Drømmevin fra Toscana

Toscana er mange vindrikkende danskere ønskerejsemål i Italien, for her laves noget af Støvlelandets bedste vin – måske den bedste skarpt forfulgt af Piemontes herligheder. Under alle omstændigheder er der ikke meget, som kommer op på siden af de produkter, som fremstilles på Brunello druen i og omkring landsbyen Montalcino ca. 80 syd for Firenze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denne drue er en klon af sorten Sangiovese Grosso, og den har været registreret siden det 14. århundrede og intenst dyrket – i vor tid som Brunello di Moltalcino Altesino og Montosoli Altesino – på vingården Palazzo Altesi i mere end 500 år.

 

Ung enke

I dag ejes slottet ved siden af andre perler i Toscana af Elisabetta Gnudi Angelini, ung enke i 1990’erne efter ejeren af Italiens største familieejede farmaceutiske virksomhed.

 

Læs også
Gode vintilbud til kriseplagede danskere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Vin til bod, bøn og faste

 

 

 

 

 

Selv var hun vokset op i Rom, og mens hun studerede økonomi på universitetet, mødte hun Paolo Angelini, som hun fik børnene Igino og Alessandra med.

 

Som arvtager efter Paolo blev hun medlem af firmaets bestyrelse, men i 1998 solgte hun alle sine aktier i foretagendet og startede et helt nyt liv, idet hun studerede ønologi – læren om vin – på aftenskole og landbrug på universitetet om dagen.

 

Et liv på landet

Ud fra devisen ”Efter farmaceutiske produkter er vin den bedste medicin” fulgte hun sin drøm om at leve et liv på landet. Og i 1997 købte hun vingården Borgo Scopeto i Chianti Classico-området, og et par år blev hun ejer af Montalcino-vineriet Caparco.

 

Læs også
Med rødhalsen som køkkenskriver

I 2002 fik hun chancen for at købe Altesino-gården, som hører til superligaen i Moltalcino.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Vin til Påskens lammesteg

 

 

 

 

I første omgang sagde hun nej tak, men da det kom hende for øre, at det franske 1. cru slot Margaux var interesseret, slog hun til og købte, hvad hun under et besøg i København forleden som gæst hos sin importør Philipson Wine i Kokkedal betegnede som ”et smykke og hendes baby”. I øvrigt tilføjede hun, at når franskmændene var så gode til at lave vin i Frankrig, så burde de holde sig væk fra Italien.

 

Fornyer

Lige fra start gik Elisabetta Gnudi Angelini til stålet. Overalt blev der renoveret, og der blev ikke sparet på noget som helst i teknologisk sammenhæng, men følgende den moderne bæredygtige trend i vinindustrien gødes vinstokkene med hestemøg. Og med let rynkede øjenbryn konstaterer hun, at den internationale temperaturstigning har sat ind med aggressive angreb af samme type vinlus, som i slutningen af det 18. århundrede lagde Europas vinmarker øde.

 

Til at hjælpe sig med driften har hun allieret sig med Italiens bedste konsulenter og landbrugssagkyndige. Som hun siger:

 

” Fra starten har min passion for vin drevet værket fuldstændigt. Hvert års vinhøst skal være bedre og mere perfekt end det foregåendes.”

Læs også
Kom marts du søde milde!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Philipsons sortiment

Vingårdens topvine kommer fra en lille enkeltstående mark på 5,5 hektarer, der hedder Montosoli og ligger op ad et højdedrag i Altesino. Philipson Wine har et udvalg af disse 6-stjernede vine, og årgangene fordeler sig over 2006 til 2011.

 

Prisen på årgangene 2007 og 2010 ligger på 499,95 kr. ved køb af 12 flasker, mens 2006 fås for 399,95 kr./12. Prisen på 2008 og 2009 er 299,95 kr./12, og 2011 koster 369,95 kr./12.

 

Altesinos andre marker, som omfatter 42 hektarer, er også leverandører af super-6-stjernede vine i samme årgangsspænd – bortset fra 2008, der er udsolgt – som dem fra Montosoli, men priserne er mere forbrugervenlige. Årgangene 2007, 2009 og 2011 af Brunello di Moltalcino Altesino koster således 149,95 kr./12 flasker, mens årgangene 2007 og 2010 koster 169,95 kr./12.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…