Varm vin til vinterfrost

Frosten bider sig fast til april, lyder det isnende budskab i avisen. Men Glühwein, som det kaldes i Østrig og omliggende tysktalende skilande, er midlet mod kulderamte fingre og tæer.

 

Her er en god opskrift, som både kan laves på hvid og rød vin: Man tager 1 flaske vin, hælder den i en gryde sammen med 1 spsk brunt sukker, en stang kanel, 3-4 nelliker og 3 skiver citron skåret i tern. Opvarm til 70-75 grader og tilsæt 5 cl østrigsk Strohrom (80% alkohol) eller 10 cl. Almindelig brun rom. Server i glas, der kan tåle varme.

 

Hvidvin 

 

Darling Cellars, 2015 Quercus Gold Reserve, South African West Coast, Sydafrika – Udsalgspris 69 kr. Nærmeste forhandler oplyses på tlf. 86419600.

 

Vinen er fremstillet på Chardonnay-druer og har en dejlig duft af appelsin, mens smagen er præget af citrusfrugter blandet med honning. En tiltalende ledsager til japansk sushi, men den står også godt til kalv eller kylling.

 

Importør: Amka, Randers.

 

Rødvin

 

Azienda Vinicola Falesco, 2013 Montiano, Lazio IGT, Montecchio, Italien – Normalpris 249,95 kr. – Tilbudspris 149 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinen er lavet på 100% Merlot druer, og er vinkunstnerne Renzo og Riccardo Cotarellas flagskib. Hver årgang får topanmeldelser over hele kloden, og 2013-udgaven viser, at selv i svage årgange kan mestre trylle det bedste frem og lave klassevin. Tænk allerede nu på konfirmationsmiddagen.

 

Læs også
Lækre vine til Indian Summer

Importør: Andrup Vin, Esbjerg.

 

Azienda Agricola Le Ragose, 2011 Valpolicella Ripasso DOC, Classico Superiore, Negrar, Italien – Normalpris 149,95 kr. – Tilbudspris 250 kr. for 3 flasker hos Meny.

 

Betegnelsen Ripasso fortæller, at den oprindelige Valpolicella-vin har lagret sammen med skaller og frugtkød fra druer, som er fremstillet som Amarone. Derved får ripassoen en snert af Amarone uden at blive marmeladet. En flot festvin.

 

Importør: GobiVin, Hvidovre.

 

Domaine du Colombier, 2012 Crozes-Hermitage ACHC, Tain L’Hermitage, Frankrig – Kampagnepris 148 kr.

 

Læs også
Vinen til den gode grillmad

Vinene fra Hermitage og Crozes-Hermitage i Rhônedalen hører vi alt for lidt til, og det er både synd og skam, specielt når vinen som den aktuelle kommer fra et lille vinbrug, som er på vej mod stjernerne. Den er produceret på 100% Syrah drue og fremstår som en kolossal frugtbombe, der er fremragende sammen med vildt.

 

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg.

 

Bodega & Viñedos Casarena, 2014 Malbec, Luján de Guyo, Mendoza, Argentina – Normalpris 139 kr. – Tilbudspris 100 kr. ved køb af 6 flasker.

 

100% Malbec druer fra nogle af Mendozas bedste vinmarker giver en dyb violetfarvet vin, der trods sin unge alder og store temperament i smagen, er god at drikke nu. Men den kræver et godt stykke kød fra kvæg, som måske har græsset på Pampassen på Andesbjergenes skråninger. Dekantering vil ikke skade.

 

Importør: Haller Vine, Middelfart og  Vin og Vin.

 

Læs også
Vinen til de nye studenter

Bodega Pascona, 2014 Maria Ganxa, Montsant DO, Catalonien, Spanien – Normalpris 135 kr. – Tilbudspris 75 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinen er fremstillet på 60 % Cariñena og 40 % Garnacha druer af den meget berømmede vinmager Toni Ripoli. I glasset har vi en saftig og frugtig vin med tyngde og fylde samt megen elegance. Den vil få en omgang svinekæber til at klapre med gebisset.

 

Importør: Vinova, Horsens.

 

Viña Tarapaca, 2011 Gran Reserva Syrah, Valle del Maipo D.O., Chile – Normalpris 129,75 kr. – Tilbudspris 99,75 kr.

 

Det er en flot og kraftig vin, der går som hånd i handske til de danske sammenkogte vinterretter med koncentreret sovs og masser af kødstykker blandet med rodfrugter. Der er lavendel i næsen, og smagsløgene rammes af masser af stenfrugter som blomme og kirsebær.

 

Importør: Skjold Burne, Brøndby.

Læs også
Rosévinene venter på sommervarmen

 

Maison Abbotts & Delaunay, 2013 Minervois Reserve AOC, Marseillette, Aude, Frankrig – Normalpris 129 kr. – Tilbudspris 89 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Producenten er en såkaldt lille Boutique Vingård, der har specialiseret sig i at lave højkvalitetsvine i Languedoc og Roussillon i Sydfrankrig – her i den udmærkede Minervois-appellation. Vinen består af most fra Syrah, Carignan og Grenache druer og er meget besnærende.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

Cantine Terre del Barolo, 2011 Barbaresco DOCG, Castiglione Falletto, Piemonte, Italien – Normalpris 124,95 kr. – Tilbudspris 79,95 kr.

 

Vinhuset er et kooperativ, der dækker 650 hektarer vinmarker i den bedre ende i Piemonte. Som de mere kostbare Barolo-vine er denne velsmagende Barbaresco lavet på Nebbiolo-druer. Der er fin duft af viol, hindbær og skovbund, og den frugtrige smag ender ud i fin elegance.

Læs også
Vin til Store Bededagsferien

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Provinco Italia, 2013 Amarama Passione, Terre Siciliane IGT, Revereto, Italien – Normalpris 119,95 kr. – Tilbudspris 89 kr. i Kvickly.

 

Provinco Italia er et af de kæmpestore vinforetagender, som køber og aftapper millionvis liter af vin fra hele Støvlelandet. Vin som denne Amarama er lavet på Nero d’Avola og Cabernet Sauvignon, der er høstet på Sicilien, og resultatet ligger pænt over middel.

 

Importør: Coop, Albertslund.

 

Château La Pirouette, 2012 Medoc AMP, Haut Medoc, Jau-Dignac-Et-Loirac, Bordeaux, Frankrig – Normalpris 109,95 kr. – Tilbudspris 89,95 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vin er produceret på druetyperne Cabernet Sauvignon, Merlot og Petit Verdot, og resultatet er en flot, klassisk Bordeaux-vin, som alle bør elske, og som passer forrygende godt til oksemedaljoner med Madagaskar-peber-sovs. Mums.

 

Importør: Jysk Vin – det gode glas, Randers.

 

Bodega Pago Los Balancines, 2013 Balancines Gold, Ribera del Guadine D. O., Extremadura, Spanien – Normalpris 109 kr. – Tilbudspris 69 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinområdet, der ligger i det sydvestlige Spanien, er landets største. Vinen herfra er fremstillet på Garnacha og Syrah druer, og resultatet er med sin blødhed og frugtighed af international klasse, hvilket skyldes stor omhu hos producenten.

 

Importør: D’Wine, Aalborg.

 

Château de Saint Cosme, 2014 Côtes-du-Rhône ACRP, Gigondas, Frankrig – Normalpris 99 kr. – Tilbudspris 89 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Årgang 2014 hører til de bedre, og det er da også en herlig rubinrød vin med diverse noter i næsen af kompost, jordbær, lakrids og syren, der hældes i glasset. Druen, der bruges, er 100 % Syrah, og resultatet er en forrygende ledsager til en økologisk svinekotelet.

 

Importør: Vinslottet, Greve.

 

Château Gaffelière, 2011 Les Hauts de la Gaffelière, Bordeaux ABC, Saint-Émilion, Frankrig – Normalpris 99,95 kr. – Tilbudspris 69,95 kr.

 

Vinen, som er lavet på Merlot og Cabernet Franc, er det berømte slots 2. vin, men det skal man ikke lade sig afskrække af. Den smager fortræffeligt, og hvis man er træt af rødt oksekød, så prøv den til en stegt lammekølle eller en fuldmoden camembert.

 

Importør: Theis Vine, Skovlunde.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…