Til kamp mod københavneriet – ny bevægelse vil kæmpe for statslige arbejdsplader i provinsen

Ringkøbing Fjord (Foto: Naturstyrelsen)

På mandag mødes en gruppe mennesker, der er godt trætte af københavneriet. Helt konkret er de vrede over fordelingen af statens arbejdspladser. Derfor vil de danne en ny forening.

 

Statens arbejdspladser samles i København. Og de få statslige arbejdspladser, som ligger i provinsen, bliver ofte nedlagt og flyttet til København.

 

Politikerne er for svage og lader sig styre af embedsmænd, som har egen interesse i København og er mere ligeglade med provinsen, lyder vurderingen.

 

”Mange embedsmænd er gift med hinanden og kender hinanden på kryds og tværs”, siger Jacob Axel Nielsen. Han er tidligere sundhedsminister for de konservative.

 

På mødet i Odense på mandag stiller han op og bliver valgt som formand for den ny forening. Foreningen får navnet ”Staten i hele Danmark”. Den skal arbejde for at fastholde og flytte arbejdspladser til provinsen.

 

”vi skal have en velfungerende hovedstad. Men som det er nu er det løbet ud af kontrol”, siger Jacob Axel Nielsen.

 

”Pointen er som du har fanget, at ”Jeg oplever at demokratiet er sat ud af kraft pg afløst af teknokrati, hvor embedsmændene helt ureflektorisk samler alt omkring ministerierne.”

 

”Sådan behøver det ikke være. I andre lande er der tradition for og holdning til at lægge statslige styrelser og direktorater i hele landet. De danske embedsmænds argument om, at det er nødvendigt at være tæt på ministeren holder ikke. De kan tænde for SKYBE”, siger Jacob Axel Nielsen til Den Korte Avis.

De tørre tal taler deres tydelige sprog.

 

34 statslige styrelser ligger i København. Det er store styrelser med tusindvis af arbejdspladser som for eksempel: Udlændingestyrelsen, Ankestyrelsen, Søfartsstyrelsen.

 

Uden for København ligger der kun fem – mindre styrelser: I Lemvig, ringkøbing, Esbjerg, Skanderborg og Odense.

Læs også
Kæmpe fødselsdagfest i Herning Centret

 

Der har flere været mange flere statslige arbejdspladser.

 

En del politikere taler for at styrke ”Udkantsdanmark”. Men mens de snakker, bliver der nedlagt statslige arbejdspladser i provinsen.

 

I Ringskøbing-Skjern Kommune for eksempel er der nedlagt 250 statslige arbejdspladser. Nu er der en afdeling af Naturstyrelsen med 43 arbejdspladser. Men den lukker også nu.

 

Invitationen til mødet mandag

I invitationen til mødet mandag står der blandt andet:

 

Foreningens stiftelse er forløber for en konference samme sted ”Staten i hele samfundet,” arrangeret af HK Midt og HK Stat Midt. Deltagelse i foreningens stiftende generalforsamling kan finde sted uafhængigt af deltagelse i konferencen i øvrigt.

 

Læs også
Hvorfor er vi så glade for staten? Om reformationen og retten

Formålet med stiftelse af foreningen er at samle hele landet på tværs af politiske skel og regionale og lokale særinteresser om en ny national politik til fælles bedste. Vi kan ikke længere passivt se til, mens en fortsat centralisering samler al statslig opgaveløsning i hovedstaden samtidig med, at det lokale og regionale selvstyre svækkes. Det medvirker til at skabe stadig dybere skel mellem befolkning og landsdele, og det er økonomisk og udviklingsmæssigt uklogt. Den udvikling skal vendes. Statslige opgaver skal fremover i videst muligt omfang løses uden for hovedstaden på de steder, hvor kompetencer og øvrige forudsætninger passer bedst til opgaverne.

 

Foreningen henvender sig med sit tilbud om medlemskab til både enkeltpersoner, virksomheder, foreninger, institutioner og organisationer samt til lokale og regionale myndigheder.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…