Chuck Berry satte strøm på og modernisere den traditionelle amerikanske bluestradition

Nu er han ikke mere, men til gengæld vil hans udødelig musik leve i al evighed.

 

Lørdag middag den 18. marts døde rock-legenden Chuck Berry i sit hjem nær St. Louis i delstaten Missouri. Han blev 90 år gammel, og var aktiv til det sidste.

 

I 2014 gav han således koncert i Randers, og var lige indtil sin død i lørdags i fuld gang med at planlægge et en ny pladeudgivelse med titlen ”Chuck”.

 

Udgivelsen blev annonceret på Chuck Berrys 90 års fødselsdag den 28. oktober sidste år, og var dedikeret til hans hustru Themetta.

 

Chuck Berrys indflydelse på rock-musikken er indiskutabel. Han var en af pionererne, der var med til at udforme og udvikle den moderne rock’n’roll ved blandt andet at sætte strøm på og modernisere den traditionelle amerikanske bluestradition.

 

Hans første indspilning blev et forrygende hit

Lige siden Chuck Berry i 1955 begyndte at indspille plader efter opfodring fra blandt andre bluesguitaristen Moddy Waters, har han leveret det ene store hit efter det andet. Blandt dem debutindspilningen ”Maybellene”, som i 1955 solgte over en million eksemplarer, og det har da heller ikke manglet på anerkendelse for hans indsats.

 

En anerkendelse, der blandt andet har givet sig udslag i, at senere store navne har indspillet mange hans numre.

 

Blandt dem The Beatles, som i 1963 hittede med Chuck Berrys ”Roll Over Beetoven” fra 1956, for slet ikke at tale om Chuck Berrys lige så berømte indspilning fra 1958, ”Rock And Roll Music”, og som The Beatles hittede med i 1964.

 

”Det var ham, der startede det hele”

Mange af rockmusikkens store navne lægger da heller ikke skjul på Chuck Berrys indflydelse på deres musikalske udvikling.

 

Læs også
Video: Hunden vil sidde ned, så hvorfor ikke sætte sig på en dejlig blød baby …

Da Chuck Berry i 1986 blev optaget i musikkens Hall of Fame, udtalte den legendariske Rolling Stones guitarist, Keith Richards, blandt andet:

 

”For mit vedkommende var det ham, der startede det hele. Det er svært for mig at tale om Chuck Berry, da jeg har stjålet hvert et guitarriff, han nogensinde har spillet,”

 

Tidligere havde Beatles guitaristen, John Lennon, i et Mike Douglas TV Show i 1972 blandt andet udtalt, at:

 

”Skulle man give rock’an’roll et andet navn, skal det hedde Chuck Berry.”

 

Charles Edward Anderson Berry Sr.

Chuck Berry blev født i St. Louis den 18. oktober 1926. Han blev døbt Charles Edward Anderson Berry Jr. og voksede op i et middelklassehjem.

 

Hans start i livet blev dog lidt tumultagtig. Medens han stadig gik på High School deltog han i en række væbnede røverier og sad i ungdomsfængsel fra 1944 til 1947.

Læs også
Video: Hvalpen skal møde sin far for første gang – og så kommer overraskelsen

 

Efter løsladelsen fald han til ro og giftede sig i oktober 1948 med Themetta ”Toddy” Suggs og arbejdede først på en bilfabrik og derpå som frisør og endte med at tjene så godt, at familien fik råd til at købe et lille hus med tre værelser og et bad.

 

Huset, der ligger i Whittier Street i St. Louis, er i dag optaget i National Register of Historic Places.

 

Efterlader sig hustru og fire børn

Lige indtil 1953, hvor han begyndte at turnere med Sir Johns Trio, havde Chuck Barry ved siden af sit arbejde spillet sammen med lokale bands.

 

Samarbejdet med Sir Johns Trio varede indtil 1955, hvor han i Chicago mødte Muddy Waters. Et møde, der som nævnt resulterede i ”Maybellene” og dermed berømmelse med et brag fra næsten den ene dag til den anden.

 

Chuck Berry efterlader sig foruden hustruen Themetta, børnene Ingrid, 66 år, Melody, 64 år, Aloha, 57 år og Charles Jr., 55 år, og som alle i større eller mindre grad har deltaget hans musikalske aktiviteter.

 

Læs også
Video: Hunden risikerer sit eget liv for at redde sine hvalpe ud i live

Rock-legendens død blev i en pressemeddelse annonceret af St. Charles County Police Department i en pressemeddelelse i lørdags klokken 14:26 lokal tid med ordene:

 

”The St. Charles County Police Department sadly confirms the death of Charles Edward Anderson Berry Sr., better known as legendary musician Chuck Berry. The family request privacy during this time of bereavement.”

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…