Filmanmeldelse af “De frivillige”: Magt, mænd og moral

***** 5 stjerner ud af 6

 

Frederikke Aspöck fortjener en lidt længere præsentation.  Instruktøren af DE FRIVILLIGE er født 1974 og uddannet som ’Master of Fine Arts in Filmmaking fra Tisch School of the Arts, New York University. Tillige har hun en Bachelor of Arts i Theatre Design fra Wimbledon School of Art, London.  

 

Aspöcks afgangsfilm fra Tisch var kortfilmen ”Happy Now” (2004), som vandt Premier Prix de la Cinéfondation i Cannes, og hendes anden spillefilm ”Rosita” har også vundet en pris.  Nu er hun så klar med sin tredje spillefilm med titlen ”De Frivillige” (2019), og den lover rigtigt godt for fremtiden.

 

Handling
Erhvervsmanden Markus Føns (Jacob Hauberg Lohmann) er blevet varetægtsfængslet. Han er ikke nogen typisk fange; dels består hans forbrydelse i økonomisk kriminalitet, dels tilhører han ’de rige og berømte’ – eller snarere berygtede – og har bl.a. skrevet en bestseller om sin glorværdige karriere.

 

Markus kommer hurtigt på kant med de indsatte, og efter et brutalt afstraffelses-overfald i fængselsgården, ser han sig nødsaget til at flytte over i den del af fængslet, der er forbeholdt de svageste indsatte.

 

Denne afdeling har etableret et kor ledet af fangen Niels (Anders Matthesen). I første omgang er Markus for fin på den – og for slået ud i alle ordets betydninger – til at deltage, men hans kontante advokat (Ulla Henningsen) og en følsom og venlig fængselsbetjent, Morten (Anders Brink Madsen), får ham overtalt til at komme ud af isolationen.  

 

Efter at være kommet til hægterne – Markus har været tæt på et sammenbrud – fornægter hans dominerende personlighed sig ikke. Markus er vant til at styre rundt med sine omgivelser, og han har store problemer med at indordne sig i hierarkiet under den selvudnævnte korleder. En undermåler i Markus’ øjne.

 

  Omvendt har Niels ikke tænkt sig bare at strække våben, så der er linet op til tvekamp. Hvordan udfaldet af dysten bliver, er bestemt ikke givet på forhånd, for der hersker andre spilleregler inden for fængslets mure end i de kredse, hvor Markus ellers fører sig frem.

 

0Kulsort komedie

Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har leet så meget under en film. Både manus, dialog og timing sidder i skabet, men det bedste er, at ”De frivillige” er meget mere end komik og uforpligtende underholdning. Latteren går hånd i hånd med indignation over denne verdens uretfærdighed, hvor det er en naturlov, at de kloge narrer de mindre kloge, og de stærke tryner de svage.

 

  Filmen er kulsort komedie med absurde og groteske scener, men også tragisk i sin usentimentale afsløring af manipulation, grådighed og kynisme. Magttemaet er det centrale og bliver belyst i al sin kompleksitet via en række forskellige personkonstellationer: Fange versus fange, fange versus fængselsbetjent, chef versus souschef, kvinde versus mand. Hvor facetteret filmen er, demonstreres også af, at grænserne mellem, hvad der er styrke, og hvad der er svaghed, ikke altid er tydelige.

 

Læs også
NY FILM: Kemikaliefabrik truer landmand – så går en opofrende advokat i aktion

Da længden er perfekt, slutningen ramt rent og flere af replikkerne vederkvægende politisk ukorrekte udløser denne gode oplevelse 5 stjerner.

 

Længde: 93 minutter

  • Medvirkende:  Jacob Hauberg Lohmann, Anders Matthesen, Søren Malling, Christopher Læssø, Anders Brink Madsen m.fl.
  • Instruktør:  Frederikke Aspöck
  • Manus: Lars Husum
  • Censur: 11 år
  • Premieredato: torsdag d. 13. juni 2019                                                                                       

       

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…