Danmark til grin over udenlandske kriminelle: Selvom de får en betinget udvisningsdom, kan de forsætte med kriminalitet og blive i landet

Normalt betyder en betinget dom ifølge dansk retspleje, at den betingede dom udløses og bliver gjort ubetinget ved gentagen kriminalitet. Og dermed lagt oven i den nye dom.

 

Disse regler gælder dog tilsyneladende ikke for mange udenlandske kriminelle med en betinget udvisningsdom. De kan begå ny kriminalitet, uden at det får konsekvenser i form af udvisning.

 

Langt de fleste af dem får blot en ny betinget udvisningsdom, fremgår det af en redegørelse fra Rigspolitichefen til Folketingets Retsudvalg.

 

Antallet af betingede udvisningsdomme er steget radikalt

Opgørelsen fra rigspolitichefen dækker årene 2010, 2011 og 2012 og viser, at ikke alene er antallet betingde udvisningsdomme steget fra 56 i 2010 til hele 153 to år senere i 2012.

 

Det samme gælder antallet af betinget udviste udenlandske kriminelle, der blot har fået en ny betinget dom, når de er fortsat med at begå kriminalitet i Danmark.

 

Således drejede det sig i 2010 om fem, der slap af sted med en ny betinget udvisningdom på grund af gentagen kriminalitet og til ialt 27, som i 2012 slap med skrækken og ikke blev udvist.

 

Storgangsteren Jura Levakovic fik to betingede udvisninger

En af dem, der har nydt godt af domstolenes beskyttelse af udenlandske kriminelle er sigøjneren og storgangsteren Jura Levakovic. I både 2008 og i 2010 slap han afsted med betingede udvisningsdomme på trods af ualmindelige grove røverier og brutale overfald.

 

Først i december 2012 faldt hammeren i Københavns Byret, hvor sigøjnergangsteren blev dømt til udvisning til Kroatien for bestandig. Dommen blev senere stadfæstet af Østre Landsret.

 

Sigøjnergangsteren forsøgte herefter at få udvisningsdommen behandlet i Højesteret, men det blev afvist. Han har nu anket udvisningen den til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

 

Læs også
Så mange asylansøgere i Danmark blev sidste år dømt overtrædelser af straffeloven – herunder for drab og voldtægter

Udover udvisningsdommen i Københavns Byret, har nu også Retten i Svendborg den 6. september i år dømt ham til udvisning efter et brutalt og umotiveret overfald på en medfange i Nyborg Statsfængsel.

 

Sådan blev de udenlandske kriminelle dømt og dømt igen

Som nævnt er antallet af udenlandske kriminelle med betingede udvisningsdomme steget kraftigt fra 2010 og til 2012, viser udviklingen år for år ifølge rigspolitichefens opgørelse:

 

I 2010: I alt 56 kriminelle blev registreret i Kriminalregistret med betingede udvisningsdomme. Af dem blev ti igen kendt skyldige i ny kriminalitet.  Fem blev udvist, medens de fem resterende kriminelle blot fik en ny betinget udvisningsdom.

 

I 2011: I alt 93 kriminelle blev registreret i Kriminalregistret med betingede udvisningsdomme. Af dem blev 25 igen kendt skyldige i ny kriminalitet. Otte blev udvist, medens de resterende 17 kriminelle blot fik en ny betinget udvisningsdom.

 

I 2012: I alt 153 kriminelle blev registreret i Kriminalregistret med betingede udvisningsdomme. Af dem blev 36 igen kendt skyldige i ny kriminalitet. Ni blev udvist, medens de resterende 27 kriminelle blot fik en ny betinget udvisningsdom.

 

Peter Skaarup: Det udgør en trussel mod danskernes sikkerhed

Læs også
Tre modbydelige sager om voldtægt og drab har skabt international debat om indvandring og kriminalitet

Hos Dansk Folkepart er Peter Skaarup, som også er formand for Folketigets Retsudvalg, forbløffet over den domstolspraksis, som tallene er udtryk for.

 

“Det er både krænkende for retsbevidstheden og samtidig dybt betænkeligt, at landets domstole i den grad svigter danskernes sikkerhed og blot at lader udenlandske kriminelle fortsætte for så kun at få en ny betinget udvisningsdom,” siger Peter Skaarup til Den Korte Avis og fortsætter:

 

“Det svarer jo til. at det andet gule kort til en spiller i en fodboldkamp ikke udløser rødt kort, men at han bare kan fortsætte kampen, som om ingentig er hændt.”

 

Peter Skaarup vil ligeledes bede justitsministeren redegøre for, “hvad han selv mener om den domstolspraksis, som rigspolitichefens tal er udtryk for, og ligeledes vil jeg bede ministeren redegøre for, om han har tænkt sig at tage initiativer til at ændre forholdene.”

 

Vil have nye tal på bordet

Peter Skaarup understreger, at han ligeledes vil bede justitstminister Søren Pind (V) fremskaffe aktuelle domsafgørelser på området frem til sommeren 2016.

 

Ligledes vil formanden for Folketingets Retsudvalg i den forbindelse også have udvidet statistikken, således at antallet af udenlandske kriminelle, der har fået mere end to betingede udvisningsdomme også kommer til at fremgå af tallene.

Læs også
Nye tal: Medens kriminaliteten falder generelt, stiger volden og antallet af voldtægter dramatisk – men det snakkes der helst ikke om

 

“Det er en stor mangel ved den nuværende opgørelse, at de tal ikke er til stede, og dermed mener jeg, at det skal fremgå helt præcist af opgørelsen, hvor mange betingede udvisningsdomme, det drejer sig om, når der er tale om mere end to. Det her er altså noget, vi bliver nødt til at få gjort noget ved,” understreger Peter Skaarup.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…