Post Danmarks frimærker med “Gårdens dyr” er populære – men hvor er grisen?

Frimærker er populære, så Post Danmark har netop udgivet fem nye frimærker i serien ”Gårdens dyr”. Udgivelsen er tænkt som en hyldest til de danske husdyr og deres store betydning for mange danskere.

 

”Husdyr er en vigtig del af danskernes kulturarv, og kåringer og dyrskuer har i mange år været og er fortsat en vigtig løftestang for avlsarbejdet. Vi danskere elsker vores dyr og er stolte af vores dyr, og det markerer vi med udgivelsen af fem frimærker med motiver af virkelige dyr, der hver især har opnået at blive præmieret på dyrskuer,” fortæller Martin Pingel, designchef i Post Nord Frimærker i en pressemeddelelse.

 

For at give motiverne ekstra liv, har designchefen ladet fem rigtige nulevende dyr, være model. Modellerne er alle præmieret enten på Roskilde Dyrskue eller Landsskuet i Herning i 2014.

 

Motiverne viser en bornholmsk wyandothane fra Østermarie, en malkeko af racen Dansk Broget Holstein fra Sunds ved Herning, en satinkanin fra Nørre Alslev på Falster, oldenborghingsten Galant Hornbæk fra Sorø samt shropshirevædderen Bob fra Bramming.

 

Motiverne er super gode og charmerende, men det vil nok falde en del danskere i øjnene, at der ikke er nogen gris blandt ”Gårdens dyr”. Der må jo også findes præmierede grise, og grisen er trods alt det husdyr, der er flest af i Danmark.

 

Grisen er ikke glemt eller valgt fra

Den Korte Avis har derfor spurgt Martin Pingel hvorfor grisen ikke er med.

 

-Det er fuldstændig rigtig, at grisen er en vigtig del af dansk kulturarv, og jeg er meget meget sikker på, at vi vil se den igen på frimærker. I 2014 udsendte vi et frimærke i samarbejde med Claus Meyer. Den sortbrogede gris indgik som motiv i en hyldest til det nordiske køkken

 

-Når grisen ikke er blandt de fem motiver, er det ikke fordi vi vil udelukke grisen, men fordi vi gerne vil tilgodese så bredt som muligt. Men som sagt er jeg sikker på vi ser grisen igen.

 

Det er klart, at Post Danmark har måtte prioritere når der kun er plads til fem forskellige motiver i serien. Så da grisen var motiv i 2014, har man altså valgt at udelade den i “Gårdens dyr”.

 

Det er måske ikke helt fair. Grisen burde have haft kaninens plads, for hvem associerer egentlig kanin med landbrug og bondegård?

Læs også
Modig frihedskæmper: Ella von Cappeln lokkede SS-officer med røde roser – og skød ham

 

Og fåreavlere er vist heller ikke dem der er flest af i Danmark.

 

Post Nord om frimærket med grisen

To af de råvarer, der har spillet en afgørende rolle i dansk madhistorie, er svin og æbler. Begge råvarer er hovedingredienserne i den gamle danske ret æbleflæsk, som kokken og iværksætteren Claus Meyer har nyfortolket på to frimærker, der udgives som en hyldest til det nordiske køkken. Frimærkerne er designet af Post Danmark Frimærker og fremstilles i offset.

 

 

Frimærkerne udkommer i værdien 8,00 kr. og kan derfor bruges til at sende et almindeligt B-brev. Frimærkerne kan købes på udvalgte posthuse, i Post Danmarks netbutik samt i Mobilshoppen via Post Danmarks app.

 

Læs også
Kulturhistorie: Risikoen ved at læse Bodega Blues er en overvældende tørst og en uovervindelig lyst til at besøge de steder, forfatteren beskriver så levende og farverigt

 

Se om den sortbrogede gris her.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…