IT-brevkasse: Hvilke forholdsregler bør jeg tage, før jeg lader min 13 årige datter oprette en profil på Facebook?

Colourbox

 

Hej Janus

 

Jeg søger et godt råd.

 

Min datter på 13 år vil gerne have oprettet en profil på Facebook, fordi langt de fleste fra hendes klasse allerede er brugere på det sociale medie.

 

Jeg synes dog, det er en anelse for tidligt. På Facebook kan jeg ikke kontrollere, hvem hun skriver privatbeskeder til og hvem der sender hende venneanmodninger. Hun surfer en del på internettet, hvor jeg holder et vågent øje med hende, men hun har endnu ingen profiler på de sociale medier.

 

Så mit spørgsmål er: Hvordan skal jeg tackle, at min datter vil på Facebook i en alder af 13 år? Hun nævner det hver dag, hovedsagligt fordi hendes klassekammerater snakker meget om Facebook. Jeg synes, det er utrolig svært, om jeg skal give hende lov, eller om hun skal vente, til hun er ældre. Er der nogle forholdsregler jeg bør tage i forbindelse med at lade min datter få en profil på Facebook?

 

Mvh. Birgitte.

 

 

Du kan ikke altid være der, når din datter går på nettet. Gør det derfor naturligt at hav åbne dialoger om hendes oplevelser online. Start en dialog over aftensmaden og lad hende fortælle om hvilke hjemmesider hun har besøgt og hvorfor de var spændende.

 

Det er naturligt, at børn er nysgerrige og prøver grænser af, så vær med til at skabe en god adfærd  i stedet for en løftet pegefinger. Det gælder både på nettet og de sociale medier.

 

Snak med din datter om, hvad hun skal tænke over, før hun deler et billede og hvordan hun bør formulere sig online.

 

Læs også
NemID er klar som app til smartphones

Lær hende at bruge sin kritiske sans, ikke mindst når det gælder at møde nye mennesker på nettet.

 

I starten kan du sætte grænser for, hvem hun må være ven med på Facebook. Og vigtigst af alt, hjælp hende med sikkerhedsindstillingerne.

 

Sørg for at private oplysninger som emailadresse og telefonnummer ikke er synligt for andre end venner, og indstil profilen til at det kun er venner, der kan se opslag, billeder osv.

 

Det er dit valg, om du vælger at give din datter lov til at skaffe sig en profil på Facebook nu eller senere, men alt andet lige er det en god idé at have en løbende dialog om, hvordan man bør agere på Facebook og internettet generelt, så hun er godt klædt på til at begå sig online.

 

– Janus R. Nielsen.

 

Janus R. Nielsen er IT-iværksætter og sikkerhedsekspert hos en række it-virksomheder, heriblandt AnyTech365 og MYSecurityCenter. Du kan få besvaret spørgsmål om it-sikkerhed og pc-problemer ved at sende en mail til [email protected] / [email protected]

 

Læs også
Orientering om nyt it-system beroliger langt fra overlæger
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…