IT-brevkasse: Hvordan undgår jeg at blive snydt af falske emails?

Hej Janus

Jeg håber, du kan give mig et par gode råd om svindel i forbindelse med falske emails.

 

I øjeblikket modtager jeg en hel del emails, som jeg er i tvivl om jeg skal åbne eller ej. Jeg har været ved at blive snydt et par gange, når jeg har modtaget en mail fra min bank eller fra posthuset, men heldigvis har mit barnebarn hjulpet mig.

 

Førhen var jeg aldrig i tvivl om jeg skulle klikke på et link i en mail fra min bank eller andre troværdige afsendere, men nu er jeg i tvivl stort set hver gang jeg modtager en ny mail. Der har været mange advarsler om, at man skal passe på falske emails, men det er utrolig svært for mig at se, om afsenderen er falsk eller ej.

 

Så nu håber jeg på at kunne få et par gode råd til at blive lidt klogere på, hvad jeg skal være opmærksom på mht. falske emails.

 

Hilsen Bent

 

SVAR:

Hej Bent

Jeg er glad for at høre, at du er opmærksom på den phishing-bølge, der finder sted i øjeblikket.

 

Der florerer utallige falske mails og SMS-beskeder, som svindlerne sender afsted til adskillige danskere. Og som du selv nævner, er det ofte mails fra banken, posthuset eller andre troværdige afsendere, som mange danskere har tillid til, der bliver brugt som lokkemad.

 

En rigtig god huskeregel er, at du aldrig skal åbne en mail, hvis du er usikker på, om det er svindel. Er du bare det mindste usikker, så slet mailen. Hvis du er bange for, at det er en vigtig besked fra banken eller en ven, som du ikke reagerer på, så tag i stedet kontakt til afsenderen for at høre, om den pågældende person/firma har sendt dig en mail.

 

Undgå at videregive dine personlige kontooplysninger via mail og vær ekstra opmærksom på bilag og vedhæftede filer. Vær altid kritisk før du klikker på et link i en mail. Du kan holde musen over linket (uden at klikke) og se, hvilken webadresse der kommer frem og om den peger på en autoriseret webside eller ej.

Læs også
IT-brevkasse: Hvordan håndterer jeg de mange falske e-mails?

 

Tjek afsenderen af mailen og hvis du før har modtaget mails fra samme firma, så sammenlign den nye mail med de gamle for at se, om det er fup. Det kan være et punktum eller et ekstra bogstav i midten, der gør forskellen.

 

Med venlig hilsen

Janus R. Nielsen.

 

IT-Sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra it-firmaet www.anytech365.com besvarer spørgsmål om it-sikkerhed og pc-problemer. Det eneste du skal gøre er at sende en mail med dit spørgsmål til [email protected] eller [email protected]

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…