Hos vinfamilien Scagliola i landsbyen Calosso i det sydlige Piemonte i Nordvestitalien begynder produktionen af vinhuset Scagliola Vinis supergode vine i vinterkolde marker på toppen af San Siro bjerget.
Vinplanterne her skæres helt ind til stokken, så der kun er en enkelt druebærende gren med et par knopper tilbage, og ikke uden grund er scagliola’ernes motto: Kvalitet frem for kvantitet”. Det får man kun ved at begrænse udbyttet af druer til det mindst mulige.
I løbet af foråret trimmes skuddene på stokken normalt tre gange, og blade tæt på klaserne fjernes for at forhindre meldug. Om sommeren bliver gennemført såkaldt ”grøn høst”, hvorved mængden af druer reduceres, og kvaliteten maksimeres.
Når høsten går i gang, foretages endnu en selektering af druerne, så den endelige most i moderne kælderteknologi kan gære til en vin, der repræsenterer det ypperste i dette vinområde, og hvis kvalitet udelukkende er rettet mod sande kendere af god vin.
Starten i 1939
Vineriet blev startet i 1939 af Camillo Scagliola, der var født i 1889, men ved hans alt for tidlige død fortsatte hans enke, Palmina, og teenag-sønnen Giovanni gårdens drift. Ikke blot med vin, men også med dyrkning af korn og opdræt af kvæg og fjerkræ.
Fra kvæg til vin
På de store markeder i Piemonte mødte han en del kvægopdrættere, der også godt kunne lide et godt glas vin, og så besluttede familien Scagliola, der nu var vokset med sønnerne Maggiorino og Mario, at intensivere vindyrkningen, og første flaske til markering af overgangen fra multilandmand til fultids vinbonde blev en vin på den hvide Muscat-drue, der hed ”Volo di Farfalle”.
Sammen med den røde Barbera drue var og er den områdets specialitet. I starten specialiserede man sig produktion af højkvalitets Moscato d’Asti med oprindelses- og garantibetegnelsen DOCG, men i 1996 opgraderedes den røde Barbera drue, og et resultat af denne beslutning er nogle i særklasse gode Barbera d’Asti Superiore vine.
Fjerde generation
I dag presser 4 generation, repræsenteret ved søskendeparret Silvia og Giovanni Scagliola på for videreudvikling og fornyelse af vinhuset.
Det er foreløbig endt op i systematisk produktion af hvide vine på Chardonnay-druen ved navn Casot dan Vian og en spændende blandingsvin, som består af Bololo-druen Nebbiolo, Cabernet Sauvignon og Barbera. Den kaldes Azörd.
Jysk Vin importerer
I Danmark er Scagliola og dets produkter fra 35 hektarer vinmarker repræsenteret af Jysk Vin – Det gode Glas i Randers, som har følgende sortiment:
Hvidvin
2014 Primodacio, Moscato d’Asti DOCG. Pris: 89 kr.
2013 Casot dan Vian, Chardonnay, Piemonte DOC. Pris: 96 kr.
Rødvin
2012 Frem, Barbera d’Asti DOCG. Pris: Normal 126 kr. Tilbud 79 kr. ved køb af 6 flasker.
2008 Azörd, Monferrato DOC. Pris: 189 kr.
2011 Sansi, Barbera d’Asti DOCG Superiore. Pris: 219 kr.
2010 Sansi, Barbera d’Asti DOCQ Superiore. Pris: 339 kr.