Syrisk mand blev dansker på en løgn – nu mister han passet

(Google Maps)
I en årrække har en syrisk mand hævdet, at han kom fra Irak. Nu er han blevet fældet i Højesteret.

Højesteret har tirsdag valgt at tage det danske statsborgerskab fra en syrisk mand. Det skyldes, at hans ophold i landet bygger på en løgn.

 

Flere gange har den dømte nemlig hævdet, at han kom fra Irak.

 

Det skete allerede i 1991, da han som 19-20-årig kom til Danmark for at søge asyl. Budskabet gentog han i 1998, da han søgte og efterfølgende fik dansk indfødsret.

 

Højesteret slår i sin dom fast, at løgnen er så grov, at det skal koste ham passet. I den forbindelse afviser dommerne, at mandens personlige forhold kan føre til en mildere afgørelse.

 

Under sagen har manden ellers fremhævet sin tætte tilknytning til Danmark. Eksempelvis blev han 1. september 2016 ansat som timelønnet lærer ved Aabenraa Ungdomsskole.

 

Gennem årene har han også stiftet familie. I dag har han tre mindreårige børn i landet, ligesom han både skriver og taler dansk.

 

På den anden side har anklagemyndigheden fremført, at manden tre gange har besøgt Syrien, og at han – godt nok ufrivilligt – har aftjent sin værnepligt i landet, hvor hans forældre og søskende bor.

 Han behersker både arabisk og kurdisk.

 

Samtidig understreges det, at en frakendelse af indfødsretten ikke fører til, at manden automatisk skal forlade Danmark.

 

Han har således mulighed for at generhverve den oprindelige opholdstilladelse eller at søge om opholdstilladelse som flygtning.

 

En anden mulighed er at søge om familiesammenføring med sin hustru, påpeges det.

 

Læs også
Kritikere af stram udlændingepolitik aner ikke, hvad de taler om – her kommer en historie fra det virkelige liv

Blandt andet på baggrund af disse oplysninger har de ni dommere i Højesteret valgt at stadfæste afgørelsen fra både by- og landsret.

 

Både Østre Landsret og Retten i Odense har nemlig allerede vurderet sagen. Og begge gange var resultatet det samme.

 

I sin afgørelse afviser Højesteret desuden, at fratagelsen af mandens pas er i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

 

/ritzau/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…