Sådan tjekker du om dit password er blevet stjålet

Flere millioner passwords og e-mailadresser er blevet stjålet fra det sociale medie LinkedIn efter et dataindbrud tilbage i 2012. I 2012 troede LinkedIn, at det drejede sig om 6,5 millioner brugere, men det viser sig, at antallet af brugere med stjålne brugeroplysninger er hele 167 millioner.

 

Ud af de 167 millioner stjålne brugeroplysninger er størstedelen af dem kombinationer af både e-mailadresser og passwords. LinkedIn har derfor opfordret brugerne til at skifte password omgående.

 

For at tjekke om dine login-oplysninger til LinkedIn er blevet stjålet, kan du gå ind på siden ”Have i been pwned?” hvor du indtaster din e-mailadresse til LinkedIn.

 

Det er den australske sikkerhedsekspert og Microsoft Regional Director Troy Hunt, der står bag ”Have I been pwned?”. Formålet med siden er at give alle en gratis mulighed for at tjekke om deres brugeroplysninger er blevet hacket.

 

Når du har indtastet din e-mailadresse får du svar på, om dine private oplysninger er blevet hacket eller ej. Du får også svar på, hvilke af dine data, der er blevet stjålet, hvis du er én af de uheldige brugere.

 

– Hvis det viser sig, at både din e-mailadresse og dit password er blevet hacket, skal du først og fremmest ændre dit password til LinkedIn. Lav et password, der er svært at hacke, og som kun du kender til. Hvis du bruger kombinationen af din e-mailadresse og det samme password på andre tjenester udover LinkedIn, bør du ændre dit password alle de steder med netop den kombination, men til forskellige passwords, siger IT-Sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra it-firmaet.

 

Under alle omstændigheder anbefaler Janus R. Nielsen at man ændrer sit password til LinkedIn, også selvom ens kontooplysninger ikke er blevet hacket.

 

– Det er altid en god idé at ændre sine passwords regelmæssigt. Gerne en gang hvert kvartal. Mange mennesker bruger de samme passwords til flere forskellige tjenester, hvilket er en rigtig dårlig idé. Det er utrolig nemt at få adgang til en persons forskellige tjenester, hvis det samme password bliver brugt igen og igen og samtidig er det endnu nemmere for hackerne at finde frem til dine personlige oplysninger, siger Janus R. Nielsen.

 

For at øge sikkerheden og gøre dit password svært at hacke, anbefaler Janus R. Nielsen følgende:

 

*Brug altid flere forskellige passwords. Hav gerne en 5-6 forskellige, som du kan veksle imellem.

 

*Sørg for at skifte password jævnligt, gerne hver 3. eller 4. måned.

 

*Brug både store og små bogstaver kombineret med tal.

 

*Undgå at lav passwords med personlige numre som dit telefonnummer, cpr-nummer eller din fødselsdagsdato. Hvis hackeren finder frem til dit password, kan det få yderligere konsekvenser, måske endda økonomiske.

 

*Brug heller ikke navnet på dit kæledyr eller din kæreste, da det er nemt at gætte sig frem til.

 

*Lav en sætning, som kun du kan huske. Fx ”Huset_brændte_i_1990” eller ”Hundenfødte3Hvalpe”.

 

*Sammensæt en tekst som kun giver mening for dig. Fx ”Jeg tog min studentereksamen i 2008 hvor jeg sluttede af med et 12tal”. Tag derefter det første eller de to første bogstaver fra hvert ord og lav et password ud af det, så det bliver ”Jetomisti20hvjeslafmeet12”.

 

Janus R. Nielsen fra it-firmaet AnyTech365.

 

Del på Facebook