Måling: Hver tiende kunne forestille sig at stemme på Nye Borgerlige

Pressefoto

 

Ved siden af de to gamle regeringspartier Socialdemokraterne og Venstre har partiet Nye Borgerlige i år rejst et lille telt på Folkemødet.

 

Herfra forsøger partiformand Pernille Vermund at udbrede det nystiftede partis politik. Og noget kunne tyde på, at den tidligere konservative politiker fra Nordsjælland har et budskab, der er en vis efterspørgsel på.

 

Hver tiende af 1065 repræsentativt udvalgte danskere svarer i en meningsmåling foretaget af Voxmeter for Ritzau, at de vil stemme på Nye

 

Borgerlige, hvis partiet når at samle nok vælgererklæringer til at blive opstillingsberettiget før næste valg.

 

Målingen er den første af sin slags og er utraditionel, idet de adspurgte ikke har kunnet vælge mellem alle partier, men er blevet spurgt specifikt til Nye Borgerlige. Pernille Vermund tør dog godt glæde sig over “den positive overraskelse”:

 

– Det er sin sag at gå forrest og udstikke en retning. Det er jo ikke sikkert, at folk vil følge efter, siger hun.

 

Målingen viser samtidig, at 17,7 procent af danskerne vil overveje at stemme på et parti, der har en strammere udlændingepolitik end Dansk Folkeparti. Samme tendens har tidligere målinger vist.

 

Eksempelvis viste en nylig analyse fra Infomedia, at én ud af fire danskere mener, at der mangler et parti, som fører en strammere flygtningepolitik end DF.

 

Nye Borgerlige slår sig netop op på en stram udlændingepolitik a la DF og en økonomisk politik a la Liberal Alliance. Adspurgt hvilke partier, Vermund forventer at kapre vælgere fra, lyder svaret:

 

– Jeg vil tro, at der er mange DF’ere, der savner en borgerlig økonomisk politik, som vil stemme på os. Der er sikkert også mange, der har stemt Venstre, som er skuffede, fordi Venstre ikke har leveret stramninger, men symbolpolitik som smykkelov og teltlejre.

Læs også
Befolkningen i Danmark og andre EU-lande sender en klar besked til politikerne om, hvad der er deres vigtigste opgave

 

Politiske kommentatorer spår Nye Borgerlige rimelige chancer for at nå over spærregrænsen.

 

– 10,8 procent er et meget, meget højt tal, og der er mange ting, der kan gå galt for et nyt parti, siger politisk kommentator på Berlingske, Thomas Larsen.

 

– Men der er så stort et opbrud og frustrationer i vælgerkorpset, så der er et helt andet afsæt for nye politiske partier end tidligere.

 

Politisk kommentator på Børsen Helle Ib istemmer sig analysen.

 

– De 10,8 procent vidner om, at der bestemt er en chance, hvis flygtningesituationen også ligger højt på vælgernes dagsorden ved næste valg, siger hun.

 

– Nye Borgerlige har spottet, at der er et hul i markedet. Ingen andre partier har kombinationen af utvetydig borgerlig økonomisk politik og en meget, meget stram udlændingepolitik.

Læs også
Hvordan går det egentlig med den græske økonomi?

 

Nye Borgerlige nærmer sig 1300 medlemmer og tæller en håndfuld byrådsmedlemmer, der er hoppet fra DF. Men ifølge kommentatorerne er det alle fire borgerlige folketingspartier, der risikerer at sive vælgere til det nye parti.

 

Reaktionen fra Dansk Folkeparti

Allinge. Dansk Folkeparti er for bløde i udlændingepolitikken, og partiet Nye Borgerlige kalder det logisk, at især DF-vælgere hopper over til dem i stedet for.

Det ryster ikke DF’s gruppeformand, Peter Skaarup, som byder Nye Borgerlige velkommen på højrefløjen.

 

– Det er positivt, at der er andre, som gerne vil have en strammere udlændingepolitik. Så kan vi kun stå endnu stærkere på de krav, vi har i Folketinget.

– Så det er ikke en udfordring for os, men mere for Venstre og Socialdemokraterne, som er dem, der godt nok vil have en stram udlændingepolitik, men som hænger i bremsen, siger Peter Skaarup.

Hver tiende af 1065 repræsentativt udvalgte danskere svarer i en meningsmåling foretaget af Voxmeter for Ritzau, at de vil stemme på Nye Borgerlige, hvis partiet når at samle nok vælgererklæringer til at blive opstillingsberettiget før næste valg.

Målingen er den første af sin slags og er utraditionel, idet de adspurgte ikke har kunnet vælge mellem alle partier.

Målingen viser samtidig, at 17,7 procent af danskerne vil overveje at stemme på et parti, der har en strammere udlændingepolitik end Dansk Folkeparti. Samme tendens har tidligere målinger vist.

Læs også
Det er forkert, når man tror, at palæstinensernes leder Mahmoud Abbas omsider er rede til at acceptere FN’s “to stater for to folk”

Nye Borgerlige slår sig op på en stram udlændingepolitik som DF, men økonomisk politik, der læner sig op af Liberal Alliances.

Peter Skaarup afviser, at DF er for bløde i sin udlændingepolitik.

– Vi har været med til at lave cirka 30 stramninger, og der er nogen, som gerne vil have dem rullet tilbage. Så jo stærkere, vi kan stå i forhold til dem og kæmpe for dem plus andre stramninger som grænsekontrol, desto bedre, siger Skaarup.

Og DF er indstillet på, at partiet kan miste vælgere til partier som Nye Borgerlige

– Det kan sagtens tænkes. Men vi kan ikke være med på den økonomiske politik, som Nye Borgerlige tilbyder, altså store skattelettelser og en liberalistisk tilgang til tingene. Det er fjernt for os og en del af de vælgere, som vil stemme på DF, siger Skaarup.

Nye Borgerlige nærmer sig 1300 medlemmer og tæller en håndfuld byrådsmedlemmer, der er hoppet fra DF.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…