Anden Verdenskrig: 19-årig tysk pilot styrtede ned i Aalborg – nu kan man komme tæt på, hvem han var

Pinterest

Ejendele fra dræbt tysk pilot lærer os om livet under krigen. De skal nu udstilles i Aalborg til maj.

 

Madbilletter, cigaretpapir og tegninger af fly.

 

Nordjyllands Historiske Museum vil udstille personlige ejendele fra den unge, tyske jagerpilot, Hans Wunderlich, der styrtede ned i sit kampfly ved Birkelse i Nordjylland under Anden Verdenskrig.

 

Flystyrtet er helt særligt og kan lære unge og gamle om, hvordan det var at leve under krigen, siger Torben Sarauw, der er museumsinspektør ved Nordjyllands Historiske Museum.

 

– Vi lærer om krigen gennem en personlig historie om en ung, tysk pilot og hans skæbne. Og det gør Anden Verdenskrig nærværende.

 

– Vi er kommet meget tæt på hans liv og ved, hvor gammel han var, og hvor han boede, siger Torben Sarauw.

 

Hans Wunderlich var 19 år, da han styrtede ned i sit kampfly den 10. oktober i 1944 ved Birkelse.

 

Med sig i døden havde han soldaterbogen “Der Soldatenfreund”, hvor han har tegnet silhuetter af engelske fly og skrevet dagbog over sin tid i flyvevåbnet.

 

– I hans uniform har man også fundet madbilletter, som han nok brugte, når han skulle spise på en af luftbaserne heroppe i området omkring Aalborg, siger museumsinspektøren.

 

Der lå tre tyske luftbaser i Aalborg under krigen. Udstillingen skal fortælle historien om den tyske pilots liv og om flyvevåbnet i Nordjylland under Anden Verdenskrig.

 

Læs også
Video: Vera Lynn holdt modet oppe hos sodaterne under Anden Verdenskrig – hør hende synge: “We will meet again”

Pilotens ur blev fundet i flyvraget. Det var ødelagt, og de knækkede visere står på cirka klokken 14, hvor piloten og flyet er styrtet i jorden. HW er indgraveret på urets bagside og er pilotens initialer.

 

Den unge pilots skæbne viser, hvor frygtelig krig er, siger museumsinspektøren. Og det glæder ham, at danskerne har lyst til at høre om pilotens historie.

 

– Det, der har overrasket mig mest, er den store folkelige interesse og særligt blandt landets skolebørn.

 

– Pilotens liv gør historien om Andens Verdenskrig nærværende og skaber en fornyet interesse i tiden.

 

Hans Wunderlich var ikke gift eller havde børn. Hans forældre og søster er gået bort.

 

Vraget fra kampflyet skal udstilles sammen med pilotens personlige ejendele. Udstillingen forventes at åbne til maj i Aalborg, men stedet er endnu ikke bestemt.

 

Læs også
Kulturhistorie: Risikoen ved at læse Bodega Blues er en overvældende tørst og en uovervindelig lyst til at besøge de steder, forfatteren beskriver så levende og farverigt

/ritzau/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…