Kejserinde Dagmar opgav sin tro for at vise, at hun var en del af sit nye land

Jeg sidder og tænker på de kongelige. Ikke at jeg er misundelig på dem eller misunder dem deres stilling – nej, tværtimod! Jeg tænker på, om de er danskere eller ej?

 

Der er for tiden store diskussioner om danskere og danskhed. Hvad indebærer det at være dansk? Er det sproget? Udseende? Religion? Kultur? Bertel Haarder beder lige nu om forslag til en “dansk kulturkanon”, men det største spørgsmål lige nu er: Hvornår er man dansker? Når man får dansk statsborgerskab og dansk pas?

 

Dronning Dagmar

Lige nu er det nøjagtigt 150 år siden, den danske prinsesse Dagmar – med tysk blod i årerne men født i Danmark – rejste til Rusland for at blive gift med den russiske tsar Alexander den III. Bagefter levede hun lykkeligt i Rusland i 51 år. Kun 1/3 af sit 81-årige liv, boede hun i Danmark, men til sin død var hun en trofast tilhænger af den ortodokse, russiske Kirke.

 

Hun opgav sin medfødte, lutheranske tro og konverterede til den russiske ortodokse tro, da hun blev gift med tronfølgeren. Hun var indvandrer i Rusland, men efter hendes tilbagekomst til Danmark, beholdt hun sin russiske religion. Var hun russer eller var hun dansker? Eller måske tysker?

 

Ifølge hendes tro var hun mere russer end dansker, og Alexander Nevski Kirken i København er et vidne herom. Hun blev begravet i Roskilde Domkirke i 1928. I 2006 kom hun tilbage til Rusland for at blive begravet ved siden af sin højt, elskede mand i Sankt Petersborg.

 

Jeg var i Sankt Petersborg sidste sommer, hvor jeg så Dagmars kiste. Hun regerede ved sin mands side i 28 år – det samme tidsrum, som jeg var sammen med min afdøde, danske mand. Jeg konverterede – ligesom Dagmar – til den lutheranske tro for hans skyld, og vi blev viet i Køge Kirke.

 

Det får mig til at tænke på det danske kongehus, hvor prinsesserne er konverteret til den lutheranske tro, for at kunne gifte sig med de danske prinser.

 

De er ikke født danske, men den fælles tro giver dem ret til at sige til den danske befolkning: ”Vi er danskere”.

 

Hvad kan du bede om mere end at opgive dine forældres tro? Er det ikke det bedste bevis på, at du gerne vil blive, som alle andre i landet? Er du parat til at opgive din egen tro for at bevise, at du er en del af dit nye land?

 

Dagmar gjorde det – og hun forblev tro mod den russiske kirke. Lige nu fejrer vi hende og hendes historie i Danmark med en 2 dages fest – med en historisk konference og med et jubilæumsbal.

Læs også
Indvandrer slog, sparkede og truede 15-årig pige – så forsøgte han at lyve sig fra det i retten

 

De bliver afholdt d. 4. og 5. november. Ballet finder sted på Københavns Rådhus. Du er velkommen til at deltage, så vi sammen kan fejre Prinsesse Dagmars historie, indvandrerkvinden, som gerne ville blive ved med at værne om sit nye land, Rusland.

 

Information om Kejserinde Dagmars Jubilæumsbal findes her.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…