Krum penis: Tabubelagt sygdom kan nu behandles uden operation

Colourbox

Tilbagevendende smerter ved samleje og en penis, som bliver mere og mere krum, er skrækscenariet for de fleste mænd. Ikke desto mindre er det virkeligheden for cirka 133.000 danske mænd, der bliver ramt af Peyronies, også kaldet krum penis. En bindevævssygdom der medfører store smerter og deformiteter af penis(1,2) og indtil for nylig var operation af penis den eneste behandlingsmulighed. For 48-årige Jesper, som fik konstateret Peyronies i 2014, kom sygdommen som et chok, og den efterfølgende proces har været lang og hård, men med en ny injektionsbehandling har han undgået operation.

 

Peyronies sygdom eller krum penis rammer mellem 3-9% af den mandlige befolkning over 18 år, hvilket i gennemsnit drejer sig om op til 133.000 danske mænd2. Sygdommen kan ramme alle mænd, og kommer ofte som et lyn fra en klar himmel(2).

 

Peyronies er en alvorlig sygdom, som har vidtstrakte og langvarige påvirkninger for de mænd, som bliver ramt af den. Ud over symptomer som f.eks. knuder i penis, smerter i penis og bløde rejsninger kan sygdommen også reducere længden som følge af krumningen, og mange må leve med en krum penis resten af deres liv1. Det er ikke muligt at gøre penis fuldstændig normal igen, og en af de få godkendte behandlingsmuligheder har hidtil været operation, som bl.a. forkorter penis(3,4,5).

 

Svært at vinde over blufærdigheden og opsøge lægehjælp

Jesper Jensen, der er far til 5 børn, mente heller ikke, at sådan en sygdom lå i kortene for ham. På trods af et velfungerende sexliv begyndte han pludselig at opleve tilbagevendende smerter ved samleje, og gradvist blev hans penis mere og mere krum. Det var et chok for Jesper at opleve den forandring, der dog til sidst overvandt sin blufærdighed og opsøgte sin læge:

 

”Man bliver meget chokeret, når ens penis pludselig ser anderledes ud, og man oplever et snert af angst og en masse tanker flyver igennem ens hoved. Det er jo egentlig ikke til diskussion, hvorvidt man skal til lægen, for man vil gerne vide, om det er alvorligt. Alligevel slog jeg det i første omgang hen og overvejede en ekstra gang, da det ikke er sjovt at skulle gå til lægen med noget som dette,” fortæller Jesper Jensen.

 

Psykisk impotens

Udover de tydelige fysiske forandringer og de mange smerter, som Peyronies er forbundet med, er det også en sygdom, der tærer hårdt på psyken6,7. Det har Jesper også måtte sande, men han har klaret den psykiske belastning med bl.a. god støtte fra konen:

 

”Jeg har oplevet psykisk impotens, fordi man skulle vænne sig til en ny måde at have sex på, og man ser anderledes ud. Det har til tider været svært, men heldigvis har min kone været meget forstående, og hun synes stadig, at jeg er en flot fyr, men hun er ked af, at jeg er ked af det, for man bliver trist i perioder. Især i de stille stunder kan angsten og spørgsmålene godt presse sig på,” fortæller Jesper, som bruger humoren til at holde humøret oppe:

 

”Jeg joker tit med kommentarer som ’kend den på knækket’. Det er med til at holde humøret oppe og hjælper til at være åben om sygdommen og kunne snakke om situationen med min kone og venner,” smiler Jesper.

 

Og Jesper er langt fra den eneste mand, der har været psykisk påvirket i forbindelse med sygdommen. I en spørgeskemaundersøgelse tilkendegav 77 % af mændene med Peyronies, at sygdommen havde en psykologisk påvirkning som bekymringer om at kunne få rejsning, depression, lavt selvværd og problemer i parforholdet8.

 

Læs også
Kvinder sætter fokus på cannabis som medicin

Medicinsk behandling frem for operation

Jesper måtte til urolog med speciale i penissygdomme, før han fik stillet sin diagnose og kunne komme i behandling. Indtil for nylig har den eneste behandlingsmulighed for mænd med Peyronies været en operation, som indebar, at penis blev forkortet. Men for Jesper kom en operation ikke på tale, og det er han glad for:

 

”Operation kom ikke på tale, fordi der var kommet en medicinsk behandling. Jeg ville have overvejet, hvorvidt jeg ville gå med til en operation. Det er vigtigt for mig, at behandlingen gav mig en god mulighed for at opretholde mit sexliv, og det er de færreste mænd, der ønsker at få skåret i sin penis.”

 

Selvhjælp

Behandlingen, som Jesper får, indeholder et enzym, der bliver givet ved indsprøjtning. Enzymet nedbryder arvævet, der gør penis krum, og kan sammen med forsigtig udretning og udstrækning af penis forbedre graden af krumningen.  Behandlingen løber over nogle måneder, og patienten skal selv aktivt bidrage til at rette krumningen ud(9). Den del tager Jesper dog gerne med:

 

”Udstrækningsøvelserne, der indgår som en del af behandlingen, skal man have indført i sin hverdag. Det vil man jo gerne, men man skal lige komme sig over sin egen blufærdighed. De synlige resultater kommer heller ikke med det samme, og det kan være psykisk hårdt, men det er positivt, at man mærker langsomme forbedringer,” siger Jesper, som endnu ikke er helt færdigbehandlet.

 

”Der er gode og dårlige dage. Der er smerter forbundet med indsprøjtningerne, som man skal kunne håndtere, men det fungerer jo efterhånden, som det skal, og det hjælper, når man kender behandlingsprocessen og ved, hvad man går ind til. Jeg kan mærke, at jeg i sygdomsforløbet er blevet et andet menneske, fordi man bliver nødt til at se sig selv på en anden og ny måde,” afslutter Jesper, der trods sygdommen ser positivt på fremtiden.

 

Læs også
Holdningskorrigerende tøj har til hensigt at afhjælpe smerter i ryggen

Læs mere om Peyronies sygdom (krum penis) her.

 

Referencer:

1. NHS website.

2. sundhed.dk.

3. Ralph D, et al. J Sex Med. 2010;7:2359-2374.

4. Benson JS, et al. Curr Urol Rep. 2009;10:468-474.

5. Kadioglu A, et al. Eur Urol. 2006;50:235-248.

6. Rosen R, et al. J Sex Med. 2008;5:1977-1984.

7. Nelson CJ, et al. J Sex Med. 2008;5:1985-1990.

8. Gelbard et al. J Sex Med 2013;10:2822–2831

9. Injektiontræningsbrochure – Peyronies Sygdom

Læs også
Fitnesscenteret er for alle

 

Pressemeddelelse.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…