Boganmeldelse: “Til øllet – sund med øl i glas og gryde”

Bogen slutter med et meget uhyggeligt afsnit: Så farligt er det at drikke for meget. Her opridses alt lige fra kræft, impotens og vold. Man kan vælge at springe denne side over. Eller man kan vælge noget bedre: at lade være med at drikke for meget.

 

Lægerne Astrup og Skovenborgs bog om mad og øl er ellers yderst opløftende og informativ. Og tillige meget smuk at bladre i med de mange, fine billeder. Gennem de seneste 20 år er der sket i en sand ølrevolution i Danmark, som betyder, at man har genopdaget øllets mange fremragende egenskaber til mad og i mad.

 

Fra ligegyldigt bryg til Danske Ølentusiaster

I mange år er det vinen, der har stået i centrum i madverdenen. Øl til og endsige i mad var et no-go. Erwin Lauterbach, som blev udlært som kok tilbage i 1971, erindrer, at øl overhovedet ikke eksisterede i hans første mange år i professionen – og at det ikke var populært, da han i 80’erne afprøvede sine første ølmenuer. Siden er der unægtelig sket meget, bl.a. takket være Danske Ølentusiaster.

 

Ud over mange spændende madopskrifter med øl giver en række mere eller mindre kendte danske kokke deres bud på øllets muligheder. Ja, men øl feder da! Nej, siger sagkundskaben: øl feder ikke mere end vin og spiritus, snarere tværtimod.

 

Pas på humlen!

Bogen udmærker sig ved at give læseren nogle enkle tommelfingerregler, når man skal vælge den rigtige øltype til maden. Til lyse retter passer lysere øltyper, til mørke etc. Påstanden om, at vand kan erstattes med øl i maden, skal man være varsom med. Selv i almindeligt pilsnerøl kan der være en del humle. Den bitre smag sætter sig i maden, så vær yderst varsom.

 

Hvis man af forskellige grunde ikke drikker alkohol, er der også hjælp at hente i bogen. Det er meget vanskeligt at fremstille alkoholfri øl, der smager af noget. Ja, faktisk en umulighed. Der kom flere muligheder, da man hævede grænsen for ”alkoholfri” øl fra 0,1 til 0,5 %. Øllet blev faktisk fem gange bedre! Men strengt taget er varebetegnelsen falsk. Det er ingen kunst at fremstille meget stærkt øl. Kunsten ligger i at give de svage øl smag og fylde.

 

Det er herligt at møde Arne Astrup i en anden og mere munter rolle end den moralistiske alvorsmand. Bogen anbefales på det varmeste. Her er mange hyggelige stunder for enhver, der holder af mad og øl. Skål – og velbekomme!

 

Arne Astrup & Erik Skovenborg, Til øllet – sund med øl i glas og gryde. Klim 2016, 248 sider, rigt illustreret, 250 kroner.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…