Fire forfatteren har skrevet om besættelsestiden med fokus på Storkøbenhavn og nordkysten langs Øresund og Kattegat.
Det er Politikens Forlag, der har udsendt bogen, der følger stilen fra de andre ”Turen går til”.
Bogen er opdelt i afsnit, hvor de enkelte bydele behandles og læserne kan følge med på kort i, der viser placeringen af de omtalte steder.
Ind imellem er der faktabokse, hvor man f.eks. præsenteres for flere af de store modstandsorganisationer, Holger Danske, BOPA m.v. Der er tilsvarende faktabokse med oplysninger om de danske grupper, der arbejdede for besættelsesmagten.
Afsnit
Ud over de ofte omtalte lokaliteter som Dagmarhus, Shellhuset o.l. finder man beskrivelse af mange ret ukendte ejendomme med relation til 1940-45. Hvad skete der i Richmond-bygningen i Dahlerupsgade? Hvem anvendte ejendommen Hindegade 4 og hvad var Gernersgadevagten?
Hvem kom på Hotel Nordland? Hvad skete der i Radiohuset, der stort set var færdigbygget, da tyskerne besatte Danmark? Hvor på Amager kan man i dag finde spor fra besættelsestiden?
Mange mindesmærker er omtalt og der er også særlige afsnit om befrielsesdagene, retsopgøret og de tyske flygtninge.
Storkøbenhavn er hovedemnet, men der er også et afsnit om ”Flugten til Sverige”, hvor der er tilrettelagt en rute, hvor udskibningssteder beskrives.
Forfatterne har anvendt mange arkivfotos, hvor de har lagt væk på, at gengive gode farvefotos, der i flere tilfælde ikke har været brugt før i litteraturen.
Alle turene er gennemprøvet, hvilket de mange nyere illustrationer også vidner om.
Det er en håndbog, hvor man kan vælge en bydel og koncentrere sig om den, men det vil nok være de færreste, der nøjes med en bydel, når man først er begyndt.
Bogen, der udkom 30. april 2015, er på 254 sider. Udsalgspris 250 kr.
30 udvalgte punkter på Vesterbro og København. De to bjørne er omtalt i dette afsnit, da de ofte opererede i netop her.
Flere villaer er omtalt på Strandvejen i Charlottelund. Bl.a. Günther Pancke og Werner Best privatboliger. Villa Sødal, Strandvejen 184, hvor Flammen døde er selvfølgelig omtalt.
Forfatterne overrasker sikkert mange ved at medtage en ret ukendt endnu eksisterende villa. Villa Fortuna, som den oprindelig hed, kan bedst beskrives som en bygning, der bestemt ikke ligner de øvrige pæne ejendomme i kvarteret. I 1944 blev villaen ombygget til SS-kaserne.