Fremtiden for vind er på havet, skriver Henriette Vendelbo fra landforeningen Naboer til Kæmpevindmøller

Regeringens 2025-plan har – sandsynligvis uforvarende – fået priserne på opstilling af havvindmøller til at falde drastisk. For den grønne omstilling er det en glædelig nyhed. Havmøller producerer nemlig mere stabilt (der blæser mere stabilt på havet) og strømmen udnyttes bedre end for landvind. Det bliver et tigerspring for den grønne omstilling, når vi selv kan udnytte mere af den grønne energi, vi producerer i Danmark.

 

Rekordlave priser på havvind

Energiminister Lars Chr. Lilleholt udtalte sig den 10. november til Altinget: ”Prisen på havvind langt ude på havet rasler ned og er nu tæt på at være konkurrencedygtig med konventionel energi. Derfor er jeg ikke i tvivl om, at den massive udbygning af vindmøller fremover skal ske ude på havet i stedet for kystnært eller på land.” Andre partier har støttet op om det øgede sats på havvind.

 

Det er en ny og positiv politisk dagsorden for det grønne Danmark. Opstilling af vindmøller på havet var indtil for kort tid siden mere omkostningstungt end landvind. Nu er det forhold vendt på hovedet. Landvindmøller er ikke i nærheden af at måle sig med havvind. Ministeren forudser oven i købet, at havvind i fremtiden kan udkonkurrere konventionel energi.

 

Endnu lavere priser på vej

Vattenfall har vundet udbuddet om havmølleparken Kriegers Flak med en uhørt lav pris på 37 øre/kWt. Til sammenligning koster det i dag ca. 50 øre/kWt – inklusive tilskud – for landvindmøllestrøm. Med dagens støtteordninger er det sådan, at havvind vil være billigere end landvind ligeså længe el-prisen ligger mellem ca. 10 og 57 øre/kWt. Og der har den ligget konstant de sidste 15 år. Prisfaldet på havvind skyldes teknologisk udvikling, og man forventer yderligere prisreduktioner for havvindmøllestrøm i de kommende år.

 

Industrien forudser selv, at havmøller om få år vil kunne nå helt op til 10-12 megawatt i ydelse (mod 3,3 megawatt på land). Længere ude i fremtiden vil møllerne blive endnu større og mere effektive ude på havet, hvor størrelsen og støjen ikke generer mennesker. Havmøllerne vil blive mindre besværlige og dyre at opstille, fordi man er i færd med at udvikle nye former for fundamenter til offshore-møller. Flydemøller helt uden fundament bliver allerede testet ud for Norges kyster. Det kan alt sammen sende prisen på havproducerede kilowatt-timer endnu længere ned.

 

Fremtiden for vindkraft – i Danmark og globalt – ligger på havet.  Lad os med det samme droppe den dyre og generende landvind og som det foregangsland vi ønsker at være, gå fremtiden i møde på havet.

 

Henriette Vendelbo, Talskvinde, Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller Sorvadvej 11, 8961 Allingåbro

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…