Robotternes erobrer Danmarks græsplæner

Automatiserede og digitaliserede robotter med avanceret højteknologi er med hastige skridt for alvor ved at gøre deres indtog på Danmarkskortets grønne områder.

 

Private og offentlige ejere af større arealer med græsbevoksning kan uden dårlig samvittighed sætte sig tilbage i stolen og overlade den kedsommelige slåning af græs til nogle små myreflittige væsner, som aldrig gnyr eller kommer med sure bemærkninger, selvom de skal arbejde i døgndrift.

 

 

Husqvarna første mower

Det var den svenske industrikoncern Husqvarna AB, der er grundlagt i 1689, som udviklede den første robotplæneklipper under navnet Automower, og ligesom Volvo-biler er den ikke til at slide op. Nogle af de oprindelige maskiner er således stadig i drift, og det borger for kvalitet.

 

Pas på slagtilbud

Senere er andre producenter kommet til for at få del i robot-kagen, og en halv snes robotudbydere slås om kundernes gunst med tilsyneladende uimodståelige slagtilbud, men der er grund til at være på vagt og klart definere de behov, som en plæneklipper skal dække. Har man således en plan og enkel plæne uden forhindringer i form af træer eller buske, kan man nøjes med mindre kapacitet, end hvis robotten skal arbejde på kuperede arealer med store højdeforskelle og tæt beplantning.

 

Den sidstnævnte udfordring vil tilbudsrobotterne meget sjældent kunne tackle.

 

Landsdækkende specialist

En af de større spillere på robotplæneklippermarkedet er tidligere servicechef hos Husqvarna, produktspecialist Jesper Helmersen. Han etablerede i 2010 sit eget salgs- og servicecenter for Husqvarna Automower  og er i modsætning til sine konkurrenter, der har mange andre salgsgøremål, 100 pct. fokuseret på de fuldautomatiske svenske græsrobotter.

 

 

”Vi hos Helmersens er således et team af specialister, der både er faguddannet og certificeret, og som hvert år kommer på kursus hos Husqvarna University for at opdatere den seneste robot-udvikling.

Læs også
Gribskov Kommune kaldes Nordsjællands perle – få en guide her

 

Vi roser os af, at vi ingen ventetider har på installationer – heller ikke i højsæsonen, men før vi går i gang, tager vi ud til kunden og rådgiver om, hvad han/hun skal investere i, og hvordan vi tilrettelægger den bedste løsning i forhold til haven – det vi kalder en pakkeløsning.

 

Yderligere råder vi over det mest avancerede PC-diagnoseværktøj, en rullende servicevogn og de originale reservedele, som sikrer den optimale service. Vi har et slogan, som siger: En maskine er ikke bedre end den service, den får,” forklarer Jesper Helmersen.

 

 

Kommunalt og privat

Helmersen dk. har deltaget i en test af Automower hos 7 kommuner, og resultatet blev bl.a., at landets kommuner kan spare betydelige beløb på lønkontoen ved at implementere robotter til at vedligeholde f.eks. kirkegårde, sygehuse, plejecentre, idrætsanlæg og fjernområder, samtidig med at der blev opnået fordele som bedre klippekvalitet, mindre mos og ukrudt, minimal støj døgnet rundt, ingen emissioner af udstødning på grund af brug af el-energi, med andre ord mere miljøvenlighed samt en maskine, der er billig i drift og vejrbestandig.

 

I Rudersdal kommune har Helmersens installeret ca. 30 robotter, som ordner en mangfoldighed af opgaver under vidt forskellige vilkår.

 

Læs også
5 gode råd til sportsbetteren

I det private erhvervsliv investeres på lignende vis i robotter. I Aabenraa kan man således iagttage en lille sværm, der klarer græsslåningen for Sydbanks hovedsæde.

 

Og for den travle småbørnsfamilie kan en robot give bonustid, når mor eller far ikke skal bruge den sparsomme fritid på at pleje græsplænen.

 

Tyverisikret

Den udenforstående vil utvivlsomt spørge, om en fritkørende plæneklipper ikke vil friste onde sjæle og tyveknægte over evne. Hertil er at sige, at alle Automowere og andre robotter er udstyret med et indbygget kodesystem og derfor vil være uanvendeligt for alle andre end ejeren.

 

Såfremt man vil sikre sig yderligere, kan der i Husqvarna-produkterne tilføjes en såkaldt Automower Connect, der via smartphone og GPS fortæller, hvor robotten til enhver tid befinder sig. Med denne funktion kan man også starte eller stoppe sin robot og sende den tilbage til sin ladestation. Det kan alle sommerhusejere have fornøjelse af.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…