Thulesen Dahl rejser vigtig debat – Danmark skal under ingen omstændigheder ud i nyt asylkaos, om nødvendigt må vi lukke helt af

Foto: Steen Raaschou

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl foreslår nu, at Danmark lukker sin grænse i forhold til asylansøgere. Konkret skal asylansøgere sendes tilbage, hvis de er rejst gennem et sikkert land, inden de kom hertil.

 

Dermed er han den første danske partileder, der drager konsekvensen af EU’s fiasko i asylpolitikken. Liberal Alliance og Konservative har tilsluttet sig hans melding.

 

Thulesen Dahls forslag om at lukke grænsen bryder med EU-reglerne. Men EU’s asylsystem er for længst faldet sammen.

 

Når vejret bliver bedre, risikerer vi et asylpres af mindst samme dimensioner som sidste år. Det kan vi ikke leve med.

 

Den danske asylpolitik må indrettes efter, hvad det danske samfund kan klare – ikke efter nogle EU-regler, som overhovedet ikke har løst deres opgave.

 

Danmark skal under ingen omstændigheder ud i et nyt asylkaos. Om nødvendigt må vi lukke helt af.

 

Østrig og Balkan-landene er gået i spidsen

Kontrollen ved EU’s ydre grænser har aldrig fungeret. Og de lande, hvor asylansøgerne typisk er kommet ind i EU, har skyndt sig at vifte dem videre op gennem Europa uden at behandle deres asylansøgninger – stik imod reglerne. Det gælder specielt Grækenland og Italien.

 

Det har fået en stribe lande til at lægge et lavt loft over, hvor mange asylansøgere de vil tage imod. Samtidig har de indført en skrap grænsekontrol. Østrig er gået i spidsen, en række lande på Balkan er fulgt efter. Det har reelt betydet lukning af den såkaldte Balkan-rute for asylansøgere.

 

Østeuropæiske lande med Ungarn i spidsen har også lukket af.

 

Disse lande, som har oplevet en voldsom strøm af asylansøgere, har mistet tilliden til, at asylkrisen kan håndteres af EU. Udover at de ydre grænser er hullede som en si, har EU-landene heller ikke kunnet blive politisk enige om, hvad der bør gøres.

 

Det virker

Derfor har Østrig og de andre taget sagen i egen hånd. Og det virker – i modsætning til EU’s indsats. Lukningen af Balkan-ruten har tydeligt reduceret asylstrømmen til det nordlige Europa.

 

Tysklands forbundskansler Angela Merkel har gjort alt for at bekæmpe denne lukning. Hun satte i høj grad skub i asylstrømmen ved at sige til syriske asylansøgere, at de bare skulle komme op til Tyskland.

 

Men nu begynder en hårdt presset Merkel at prale med, at det er lykkedes Tyskland at reducere antallet af asylansøgere.

 

Hun glemmer bare at fortælle, at det skyldes lukningen af Balkan-ruten, som hun har gjort alt for at forhindre. Det er hykleri.

 

Landene må beskytte sig selv

Kristian Thulesen Dahls krav om at lukke den danske grænse lægger sig i forlængelse af de lande, der har lukket Balkan-ruten.

 

Østrig og de andre har ganske vist ikke indført et totalt stop for asylansøgere fra sikre lande, som Thulesen kræver. Men det afgørende er, at disse lande tager kontrollen med deres egne grænser og med, hvor mange de vil lukke ind. Østrig vil kun tage imod 80 mennesker om dagen.

 

EU har så ganske klart ikke magtet opgaven. Så må landene beskytte sig selv. Og lande som Grækenland, der har ladet asylansøgere passere frit over EU’s ydre grænse og videre op i Europa, bliver nu tvunget til at handle. For lukningen af Balkan-ruten sender asylansøgerne tilbage til grækerne.

 

Hvis presset fra de aktive lande får EU til at blive mere handlekraftigt, er det godt. Men den tid er forbi, hvor landene bare afventer, hvad EU finder ud af.

 

Problemer skal håndteres

Noget tyder på, at de danske vælgere er indstillede på, at Danmark skal have mere styr på, hvem og hvor mange der lukkes ind i landet. En meningsmåling, der blev offentliggjort i går, viste flertal for en permanent grænsekontrol (Wilke/Jyllands-Posten).

 

Man skal selvfølgelig være opmærksom på de problemer, der kan opstå med en lukning eller en stærk kontrol med asylstrømmen.

 

Der kan være gener for erhvervslivet – selv om de ofte bliver overdrevet.

 

Der vil være problemer med at skaffe politifolk. Men de har trods alt kunnet klare det i andre lande.

 

Der kan opstå komplikationer i forhold til Tyskland – vores nabo og nære samarbejdspartner. De må håndteres med omhu, men Danmark må ikke lade sig passivisere af en tysk forbundskansler, der er i stadig mere åbenlyse vanskeligheder.

 

Det handler om Danmarks fremtid

Til syvende og sidst må man holde sig for øje, at dette handler om Danmarks fremtid. Hvis asylstrømmen fra sidste år fortsætter eller forstærkes, vil det have ødelæggende virkninger på det danske samfund. Vi vil se stadig større og stærkere parallelsamfund vokse frem.

 

Den udvikling skal vi under ingen omstændigheder have. Antallet af asylansøgere skal ned på et ganske andet niveau – om nødvendigt må vi lukke af for alle, der kommer fra sikre lande.

 

Kristian Thulesen Dahl rejser en meget vigtig debat.

Del på Facebook