Nu er det afgjort hvem, der bliver Østrigs nye præsident

Skærmprint Euronews/arkiv

Alexander Van der Bellen bliver Østrigs ny præsident. Han er tidligere leder af det grønne parti, men opstillet som uafhængig kandidat.

 

Han slog med knebent Norbert Hofer fra det indvandrings – og EU-kritiske parti, Frihedspartiet.

 

Van der Bellen fik  16.000 flere stemmer end Hofer.

 

– Frihedspartiets Hofer fik 49,7 procent af stemmerne, mens Van der Bellen fik 50,3 procent af stemmerne, oplyser Østrigs indenrigsministerium.

 

Hofer har erkendt sit nederlag.

 

– Selvfølgelig er jeg trist over resultatet. Jeg ville gerne have taget mig af vores vidunderlige land som præsident, skriver han på sin Facebook-side.

 

Med søndagens stemmer talt op stod Hofer fra den yderste højrefløj ifølge Indenrigsministeriet til en sejr med 51,9 procent af stemmerne. Rivalen Alexander Van der Bellen var på 48,1 procent. Men det var uden brevstemmerne.

 

Interessen for valget har været enorm, og resultatet har været ventet i spænding også uden for Østrig.

 

Avisen Kurier beretter, at der aldrig har været så mange besøgende på dens netavis som mandag eftermiddag. Også Indenrigsministeriets livesending brød sammen, inden resultatet blev offentliggjort.

 

Den 72-årige Alexander Van der Bellen fik 21 procent af stemmerne i første runde af præsidentvalget.

 

Hofer var med 37 procents opbakning klar favorit efter første runde af valget.

Læs også
Irakisk migrant dræbte sin samleverske, fordi hun sagde, at han ikke havde hår på brystet

 

Frihedspartiet er det parti, som den nu afdøde Jörg Haider tilhørte. Som partileder formåede Haider at skabe voldsomt røre i EU’s vande op gennem 1990’erne og frem til sin død i 2008.

 

Hofer havde ifølge flere medier meldt klart ud, at han ikke havde tænkt sig blot at være en kransekagefigur, som præsidenten i Østrig i nogen grad regnes for at være. Posten har i høj grad haft ceremoniel karakter.

 

Politiske iagttagere siger, at valget har skabt et splittet Østrig, hvor det bliver vanskeligt at overvinde den polarisering, som er sket blandt vælgerne.

 

Fremgangen til Frihedspartiet i Østrig kædes af mange sammen med den bølge af migranter og flygtninge, der er kommet til landet. Samtidig er økonomien presset og arbejdsløsheden høj.

 

Over 90.000 personer søgte asyl i landet sidste år. Det er over én procent af landets befolkning.

 

Mange af asylansøgerne kom ind, efter at Østrigs og Tysklands regeringer sidste efterår valgte at åbne grænserne for den bølge af primært syriske flygtninge, situationen i Mellemøsten har skabt.

Læs også
Østrig vil afvise statsborgere, der har kæmpet for IS – herhjemme har Lars Løkke sagt, at det er umuligt

 

/ritzau/AFP

 

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…