Integrationsminister Inger Støjberg vil lave en række nye stramninger i udlændingepolitikken.
Den lavere integrationsydelse skal også gælde for flygtninge, som allerede bor i Danmark.
Der skal gennemføres strammere regler for at få permanent ophold.
Reglerne for familiesammenføring skal også strammes, og fremover skal man selv finansiere ægtefællens rejse til Danmark.
De såkaldte kvoteflygtninge skal tilsyneladende udvælges efter andre kriterier.
De præcise forslag kendes ikke endnu, så der kan være flere elementer.
Et politisk grænseværn
Umiddelbart ligner disse stramninger mange af de andre, der har været gennemført. De bliver begrundet med, at der skal stilles større krav for at sikre integration.
Men den situation, som forslagene bliver fremlagt i, er fuldstændig anderledes end tidligere. Det skyldes først og fremmest den enorme og endeløse asylstrøm, som har ramt Europa.
Den ny situation betyder, at det reelt ikke er de finere spørgsmål om integration, som nu er i centrum for Inger Støjberg og regeringen. Det er derimod faren for, at Danmark kan blive løbet fuldstændig over ende af asylstrømmen, sådan som andre lande er ved at blive det.
Når Støjberg taler om skrappere krav til integration, har hun derfor et skjult budskab: Forslagene skal sørge for, at der ikke kommer for mange til Danmark. De er en slags politisk grænseværn i en tid, hvor de fysiske danske grænser ligger åbne for asylansøgere.
Det er dette skjulte budskab fra Inger Støjberg, der er langt det vigtigste ved de nye forslag.
Situationen omkring asyltilstrømningen er så alvorlig, at den ”gammeldags” debat om integration ikke giver megen mening. For hvis strømmen for alvor brager ind i Danmark, bliver al snak om integration aldeles teoretisk.
Det sejler i EU
Intet tyder i øjeblikket på, at EU er ved at få styr på asylstrømmen.
EU’s ydre grænser fungerer overhovedet ikke. Folkevandringen fortsætter med uformindsket styrke.
Man har så vedtaget planen om de såkaldte ”hotspots” i Italien og Grækenland, hvor man skal finde ud af, hvem der skal lukkes ind, og hvor de skal sendes hen.
TV-Avisen havde i går en reportage fra et af disse ”hotspots” på den græske ø Lesbos. Her herskede totalt kaos. Det er i det hele taget yderst tvivlsomt, hvor meget disse ”hotspots” kan hjælpe med at få styr på tingene, så længe de ydre grænser står pivåbne.
I sin afmagt forsøger EU, med kansler Merkel i spidsen, at få Tyrkiet til at klare en del af problemet ved at forhindre, at syriske asylansøgere rejser videre til EU.
Men det er fuldkommen illusorisk at tro, at man kan få Tyrkiet til at trække et stort læs for EU.
Hvis præsident Erdogan skulle indlade sig på noget sådant, ville det kræve store politiske modydelser til ham, som bør være utænkelige: visumfrihed til EU for alle tyrkere og udsigt til tyrkisk EU-medlemskab.
National grænsekontrol
Mens tingene sejler på EU-plan, forsøger de enkelte lande at klare sig igennem, som de nu bedst kan. Blandt andet med styrket national grænsekontrol, som vi senest har set det i Slovenien. Selv i Tyskland lyder kravet om at ”lukke af” med voksende styrke.
I Danmark forsøger man en anden vej: Asylansøgere har ret fri adgang til vores land. Men Inger Støjberg gør det klart, at de vil møde skrappe krav, som ikke gør det særlig attraktivt at slå sig ned her.
Før eller siden kommer Danmark formentlig også til at skærpe den fysiske grænsekontrol ganske betragteligt.
Det absolutte fokus er nu på at holde tilstrømningen nede. Intet fornuftigt menneske kan tro på, at man kan integrere en folkevandring af de dimensioner, som Tyskland og Sverige oplever.
Fundamentalistiske holdninger
Man kan jo i øvrigt bare se på, hvordan det går med integrationen i forhold til den indvandring, som Danmark hidtil har haft.
En interessant ny meningsmåling (Wilke/Jyllands-Posten) viser, at det store flertal af muslimske indvandrere i Danmark har fundamentalistiske holdninger.
Et massivt flertal af dem mener, at man fuldt og helt skal leve efter Koranens anvisninger. Et stort mindretal siger også åbent, at dansk lovgivning helt eller delvis skal bygge på Koranen.
Den nye folkevandring til Europa kommer helt overvejende fra muslimske lande. Den vil altså i meget høj grad bringe mennesker hertil med de samme holdninger, som meningsmålingen afslører. Eller snarere holdninger, der er endnu mere fundamentalistiske.
Det ved Inger Støjberg. Derfor skal hendes nye forslag først og fremmest fungere som et grænseværn.