Indian summer og skaldyrsfest

Hvis du er gode venner med din fiskehandler, så få ham til at lave et skaldyrsfad. Der skal ikke meget til, før du vil få ry blandt venner som gastronomisk foregangsmand, og så er skaldyr – bortset fra dansk hummer – ikke dyrere end ripeye med tilbehør.

 

Sådan et af fiskemanden tilberedt skaldyrsfad kan i al sin enkelthed være sammensat af kogte jomfruhummere, krebs, pillerejer, en gang krabbesalat og mayonnaise samt citronbåde. Og så er det hele lige til at servere sammen med de tørre mousserende eller normale hvidvine, som præsenteres nedenfor.

 

Det ledsagende billede stammer fra familien Larsens udestue i Ålsgårde på Sjælland.

 

Boblevin

 

Maison de Champagne Charles Mignon, Premium Reserve Blanc de Blancs, Épernay, Champagne, Frankrig – Normalpris 299,75 kr. – Tilbudspris 249,75 kr.

 

Denne vin med utroligt fine bobler er fremstillet på Chardonnay drue i det familieejede champagnehus Charles Mignon. Farven er gyldengul, og duft og smag er præget af honning fulgt af abrikos og hyld. Perfekt til alt godt fra havet.

 

Importør: Skjold-Burne, Brøndby.

 

Bodega Augusti Torello Roca, 2013 Brut Reserva – Metode Tradicional, Penedes, Catalonien, Spanien – Kampagnetilbud 179,95 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Denne mousserende vin er en ægte spansk cava og fremstillet på druesorterne Macabeu (52%), Xarel-Lo (28%) og Parellada (20%). I glasset er farven lys gylden med godt med fine bobler. Duften er fyldt med frisk frugt og mineral, mens smagsløgene fyldes med citrus og ananas. Tapas er den rette ledsager.

 

Læs også
Gode vintilbud til kriseplagede danskere

Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

Hvidvin

 

Azienda Agricola Coffele Alberto, 2014 Alzari, Soave Classico DOC, Veneto, Italien – Normalpris 159 kr. – Tilbudspris 135 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vindistriktet Soave ligger øst for Verona, og her styrer søskendeparret Chiara og Alberto den biologiske drift af gårdens 25 hektarer jord. Her dyrkes primært druen Garganega, og Alzari er lavet på 100 pct. af denne drue. 60 % presses og gæres omgående, mens de resterende 40 % gennemgår en tørring (Appassimento) i 40 dage, hvorved sukker og aromaer intensiveres. Blandingen lagrer 14 måneder på egetræ. En fuldendt match med jomfruhummer.

 

Importør: Vinslottet, Greve.

 

Læs også
Vin til bod, bøn og faste

Cantina Gattone, 2015 Chardonnay, Terre di Chieti IGT, Abruzzo, Italien – Normalpris 119,95 – Tilbudspris 79,95 ved køb af 6 flasker.

 

I hjertet af provinsen Abruzzo ligger byen Chieti få kilometer fra Adriaterhavet og dets kølige briser. Her dyrker Gattone sin marker økologisk. Resultatet her er en frisk, sprød vin med duft og smag af fersken og æble samt noter af hasselnød, honning og citron, der fuldendes af en balanceret syre.

 

Importør: Vinmonopolet, Silkeborg.

 

Domaine Lalande, 2015 Les Hauts de Lalande, La Cité de Carcassonne IGP, Frankrig – Normalpris 99 kr. – Tilbudspris 69 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinen er stukket sammen af Chardonnay, Viognier og Chasan druer. Sidstnævnte er en ny sort, der blev skabt i 1958. Kombinationen af de tre druer giver mere kompleksitet til frugten i den ellers elegante vin.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup.

Læs også
Med rødhalsen som køkkenskriver

 

Cantine Corte Zardi, 2015 Il Raffinato, Romagna DOCG, Emilia-Romagna, Italien – Normalpris 89,95 kr. – Tilbudspris 49,95 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinen, der er lavet på den ukendte lokaldruesort Albana Secco, er forfriskende med et godt frugtindhold og en behagelig syre. I madsammenhæng er det en rigtig god fiskevin, men som også vil gøre sig til grøntsagssupper eller ”blot” som aperitif en lun eftersommeraften på altanen.

 

Importør: Andrup Vine, Esbjerg.

 

Rødvin

 

Bodega Estriacus, 2008 Clos Les Fites Crianza, Priorat DOQ, Catalonien, Spanien – Normalpris 269 kr. – Tilbudspris 150 kr. Ved køb af 6 flasker.

Læs også
Vin til Påskens lammesteg

 

Her kan der virkelig tales om et supertilbud med en klækkelig besparelse samtidig med, at vinen er formidabel. Der er brugt 3 druesorter, hhv. Grenache, Carignan og Cabernet Sauvignon, som er høstet på 5-30 år gamle vinmarker. I det 12. århundrede stod karteuser-munke for vinen i det kloster, som i dag går under navnet Priorats Perle.

 

Importør: D’Wine, Aalborg. www.d-wine.dk

 

Azienda Agricola Porta del Vento, 2015 Maquè Rosso, Terre Siciliane IGP, Sicilien, Italien – Normalpris 125 kr. – Tilbudspris 100 ved køb af 6 flasker.

 

Vinen er komponeret af de lokale sicilianske druer Nero d’Avola og Perricone i forholdet 50-50. Mosten gærer i 3 uger i9 åbne træfade på 50 hektoliter uden tilsætning af gær, svovl eller andre hjælpemidler. Resultatet er en kraftig, mørk og fyldig vin, som dog på grund af sin mineralitet er utrolig frisk i glasset.

 

Importør: Vinova, Horsens.

 

Læs også
Kom marts du søde milde!

Clarkson Estate, 2013 Zinfandel, Lodi Region, Californien, USA – Normalpris 109,95 kr. – Tilbudspris for 6 flasker i Kvickly: 399 kr.

 

Vinen kommer fra et familieforetagende ejet i 5. generation. Det blev grundlagt i 1870 i et område øst for San Francisco Bugten og udnævntes i 2015 til World Wine Region af tidsskriftet The Wine Entusiast. I glasset har vi Zinfandel, når den er bedst, og hvis man kan lide smagen af druesødme, er det om at slå til nu.

 

Importør: Coop, Albertslund.

 

Maison Vidal-Fleury, 2012 Côtes du Rhône ACRC, Côte-Rôtie, Rhônedalen, Frankrig – Normalpris 99,95 kr. – Tilbudspris 79,95 kr. ved køb af 12 flasker. Ved køb af 24 flasker fås 12 flasker med i købet.

 

Slottet, der er fra 1781, ejes af topønolog-familien Guigal. Det blev totalrenoveret i 2008, og den ansvarlige vinmager, Guy Sarton du Jonchay, har lavet en bragende god vin, som er helt i pagt med vinhusets traditioner.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Villa Puccini, 2011 Villa Puccini, Toscana IGT, Pontedera, Toscana, Italien – Kampagnepris 85,95 kr. hos Meny og SPAR. På tlf. 86 41 96 00 oplyses nærmeste forhandler.

 

Denne vin er produceret af 90 % Sangiovese og 10 % Merlot druer og har lagret 6 måneder på egetræsfade. Farven er rubinrød, og i næsen modtages en intens duft af bær. Smagen er blid og harmonisk, og smagsløgene konstaterer kirsebær og blommer. Madmæssigt er den velegnet til vildt og grillbøffer.

 

Importør: Amka, Randers.

 

Les Vignobles Foncalieu, 2014 Le Versant Syrah, Pays d’Oc IGP, Carcassonne, Frankrig – Kampagnetilbud 69,95 kr. i Meny.

 

Vinen kommer fra et vinkooperativ, der tæller mere end 1200 avlere, og som i 2015 blev kåret som nr. 1 blandt Frankrigs 20 bedste kooperativer af det tyske fagblad Weinwirtschaft. Det er en behagelig og let drikkelig vin, som passer fornemt til skulder af lam med timian og rosmarin.

 

Importør: GobiVin, Hvidovre.

 

Bodega La Cueva, 2015 Garnacha Old Vines, Campo de Borja DO, Zaragoza, Aragon, Spanien – Normalpris 75 kr. – Tilbudspris 49,95 kr. ved køb af 12 flasker.

 

Vindistriktet Campo de Borja menes først beplantet af romerne, men man ved med sikkerhed fra et skrift fra 1203, at Cistercienserklosteret Varuela havde en intensiv dyrkning af vin. Den aktuelle har masser af frisk frugt, behagelig syre og noter af tobak at byde på. Den er alle pengene værd.

 

Importør: Jysk Vin – det gode glas, Randers.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…