flasker: 69 kr.

 

Læs også
Forårets spæde trut i hvidvinstrompeten

Vinhuset har været på schweiziske hænder siden 1920, og udover vine på højt gastronomisk plan laver man også den cognac-lignende Armagnac. Den aktuelle vin er lavet på 60% Cabernet Franc og 40% Merlot druer, hvis most kun har haft kontakt med drueskindet i få timer. Og hvorfor så Rosé i november? Jo, denne lette vintype passer godt til kogt og stegt fisk. Derfor.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup

 

Rødvin

 

La Perla del Priorat, 2009 Clos Les Fites, Priorat DOQ, Catalonien, Spanien – Normalpris 269 kr. – Tilbudspris pr. flaske ved køb af 6: 149 kr.

 

I den sydlige del af Catalonien lige på grænsen til Tarragona dyrkede Karteuser munke fra 1500 tallet og frem til tærsklen af det 20. århundrede 100 hektarer marker med vin. Dem købte greven, Conde H. Pirenne, i 1998. Han rev alle vinstokke på nær 1000 gamle Cabernet Sauvignon-planter op og startede op med en nyplantning på 70.000 stokke. Vinen her er monumental i alle henseender og fremstillet af Garnacha, Cariñena og et stænk Cabernet Sauvignon druer.

 

Importør: D’Wine, Aalborg

Læs også
Skoldhed hvidvinstoddy rimer på sne og kulde

 

Domaine Charles Van Canneyt, 2013 Pinot Noir, Bourgogne ABC, Domaine Hudelot-Noellat, Vougeot, Frankrig – Normalpris 249,95 kr. – Tilbudspris ved køb af 6 flasker: 169,95 kr.

 

Når man er ung og ambitiøs vinmager i Bourgogne og ”kun” har sine bedsteforældres 12 hektarer vinmarker på den lovpriste vingård Hudelot-Noellat at lave vin af og gerne vil lave mere, så må man etablere sin egen vinvirksomhed.

 

Og det er, hvad Charles van Canneyt har gjort i eget navn, for penge til at købe jord til skyhøje priser har han ikke. Til gengæld tryller han med købte druer fra 1. cru- og grand-cru-marker og skaber magi, som det opleves med denne årgang 2013.

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund

 

Journey’s End Winery, 2012 Merlot, Stellenbosch, Cape-provinsen, Sydafrika – Normalpris 139 kr. – Tilbudspris pr. flaske ved køb af 6: 125 kr.

Læs også
Glem Coronaen med et glas god vin

 

Vinslottets marker, der ligger smukt ud til False Bay i den sydlige del af det sydafrikanske vindistrikt Stellenbosch, har siden 1670’erne været garant for flotte vine. Gården, som ligger ved foden af Hottentot Bjergene blev overtaget af familien Gabb i 1996, og den har foretaget store investeringer i kvalitet. Denne vin er lavet af 100% Merlot druer og fremstår kraftig, men behagelig rund og blød.

 

Importør: Vinslottet, Greve.    

 

Quinta do Pégo, 2011 Cerro do Santo Reserva, Duoro DOP, Portugal – Normalpris 119 kr. – Tilbudspris pr. flaske ved køb af 6: 69,95.

 

Druerne til denne vin, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cão og Sousão, vokser på den danskejede vingård, tilhørende vinfirmaet Amka i Randers, der ligger lige ned til Duoro-floden. Vinen er fremstillet i samarbejde med portvinshuset Rozas’ sydafrikanske vinmager Wouter Pienaar, og han har lavet et moderne og velsmagende produkt med flot balance mellem frugt og syre.

 

Importør: Mega Vin, Odder

 

Læs også
Skum og bobler på årets sidste aften

Middelvlei Estate, 2016 Free Run Pinotage, Stellenbosch, Cape-provinsen, Sydafrika – Kampagnepris hos MENY: 99,95 kr.

 

Familien Momberg, der i dag er repræsenteret ved brødrene Tinnie og Ben, har siden 1919 været aktiv i wine business. En af husets specialiteter er Free Run Pinotage. Pinotage druen er en kloning af Pinot Noir og Cinsault/Hermitage, der blev udført i 1925 af professor Abraham Perold, og ”free run” vil sige, at kun den most, som løber fra druerne før den egentlige presning, bliver anvendt. Resultatet er en vin med både muskler og finesse.

 

Importør: GOBIvin, Valby

 

Casa Sartori di Verona, 2013 L’Appassione, Rosso delle Venezie IGT, Negrar, Veneto, Italien – Kampagnepris 59,95 kr. hos udvalgte Meny og Spar butikker. Nærmeste forhandler oplyses på tlf. 86 41 96 00.

 

I glasset får vi en fyldig, rund og blød norditaliensk vin af den type, som aldrig skuffer og gør alle glade. Den er et barn af fire forskellige druesorter: Corvina, Merlot, Rondinella og Corvinone i forholdet 30, 30, 20, 20. Vinhuset har hovedsæde i Verona, hvor Romeo sang serenader til Julie, men har bl. a.  afdeling i Amarone-byen Negrar.

 

Læs også
Vinen til geniale Ris à l’amande

Importør: AMKA, Randers

 

Portvin

 

Burmester, 2004 Colheita, Single Harvest, Villa Nova de Gaia, Oporto, Duoro, Portugal – Normalpris 239,95 kr. – Tilbudspris pr. flaske ved køb af 12 flasker: 109,95 kr.

 

Burmester er et af Portugals ældste portvinshuse og blev grundlagt i 1750. I dag ejes det af Sogevinus Fine Wines. Den aktuelle vin, som er en hel suveræn nydelse at drikke, er en Tawny-type med årgangsbetegnelse, hvilket vil sige, at den ikke som andre tawny’er er blandet af flere årgange. Modpolen til Tawny, der langtidsmodner på fad, er Ruby, der efter høsten tappes på flaske og i gode år får betegnelsen Vintage. Tawny er brun som læder, mens Ruby har farve som hyldebærsaft.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…