Regeringen flytter 17-årige asylansøgere ud af børnecentre og lukker fire centre

Uledsagede, mindreårige asylansøgere på 17 år skal ikke længere bo i børnecentre. Det møder kritik.

 

Selv om de er mindreårige, skal 17-årige, uledsagede asylansøgere ikke længere bo i såkaldte børnecentre. En del af beslutningen er baseret på “rentabilitet”.

 

Børnecentre er centre for uledsagede, mindreårige asylansøgere, der har behov for særlige kompetencer hos de ansatte.

 

– Det afgørende argument for lukning af asylcentre er centrenes størrelse, rentabilitet og samspil med andre centre, skriver Udlændingestyrelsen.

 

Udlændingestyrelsen oplyser, at der i alt er omkring 700 mindreårige, uledsagede asylansøgere på landets børnecentre, og at 220 af dem er 17 år.

 

De vil nu blive flyttet til opholdscentre sammen med voksne asylansøgere. Samtidig bliver fire børnecentre lukket.

 

– Det er en rigtig dårlig måde at spare penge på. De børn, det handler om, kommer med en helt særligt bagage.

 

– De skal netop være på et børnecenter, fordi de er børn. Og det er de, til de er 18, siger national chef for Red Barnet Kirsten Lund Larsen om beslutningen.

 

Hun understreger, at så længe man er under 18, så er man ifølge dansk lov og internationale konventioner mindreårig.

 

– Det er en sårbar alder, og vi ved, at man har rigtigt meget brug for støtte i den alder. Man er på ingen måder færdig og klar som voksen, bare fordi man er blevet 17.

 

Læs også
Der har været skyderi på asylcenteret Dronninglund i nat – politiet er på stedet

– Vi har jo netop børnecentre, fordi der er behov for en særlig faglighed hos personalet for at forstå, hvordan børn reagerer på traumer og kriser.

 

– Samtidig er der et element af at beskytte dem mod nye overgreb. De har behov for et miljø, hvor der bliver passet på dem. Også dem på 17, siger Kirsten Lund Larsen.

 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, Venstres integrationsordfører Marcus Knuth eller Udlændingestyrelsen.

 

Langeland skal ikke drive børneasylcentre

Langeland Kommune skal ikke længere drive børnecentre for uledsagede, unge asylansøgere, skriver Radio24syv.

Udlændingestyrelsen fratager Langeland Kommune al varetægt af uledsagede, mindreårige asylansøgere. Samtidig lukkes tre centre, der drives af kommunen.

 

Det skriver Radio24syv.

 

Læs også
Afrikaner gik amok på asylcenter – da politiet nåede frem, blev de udsat for hærværk

– Det er med beklagelse, at kommunen har modtaget denne besked, da der er tale om velfungerende centre, der er blevet rigtig godt modtaget af den lokale befolkning.

 

– Det kan ikke udelukkes, at styrelsens beslutning er påvirket af sagen fra Tullebølle, skriver asyldirektør i Langeland Kommune Kurt Habekost i en mail til radiokanalen.

 

Radio24syv har ikke kunnet få en kommentar fra Udlændingestyrelsen. Styrelsen skriver dog selv, at det er en del af begrundelsen.

 

– Det afgørende argument for lukning af asylcentre er centrenes størrelse, rentabilitet og samspil med andre centre.

 

– I forhold til centrene i regi af Langeland Kommune har de problemer, som Udlændingestyrelsen har konstateret, også spillet ind, skriver Udlændingestyrelsen i en pressemeddelelse.

 

Kommunen har været meget i søgelyset, da specielt centret i Tullebølle har haft store problemer. Centret var for mindreårige, uledsagede asylansøgere.

 

Læs også
Lejrchef tog kampen op mod voldelige asylansøgere, så blev han forfulgt af de politisk korrekte – nu har han fået ret, men…

Tidligere i år kom det frem, at ansatte på centret havde seksuelt forulempet beboere. Før det var beboere på centret blev anklaget for blandt andet seksuelle overfald i lokalområdet. Centret er efterfølgende lukket.

 

Ud over centret i Tullebølle driver Langeland Kommune tre andre centre for uledsagede asylansøgere. De vil altså nu blive lukket.

 

Udlændingestyrelsen skriver på sin hjemmeside, at finansloven for 2017 betyder, at der vil være færre “driftsoperatører på børnecenterområdet”.

 

– Som led i udmøntning af finanslovaftalen for 2017 vil 17-årige uledsagede mindreårige asylansøgere blive flyttet fra børnecentre til en række opholdscentre, og der vil ske en reduktion i antallet af børnecenteroperatører, skriver Udlændingestyrelsen.

 

Det fremgår også, at Jammerbugt Kommunes børnecenter også lukker.

 

Udlændingestyrelsen oplyser, at de fire børnecentre, der skal lukkes, huser omkring 170 mindreårige. Omtrent 50 af dem er 17 år gamle.

 

Læs også
Livsfarligt slagsmål: 17-årig asylansøger slog løs på en dreng med et to kilo tungt jernrør

Samlet er der 700 uledsagede mindreårige på centre i Danmark. 220 af dem er 17 år.

 

/ritzau/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…