Så er julesnapsen på gaden

Et af de sikreste tegn på, at julen nærmer sig med hastige skridt, er, at Juleakvavitten 2016 nu er ude i handelen. Det store samlerobjekt er i år udsmykket med et digt – ’Mørke dage nordpå’ – af Aalborg-multikunstneren Jonny Hefty.

 

Flaskens indhold er det samme, som det har været i 34 år, nemlig 47% vederkvægende brændevin, som giver julefrokosten en hel særlig dimension. Den vejledende pris er 179,95 kr.

 

Men nu vil vi koncentrere os om de spændende vine, som Den Korte Avis’ leverandørpanel tilbyder til spotpris. Blandt disse finder vi den spanske vin 2009 Irius Premium, der i hjemlandet blev solgt for 150 euro (ca. 1000 kr.).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Producenten gik konkurs under den økonomiske krise, og blev overtaget af Bodega Sommos, der solgte ud af konkursboet. Blandt køberne var firmaet Megavin i Odder, som solgte 11.000 flasker for 599 kr. for fire. Nu er man igen på banen med samme vin og årgang for 399 kr. for fire flasker, men vinen har skiftet navn til Sommos Premium.

Læs også
Lækre vine til Indian Summer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Vinen til den gode grillmad

 

 

Hvidvin

 

 

 

Domaine RC Moreux, 2012 Les Monts Damnés, Sancerre ASC, Chavignol, Loire, Frankrig – Normalpris 249,95 kr. – Tilbudspris 199,95 ved køb af 6 flasker.

 

I glasset har vi en top-Sancerre, som er fremstillet af Sauvignon Blanc druer hos en af de førende producenter i den øvre Loire-dal. Urter, melon, figen og passionsfrugt går op i en højere enhed, og vinen er eminent til fisk og skaldyr.

 

Importør: Vinmonopolet, Silkeborg.

Læs også
Vinen til de nye studenter

 

 

 

Journey’s End Winery, 2015 Haystack, Stellenbosch, Sydafrika – Normalpris 99 kr. – Tilbudspris 79 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinen er lavet på 100 pct. Chardonnay druer, som har vokset ved foden af Hottentot Bjergene ved False Bay. Det noget mærkværdige navn ”Høstak” relaterer til, at der sås hvede i rækkerne mellem vinstokkene. Når hveden er moden pløjes den ned og giver et ekstra krafttilskud til stokkene. En lækker sag.

 

Importør: Vinslottet, Greve.

 

 

Læs også
Rosévinene venter på sommervarmen

 

Cave des Vignerons de Pfaffenheim, 2014 Pfaff, Cuvée Jupiter, Alsace AOC, Frankrig – Normalpris 99,95 kr. – Tilbudspris 69 kr. i Kvickly.

 

Riesling druen er konge i Alsace, og det er da også den, som 100 pct. udgør indholdet i denne dejlige vin, som Cooperativet i Pfaffenheim står fadder til. Frugt og syre er velafbalanceret, og voksestedets naturlige mineralitet giver det sidste pift, som da også har udløst en sølvmedalje på en vin konkurrence i Los Angeles.

 

Importør: Coop, Albertslund.

 

Rødvin

 

 

 

Læs også
Vin til Store Bededagsferien

Cantine Montedidio, 2015 Syrah 17 Regia Maesta, Terre Siciliane IGT, Sambuco, Sicilien, Italien – Kampagnepris 165 kr.

 

Producenten er en lille vingård på Sicilien, som laver vin i særklasse. Den aktuelle Syrah 17 er en kraftkarl af de sjældne med en alkoholprocent på ikke mindre end 16,5 og med en fantastisk koncentration af frugt og krydderier, som udjævner de mange procenter. Det er en vin, som kræver et modspil af kraftige kødretter eller moden ost.

 

Importør: Vin Med Mere, Føvling.

 

 

 

Bodegas Sommos, 2009 Sommos Premium, Somontrano DO, Barbastro, Aragon, Spanien – Normalpris 599 kr./4 flasker – Tilbudspris 399 kr. ved køb af 4 flasker.

 

Som nævnt i indledningen er vinen identisk med 1000-kroners vinen 2009 Irius Premium, og uden at overdrive er der på alle måder tale om en ekstraordinær flot vin. Blandingen af druesorterne Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah sidder med sine bløde tanniner lige i øjet. Bedre fås en spansk vin næppe.

 

Importør: Megavin, Odder.

 

 

 

Cellers AT Roca, 2015 Sileo, Montsant DO, Falset, Tarragona, Catalonien, Spanien – Normalpris 149,95 kr. – Tilbudspris 104,95 kr. Ved køb af 6 flasker.

 

Bag navnet AT Roca gemmer sig cava-mesteren Agusti Torello Sibili, der i 2010 startede et projekt i Montsant sammen med sønnerne Agusti og Jordi. Målet var og er økologisk dyrket vin på urgamle vinstokke. Sileo består af 80 % Garnacha og 20 % Samsó druer og fremstår nærmest blæksort i glasset. Rustik husmandskost med masser af hvidløg er modstykket til denne kraftige sag.

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

 

 

Château de Malijay, 2014 Opus de Malijay, Plan de Dieu AOP, Côtes du Rhône Village, Jonquières, Frankrig – Normalpris 149 kr. – Tilbudspris 119 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Druesammensætningen i denne smagfulde vin er 50% Syrah og 50% Grenache, hvis stokke vokser på en meget stenet mark. Terroiret – klima og jordbund – giver således druer, som minder om Châteauneuf-du-Pape. Det er vinen til årstidens fasan- eller agerhønespiser, men vil også være en velegnet ledsager til haresteg.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

 

 

Santa Rosa Vineyards, 2012 Zuccardi Q, Maipú Valley, Mendoza, Argentina – Normalpris 139,95 kr. – Tilbudspris 99,95 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Santa Rosas vinmarker ejes af familien Zuccardi, og her har den udvalgt Tempranillo druer fra nogle meget gamle vinstokke. Der er elegant struktur, og næsen fyldes af noter af tobak, chokolade og læder. En inspirerende vin til efterårets mere robuste retter. På importørens hjemmeside findes gode inspirationer.

 

Importør: Jysk Vin – det gode glas, Randers.

 

 

 

Weingut Hans Nittnaus, 2014 Young Experience, Pinot Noir, Burgenland, Østrig – Kampagnepris 129,95 kr. i Meny.

 

Vinhuset har lavet vin i mere end 300 år og regnes for et af Østrigs bedste. Det drives i fællesskab mellem Hans og Christine Nittnaus og sønnerne Andreas og Hans Michael. Vinen har fået navnet Young Experience, fordi den er den første, som drengene har produceret. Den har fin fylde og en lang delikat krydret eftersmag.

 

Importør: GobiVin, Brøndby.

 

 

 

Cantine Fiorino, Toscana Rosso IGP, Toscana, Italien – Normalpris 129,75 kr. – Tilbudspris 64,75 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinen er en blanding af druesorterne Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon og nogle lokale toskanske druer, så der er tale om en ægte SuperToscaner. Farven er dybrød og duften præget af krydderurter, mens smagen er rund og blød med stor frugtighed. Passer fint til pastaretter.

 

Importør: Skjold-Burne, Brøndby.

 

 

 

Villa Mambrilla, 2014 Alidis, Ribera del Duero DO, Mambrilla de Castrejón, Burgos, Spanien – Normalpris 129 kr. – Tilbudspris 80 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vingården med sine 60 hektarer beplantet med Tempranillo druer ejes af familien Arranz, der har været aktive vinbønder siden 1500 års tallet. Vinen Alidis er lavet på 100 % Tempranillo og har lagret 6 måneder på franske egetræsfade. Farven er kirsebærrød, og smagen giver mindelser om en klassisk Rioja med et strejf af vanille.

 

Importør: D’Wine, Aalborg.

 

 

 

Tenuta di Petrolo Societá Agricola, 2013 Inarno, Toscana IGT, Bucine, Italien – Normalpris 109,95 – Tilbudspris 89,95 kr. ved køb af 12 flasker.

 

Vinen er en hyldest til den kommende appellation (voksested) Val d’Arno di Sopra, som allerede i 1716 blev officielt anerkendt som kvalitetsregion på linje med Chianti. Ejeren af Petrolo, Luca Sanjust, har omhyggeligt udvalgt Sangiovese druer fra gamle vinstokke hos sine naboer, og mosten har udelukkende lagret i cementtanke for at bevare frugten. Smagen er elegant og blød.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

 

 

Domaine Pic Chapoutier, 2015 Luberon ALC, Rhône-dalen, Frankrig – Normalpris 85 kr. – Tilbudspris 70 kr. ved køb af 6 flasker.

 

2015 Luberon er domænets basisvin og er en blanding af biodynamiske Grenache og Syrah druer fra et af de sydligste vindistrikter i Rhône-dalen. Vinen er et resultatet af et samarbejde mellem den 3-stjernede Michelin restaurant Pic og vinmanden Michel Chapoutier. Den bruges på stedet som ledsager til svinekød, kalv og fjerkræ.

 

Importør: Vinova, Horsens.

 

 

 

Darling Cellars, 2015 Chocoholic Pinotage, West Coast, Darling, Sydafrika – Kampagnepris 69,95 kr. På tlf. 86 41 96 00 oplyses Nærmeste forhandler.

 

Nej, der er ingen chokolade i denne vin, som er lavet på den sydafrikanske drue, Pinotage, men den kan være forførerisk som chokolade. Vinen er fremstillet efter den italienske appassimento-metode, hvor en del af druerne er omdannet til rosiner ved at lade dem soltørre på vinstokkene, før de bringes til gæring sammen med friske druer.

 

Importør: Amka, Randers.

 

 

 

Domaine Coudoulis, 2015 DC, Côtes du Rhône AOP, St. Laurent des Arbres, Frankrig – Normalpris 69,95 kr. – Tilbudspris 59 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Denne Côtes du Rhône-vin er lavet på en blanding af druerne Grenache (50%), Syrah (40%) og Cinsault (10%). Det er en all round vin, som er anvendelig til mange forskellige typer mad. Den er saftig og velsmagende med en pæn lang eftersmag.

 

Importør: Andrup Vin, Esbjerg.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…