Anslag mod danske snapse-traditioner

Det norskstyrede Aalborg Akvavit har sendt chokbølger ud blandt danske brændevinsdrikkere. Årsagen til den onde karma er, at Aalborg Akvavit har lanceret et produkt ved navn ” ½ Halv”, som holder 22,5 % alkohol eller halvdelen af den styrke, som findes i en Rød Aalborg.

 

Det er man ikke sluppet godt fra, selvom meningen har været den at tilgodese de forbrugere, som ikke bryder sig om høj alkolholstyrke og kraftig smag af kommen og andre krydderier.

 

I munden smager ”Halv” af parfumevand, og når den synkes, mangler dén eksplosive virkning i maveregionen, som Aalborgs akvavitter er så populære for blandt hovedparten af de danske snapseelskere, og som med fuld styrke er dansk folkeeje. Prisen er nærmest norsk: 89,95 kr. for 50 cl.

 

Whisky-bog

Oven på denne ”oplevelse” er der til gengæld mere volumen i whiskyelskerne, caféejer Peter Kjærs og vin- og spiritushandler Lars Gregersens bogværk ” Skotsk Whisky – uden farve, uden filter” på 239 sider. Den er udgivet på Forlaget Glao, koster 299 kr. og sælges hos 150 af vin- og spiritusfirmaet Lagos forhandlere over hele landet.

 

Bogen er skrevet for både begyndere og whisky-aficionados, og den er spækket med facts og indblik i en industri, som gemmer mere bag facaden end godt måske er. Den er et oplagt emne som gave til de m/k’ere, der interesseret, men vil lære meget mere om whiskyens hemmeligheder.

 

Nedenfor er der som sædvanligt godt nyt fra den danske vinverden.

 

Hvidvin

 

Azienda Vitivinicola Grimaldi Luigino, 2015 Moscato d’Asti DOCG, Valle Talloria, Piemonte, Italien – Normalpris 119 kr. – Tilbudspris 69 kr. ved køb af 6 flasker.

 

I den fortravlede juletid er det godt at dulme stresset med lidt sødt til tanden, og hvad er mere passende end knastørre, italienske mandelkager sammen med et glas køligt moskatvin? Det er ren lise for sjælen. Alkoholstyrken på 5,5 % kommer ingen til skade af.

 

Læs også
Gode vintilbud til kriseplagede danskere

Importør: D’Wine, Aalborg.

 

Wente Vineyards, 2014 Morning Fog Chardonnay, Livermore Valley, San Francisco Bay, Californien, USA – Normalpris 119,75 kr. – Tilbudspris 200 kr. For 2 flasker.

 

Siden 1883 har fem generationer af Wente-familien gjort et kæmpestort pionerarbejde med at fremavle de bedste druetyper i Californien. Chardonnay-klonen i denne vin er så vellykket, at hovedparten af vinavlere i staten anvender den i deres produktion. Navnet relaterer til morgentågen, der ruller ind over San Francisco-bugten.

 

Importør: Skjold Burne, Brøndby.

 

Domaine Jean-Baptiste Adam, 2015 Pinot Gris Reserve, Vin d’Alsace AAC, Ammerschwihr, Haut-Rhin, Alsace, Frankrig – Normalpris 99,95 kr. – Tilbudspris hos Meny 79,95 kr.

 

Læs også
Vin til bod, bøn og faste

Pinot Gris druen ar i mange år været en undervurderet størrelse, men anvendt rigtig som ledsager til mad, er den uovertruffen. Lad mig anbefale friskkogte hvide asparges og tyndt skåret lufttørret skinke sammen med et køligt glas Pinot Gris, så er lykken uden ende.

Importør: GOBIvin, Brøndby.

 

Rødvin

 

Finca Sandoval, 2011 Signo, Manchuela DO, Ledaña, Castilla de Mancha, Valencia, Spanien – Kampagnepris 259,95 kr. Ved køb af 6 flasker.

 

Vingården Sandoval ligger ca. 400 km syd for Barcelona i det forholdsvis ukendte vinområde Manchuela, men når man først har smagt på Sandovals Signo, der er fremstillet på 91% Garnacha – identisk med Grenache druen fra Rhônedalen –, 5% Alicante Bouschet og 4% Moravia Agna druer, så ved man, at her kan laves superlækker vin.

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

Læs også
Med rødhalsen som køkkenskriver

Cantina Antiche Terre, 2013 Amarone della Valpolicella DOCG, Veneto, Verona, Italien – Normalpris 239,95 – Tilbudspris 189,95 ved køb af 6 flasker.

 

I glasset har vi en kompleks, elegant vin med dybde og moderne fedme og sødme produceret på den traditionelle måde, hvor druerne tørres på måtter, før de kommer i gæringskar. Næsen med lakrids, kaffe og tobak i små mængder er et kapitel for sig.

 

Importør: Vinmonopolet, Silkeborg.

 

Murphy-Goode Winery, 2014 Pinot Noir, Santa Rosa, Californien, USA – Normalpris 159 kr. – Tilbudspris 99,95 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Alle vinelskere med hang til Pinot Noir-druen vil glæde sig over denne herlige udgave fra Murphy-Goode. Den har en herlig smag af sorte kirsebær blandet med diskrete noter af peberlignende krydderier. Det er en af de vine, som sætter en flæskesteg op på en piedestal af velsmag.

 

Læs også
Vin til Påskens lammesteg

Importør: Jysk Vin – det gode glas, Randers.

 

Les Aumoniers, 2014 Châteauneuf-du-Pape ACC, Saint Jean d’Lardières, Rhône, Frankrig – Normalpris 139 kr. – Tilbudspris 89 kr. i Kvickly.

 

Châteauneuf-du-Pape er en historisk lille landsby mellem byerne Orange og Avignon i den sydlige Rhônedal. Den er berømt for kraftige vine lavet hovedsageligt af druesorterne Grenache, Syrah og Mourvèdre, men i alt det tilladt at blande 18 druer – røde og hvide med hinanden. Den aktuelle udgave er som de fleste baseret på hoveddruerne.

 

Importør: Coop, Albertslund.

 

Bodegas Azul y Garanza, 2014 Garciano, Navarra DO, Spanien – Normalpris 139 kr. – Tilbudspris 98,69 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Læs også
Kom marts du søde milde!

Vinen er økologisk og produceret på druetyperne Garnacha (60%) og Graciano (40%) på vildtvoksende vinbuske. Duften er en blanding af roser, violer og hindbær, mens smagen er rund med en vis kølighed. En elegant match til koldt kalvekød.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

Casa Antucura, 2015 Barrandica, Malbec, Vista Flores, Mendoza, Argentina – Normalpris 135 kr. – Tilbudspris 115 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinen er lavet af Malbec druer, og som følge af et naturligt, lavt udbytte på stokkene på grund af kølige nattemperaturer i blomstringsperioden bliver intensiteten i druemosten høj. Den færdige vin er frisk, meget frugtig og alligevel blød i smagen.

 

Importør: Vinslottet, Greve.

 

Domaine de l’Horizon, 2015 Mar y Muntanya, Côtes Catalanes IGP, Roussillon, Frankrig – Normalpris 125 kr. – Tilbudspris 110 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinens navn ”Hav og bjerg” er domænets begyndervin og er sammensat af 85% Syrah og 15% Grenache druer. Den er spændstig og nærmest Beaujolaisagtig. På den lille vingårds 15 hektarer vinmarker fremstilles kun 25.000 flasker på årsbasis, men sikke en lækker sag.

 

Importør: Vinova, Horsens.

 

Provinco Italia, 2014 Terra Grande, Toscana IGT, Rovereto, Italien – Normalpris 119 kr. – Tilbudspris 99,95 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinen er sammensat af de to muskelfyldte druesorter, Sangiovese og Syrah, og kan derfor sættes ind under kategorien Supertoscaner. Den er meget drikkevenlig og passer madmæssigt fint sammen med kraftige pastaretter, vildt og steaks.

 

Importør: Vin med Mere, Føvling.

 

Azienda Agricola Nativ, 2013 Blu Onice, Irpinia Aglianico DOC, Paternopoli, Calabrien, Italien – Normalpris 129 kr. – Tilbudspris 119 kr. Ved køb af 6 flasker.

 

Vinhuset, der ejes af en af Syditaliens førende vinmagere, Mario Ercolino, og startedes i 2007, er de internationale vinanmelderes kæledægge. Hvert år høstes topkarakterer for produktionen af røde, lokale Aglianico druer, som er i særklasse.

 

Importør: Andrup Vin, Esbjerg.

 

Familia Allegrini Corte Giara, 2014 Valpolicella Ripasso DOC, Fumane, Veneto, Italien – Normalpris 109,95 kr. – Tilbudspris 89,95 kr. ved køb af 12 flasker.

 

Allegrini-familien har i mere end 500 år spillet en afgørende rolle og sat stort præg på vinproduktionen i Veneto-regionen i Nordøstitalien. Corte Giara er et handelsmærke, og vinene, som markedsføres herunder, er gode dagligvine, hvor pris og kvalitet har en god match.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Box vin

 

Darling Cellars, 2016 Tabiso, Shiraz, Western Cape, Darling, Sydafrika – Kampagnepris 137,50 kr. i udvalgte Meny- og Spar-forretning. På tlf. 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

 

Det store flertal af vinproducenter i Sydafrika overholder alle regler og love, som sikrer deres medarbejdere gode arbejdsvilkår. Dette gælder ikke mindst Darling Cellars, hvis marker ligger nord for Cape Town og påvirkes af briser fra både Atlanterhavet og Det indiske Ocean. Druerne plukkes med omhu, så resultatet er rigtig godt.

 

Importør: Amka, Randers.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…