Antallet af økonomiske migranter og asylansøgere, der kommer op gennem Europa fra Grækenland, er faldet kraftigt.
Det skyldes først og fremmest, at en række lande har gennemført en lukning af Balkan-ruten.
Virkningen af dette mærker vi tydeligt i Danmark i form af de laveste asyltal siden 2012.
Men nu vokser strømmen af migranter, der kommer over Middelhavet og ind i Europa via Italien, til gengæld kraftigt. Ifølge FN’s flygtningeorganisation UNHCR er der i år foreløbig kommet 47.820 til Italien.
Disse migranter kommer fortrinsvis fra afrikanske lande. Og langt, lang de fleste af dem er ikke flygtninge, men økonomiske migranter – også kaldet illegale asylansøgere. Altså folk, der kommer, fordi de drømmer om mere velstand og bedre muligheder.
Spørgsmålet er så, hvad EU kan og vil gøre for at bremse denne strøm.
EU-Kommissionen har netop fremlagt nogle tanker om dette. Men de udstiller kun endnu engang EU’s afmagt.
Den australske model
Østrigs udenrigsminister Sebastian Kurz kom i søndags med et opsigtsvækkende bud på, hvad EU efter hans mening bør gøre. Det blev omtalt i Den Korte Avis mandag: https://denkorteavis.dk/2016/opsigtsvaekkende-melding-ostrigs-udenrigsminister-vil-holde-strommen-af-migranter-vaek-fra-europa-ved-at-bruge-australiens-skrappe-metoder/
Kurz foreslår at man følger den model, som Australien har anvendt med succes.
Den indebærer, at migranterne afvises ude på havet, inden de overhovedet kommer i land i Europa. De skal så sendes tilbage til deres hjemlande eller – hvis det ikke lader sig gøre – anbringes i lejre i andre lande eller eventuelt på europæiske øer, hvor deres sager så bliver afgjort.
Kurz’ forslag rejser en række praktiske problemer. Men det bygger på et helt afgørende princip: EU må selv være i stand til at beskytte sine grænser og regulere strømmen af migranter. Den opgave kan vi ikke overlade til andre.
Afvisning fra Merkel og EU-Kommissionen
Men Kurz’ melding har mødt total afvisning fra EU-Kommissionen, og det er bestemt heller ikke noget, som kansler Angela Merkel vil høre tale om
Merkel og EU-toppen holder mange skåltaler om, at man skal beskytte EU’s ydre grænser. Men de er aldrig kommet med et konkret og brugbart forslag til, hvordan det skal ske.
Da en række EU-lande tog deres skæbne i egne hænder ved at lukke Balkan-ruten, mødte det også kraftig modstand fra både Merkel og EU-Kommissionen.
Opgaven overlades til de afrikanske lande
De nye tanker fra EU-Kommissionen går da heller ikke ud på, at EU skal tage kontrollen med egne grænser. De går derimod ud på at bruge ”pisk” og ”gulerod” for at lokke de afrikanske lande til at holde deres store migrant-strømme væk fra EU.
Både de lande, som migranterne kommer fra, og de lande, som de rejser igennem (transitlande), skal hjælpe til med dette.
De skal tage en stor del af deres borgere tilbage fra EU. Og de skal sørge for, at nye ikke rejser til EU i store tal.
Hvis de gør det, kan de blive belønnet med penge fra EU, med forbedrede handelsaftaler og med lettere adgang til at få visum.
Hvis de ikke gør det, kan EU tværtimod straffe dem ved at give dem mindre gunstige vilkår.
Store problemer
Men det er altså de afrikanske lande, der skal klare problemerne for EU. Det er der flere store problemer i:
For det første er der ikke udsigt til, at EU kan tilbyde disse lande nok til, at de virkelig vil slå bremserne i over for udrejsen fra deres lande. For migranterne i Europa sender masser af penge fra Europa tilbage til deres hjemlande.
For det andet vil disse lande langt fra være i stand til at kontrollere alle, der rejser ud.
For det tredje risikerer man med den slags ordninger, at afrikanske lande får en magt, som de vil bruge over for EU. Det kan godt være, at EU kan true med at trække økonomisk støtte tilbage. Men de afrikanske lande kan true EU med at sende strømme af migranter afsted, hvis EU ikke makker ret.
Det er jo i allerhøjeste grad det, der er sket med Tyrkiets præsident Erdogan. Han blæser i sin fløjte og forventer, at Merkel begynder at danse.
Man kan ikke parkkere løsningen af sine problemer hos andre lande uden at få en usund afhængighed af disse lande.
Man skal selv bestemme
Der er absolut ikke noget i vejen med at bruge handelsaftaler og andre økonomiske incitamenter for at motivere de afrikanske lande til at gøre noget ved strømmen af migranter. Udmærket.
Men den er helt gal, hvis man ikke samtidig beskytter sine egne grænser. Det vil sige, at man sørger for, at migranter, som man ikke vil have ind, ikke kommer ind.
Det gør EU-Kommissionen absolut ikke med sit nye udspil. Det udstiller tværtimod EU’s afmagt.