Video: I Afghanistan opretter de skoler med kun ét fag på skemaet

Foto Aljazera Youtube

Kvinders rettigheder er igen under voldsomt pres i Afghanistan. En bølge af private religiøse skoler fejer gennem landet, indtil videre er der oprettet 1.300 stykker.

 

Nogle af dem er Ashraf-ul Madares skolerne, alene i byen Kunduz, i det nordlige Afghanistan, er der indskrevet 6.000 piger i disse skoler.

 

På Ashraf-ul Madares skolerne er der kun islam på skemaet, otte timer om dagen.

 

Pigerne lærer først og fremmest om islamisk lov sharia. Resten af tiden bruger de på at lære koranen udenad, på arabisk.

 

Der er ingen undervisning i matematik, sprog, sociologi mm som i de statslige skoler.

 

Hvis læreren er en mand, sidder han bag et forhæng, elever og lærere ser aldrig hinanden.

 

Kønsadskillelse betyder at indlæringen halveres

Skolelederen fortæller, at kønsadskillelse forhindrer Satan i at få magt over menneskets begær, det er derfor man følger denne metode.

 

Skolernes koncept er undervisning i islam og kun islam.

 

”Mere moderate muslimer er i stigende grad bekymret for den ekstreme undervisning i de religiøse skoler, men det er ikke tilrådeligt at tale højt om det, det er for farligt, man risikerer at blive slået ihjel for det,” lyder det samstemmende fra afghanske kvinderettighedsaktivister.

 

Afghanistans kvindelige politikere mener skolerne skal lukkes.

Læs også
Video: Hunden vil sidde ned, så hvorfor ikke sætte sig på en dejlig blød baby …

 

De bøger de læser får dem til at hade livet og alle omkring dem”

Tina Rasima er heldig at hun er vokset op i en anden slags familie. Hendes mor er lærer i en statslig grundskole og hun læser selv på universitetet – og drømmer om en karriere i hæren.

 

Tina kender mange af pigerne der nu går på de religiøse skoler, før gik de på samme skole, hun siger de er blevet skøre.

 

”Dem der har sorte hijab på og som vi kalder sorte krager, de har et ekstra tørklæde foran ansigtet. Før de kom på disse skoler så de anderledes ud og de opførte sig på en helt anden måde. Det er svært at forestille sig. Da de begyndte på de religiøse skoler blev de hjernevasket og begyndte at opføre sig vanvittigt,” siger Tina.

 

 

”Jeg vil hjælpe med at udvikle mit land og jeg vil gøre noget for de mange kvinder der lider,” fortæller Tina der også er vred fordi hendes far har forbudt hende at søge ind til militæret, han siger det er for farligt for kvinder.

 

Læs også
Video: Hvalpen skal møde sin far for første gang – og så kommer overraskelsen

Tina læser for øjeblikket historie på universitetet og hun er den eneste pige i hendes klasse.

 

Deres tanker er fra oldtiden

Tinas mor fortæller, at problemet handler om at eleverne kun bliver undervist i sharia og koranen.

 

”Det er fint nok at undervise i det religiøse, i statsskolerne er der to lektioner om ugen, det er helt fint, men de gør pigerne til analfabeter i de religiøse skoler. Deres tanker er fra oldtiden.”

 

Rasimi-familiens venner har taget deres børn ud af de religiøse skoler, da de oplevede hvor meget de forandrede sig i ekstrem retning. Mange afghanere er lige så bekymret som fru Rasimi.

 

 

Læs også
Video: Hunden risikerer sit eget liv for at redde sine hvalpe ud i live

Det er vigtigst at lære om efterlivet

12 årige Wahida har gået i den religiøse skole i tre år. Hun siger, at i statsskolen får man bøger, men i den religiøse skole får man viden der kan bruges i det næste liv, og det synes hun er vigtigst. Wahida drømmer om at blive en lærd.

 

Wahida fortæller, at før i tiden var hendes kjoler kortere og hun brugte lange bukser. Hendes far er nu helt utrolig tilfreds med både Wahida og søstrene.

 

”Jeg har oplevet at de har forandret sig 100 procent, i måden de tænker på og i deres spiritualitet,” siger den stolte far.

 

 

Man satser på kvindelige mullaer

Lederen af skolerne fortæller at målet er at uddanne pigerne så de kan tage vare på deres egen islamiske uddannelse. Derfor er der også 120 kvinder der underviser i skolerne.

 

Læs også
Den vrisne kat skubber fjernbetjeningen på gulvet – da ejeren råber stop, ryger den næste ting ned …Først skubber Video: Katten gør som det passer den, selv om ejeren protesterer højlydt

Vi har ikke nået universitetsniveau endnu, men det skal nok komme, siger han.

 

Større piger underviser de mindre piger og særligt fremmelige elever får lov at overvåge klassekammeraterne. I den yngste klasse er piger og drenge sammen.

 

 

Kvinder er ikke dyr

”I islam har kvinder rettigheder og de anerkendes som mennesker,” siger en ung kvinde der er i gang med det sit sidste år på skolen.

 

Fawsia Kufi der er medlem af Parlamentet mener den ortodokse religiøse vækkelse i Afghanistan har ladet sig inspirere af den igangværende udvikling i Mellemøsten.

 

Læs også
Video: Hun opdager, at hendes mand er hende utro, så gør hun noget uventet, der jager elskerinden på flugt

 

Burkaer er populære blandt selvmordbombere

Taliban forretter jævnligt angreb mod de statslige pigeskoler, mod lærerne og mod eleverne.

 

Tina Rahimis søster fortæller at selvmordbombere gemmer sig i burqaer så de kan snige sig ind og springe sig selv i luften.

 

 

Radikaliserede mødre i tusindvis

Om få år har mange af pigerne fra de religiøse skoler fået deres første barn. Det betyder, at hvis udviklingen fortsætter, så vil verden om få årtier se tilsynekomsten af en enorm hellig hær.

 

Overalt i muslimske lande rapporteres om voksende tilslutning til stærkt radikaliserede islamistiske grupper, der ikke accepterer afvigelser fra islams ortodokse retningslinjer.

 

 

DR viser mandag aften (20. juni) en dokumentar om forholdene på de afghanske skoler som har modtaget udviklingsbistand fra Danmark. Ifølge DR har Danmark givet en milliard kroner til 270 skoler i Afghansistan. Dokumentaren afslører at der både bliver fiflet med elevantallet og at Taliban sidder på bestyrelsesposterne på nogle af skolerne.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…