Pragtvine fra franske Minervois

Når to af det franske vindistrikt Bourgognes førende kapaciteter og stjerner inden for vinavl, ægteparret Anne Gros og Jean Paul Tollot fra hhv. Domaine Anne Gros i Vosne-Romanée og Domaine Tollot-Beaut i Beaune går sammen om et projekt uden for deres normale rammer, kan man med sikkerhed sige, at successen er sikret på forhånd.

 

Enorm indflydelse

Men at successen ville få så stor indflydelse, som tilfældet er, for hele kvalitetsniveauet af vine i vinområdet Minervois i det sydfranske Languedoc-Roussillon distrikt, da Anne Gros og Jean Paul Tollot i 2006 købte først 8 og senere yderligere 4 hektarer jord og stak spaden i jorden og opførte en state of the art vinkælder i landsbyen Cazelles i Haut-Minervois, kunne ingen forudse.

 

Men uden at forklejne nogen, så laver Domaine Anne Gros & Jean Paul Tollot i dag formentlig den bedste vin langs den sydfranske Middelhavskyst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Druesorter

Læs også
Gode vintilbud til kriseplagede danskere

På vinmarkerne, der i dag omfatter 17 hektarer, vokser tudsegamle vinstokke, og da jordbundsforholdene er meget forskellige, giver det mulighed for at trække det bedste ud af hver parcel.

 

Det er de klassiske rødvinsdruetyper på egnen, Syrah, Mourvèdre, Grenache, Cinsault og Carignan plus Lladoner Pelut, som i økologiske omgivelser bliver plejet og beskåret i bedste burgundiske stil. Jordbunden består af sandsten og jernrig kalk-ler, og for at det ikke skal være lyv, så anvendes ikke mindre end tre traktorer med forskellig bredde til at behandle jorden og beskære vinstokkene med på de forskellige parceller.

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Vin til bod, bøn og faste

 

 

 

 

Nultolerance

Alt efter markernes og druernes beskaffenhed vinificeres enten helt uden kontakt med egetræ eller med fuld kontakt til helt nye eller meget lidt brugte tønder, og selvom der ikke altid er økonomi i den perfekte behandling af vinstokkenes gaver, så går parret aldrig på kompromis. Dets vine har saft og kraft og en afbalanceret syre, som står fint op mod kraftige kødretter.

 

Theis Vine

På vingården i Minervois fremstilles i dag 6 forskellige vine, hvoraf importøren i Danmark, Theis Vine i Charlottenlund, fører de 4. Det drejer sig om:

 

 

Læs også
Med rødhalsen som køkkenskriver

 

2013 La 50/50, der er lagret på ståltank og lavet på Carignan og Cinsault fra gamle vinstokke og kompletteret med yngre Grenache. Normalpris 169,95 kr. – Tilbudspris 109,95 kr. ved køb af 6 flasker.

 

 

 

2013 Fontanilles, der hovedsageligt er lavet af druesorterne Grenache, Cinsault og Syrah og Carignan fra mere end 100 år gamle vinstokke. De to sidstnævnte modnes i gamle barriques – 225 liters egetræstønder – før de alle sammen stikkes sammen. Normalprisen er 209,95 kr. Tilbudsbudsprisen lyder på 149,95 kr. ved køb af 6 flasker.

 

 

 

2013 La Claude, der er fremstillet af Syrah, Grenache, Cinsault og Carignan druer med hovedvægten lagt på Syrah. Den er udelukkende modnet og udviklet på egetræsfade. Normalprisen er 249,95 kr., mens tilbudsprisen ligger på 179,95 kr. ved køb af 6 flasker.

Læs også
Vin til Påskens lammesteg

 

 

 

2013 Les Carrétals, der er produceret på Carignan og Grenache druer fra en enkelt mark på kun 1 hektar, og som blev beplantet i 1909. Disse vinstokke giver et koncentrat af enestående frugt og er på flaske et rent mesterværk. Normalprisen er 319,95 kr., mens et køb af 6 flasker reducerer udgiften til 229,95 kr.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…