Nyt ydmygende nederlag for Merkel: Hun bliver nu tvunget til at ændre sin holdning til asylpolitikken i EU

I februar i år gik en række lande sammen om at lukke den såkaldte Balkan-rute.

 

En skrap national grænsekontrol, hvor man også lavede grænsehegn, skulle bremse den enorme strøm af migranter, der bevægede sig fra Grækenland og nordpå med kurs mod især Tyskland.

 

Landene på denne rute blev løbet fuldstændig over ende. Så besluttede de sig for, at det skulle være slut. Det skete især på initiativ fra Ungarn og Østrig.

 

Balkan-ruten blev lukket. Først og fremmest blokerede man grænsen mellem Grækenland og Makedonien, så migranterne simpelt hen ikke kunne komme videre nordpå.

 

Merkel må æde sine ord i sig

følge EU’s grænseagentur Frontex har dette været den vigtigste årsag til, at asyltallet i Europa, herunder Danmark, faldt meget dramatisk. Balkan-lukningen var vigtigere end aftalen med Tyrkiet.

 

Men den blev ikke gennemført på grund af EU. Den blev gennemført på trods af EU.

 

De involverede lande handlede på egen hånd, fordi de var stærkt utilfredse med, at EU ikke gjorde mere for at bremse asylstrømmen.

 

Men disse lande fik læst og påskrevet af EU-spidserne – først og fremmest den tyske kansler Angela Merkel. Hun erklærede i marts: ”Det kan ikke være rigtigt, at man lukker af.”

 

For de lande, der handlede, var det netop pointen, at man lukkede af. Og nu tvinges Merkel til at æde sine ord i sig igen. Dermed tilføjes forbundskansleren endnu et ydmygende nederlag.

 

EU skal sikre grænsebevogtning

Læs også
Tyskland: En “latent følelse af utryghed”

Det har været meget hårdt at holde grænsen mellem Grækenland og Makedonien forholdsvis lukket. Makedonien har selv ydet en stor indsats, og landet har derudover fået betydelig hjælp fra en række lande på Balkan og i Østeuropa samt Østrig.

 

Men nu ser det ifølge den tyske avis Die Welt ud til, at EU gør sig parat til at hjælpe med at vogte grænsen mellem Grækenland og Makedonien. Konkret er det tanken, at grænseagenturet Frontex skal stå for denne bevogtningsopgave.

 

Merkel, der fordømte, at man ”lukkede af”, vil nu selv bidrage til, at der bliver lukket mere effektivt af.

 

Bag dette ligger en erkendelse af, at Merkels planer om, at man skulle fordele de mange flygtninge mellem EU-landene er endt i total fiasko. En stor del af landene vil ikke være med. De vil i stedet arbejde for, at langt færre overhovedet kommer ind i Europa.

 

Samtidig forbereder EU sig nu på at få sendt langt flere tilbage, hvor de kom fra. Det byder på store vanskeligheder, men der er i det mindste en større vilje til at gøre noget, end der har været tidligere.

 

Overlever hun?

Svækkelsen af Angela Merkel i Tyskland og EU har banet vejen for den ny linje.

Læs også
Bliver en vis Annegret Kramp-Karrenbauer – også kaldt AKK – Tysklands næste kansler?

 

Men for Merkel selv er det endnu et nederlag. Hendes position på hjemmefronten er stærkt rystet. Og hendes autoritet i EU er kraftigt på retur.

 

Nu diskuterer man stadig mere, om hun overlever det kommende valg til Forbundsdagen næste efterår.

 

https://www.welt.de/politik/article158356187/Europa-gibt-nach-allen-voran-Deutschland.html

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…