Musical, der blev opført første gang i kz-lejren i Theresienstadt i 1943, er nu i Danmark

For første gang i Danmark opføres Musicalen ”Terezíns Ildfluer” af over 100 elever i samarbejde med professionelle voksne.

 

I 1943 og igen i 1945 opførtes denne udgave af Ildfluerne med indsatte jødiske børn og indsatte jødiske professionelle kunstnere i kz-lejren i Theresienstadt.

 

Musicalen er kommet til Danmark via Michigan, USA og Holocaust dramaturg Lauren McConnells genskabelse af stykket ved hjælp af overlevende fra dengang.

 

 

Den lukkede skolepremiere den 23. april talte ingen ringere end fru Jana Urbanova fra Tjekkiet, der selv spillede med i 1945.

 

Fru Urbanova udtalte bagefter, at det der rørte hende allermest var, at hun kunne sidde og se på børn, der i trygge rammer sang, spillede og dansede sig igennem fortællingen om den lille ildfluedreng Broutchek helt udenfor fare.

 

Den offentlige premiere er den 4. maj, der melder udsolgt 8 dage før. Eftermiddagsforestillingen den 5. maj vil hilse Salle Fischermann velkommen sammen med andre overlevende fra Theresienstadt.

 

Salle Fischermann var 14 år og lystekniker på forestillingen med de små ildfluer i 1945 udgaven, umiddelbart ført han blev hentet hjem til Sverige med de hvide busser.

 

1943 udgaven blev til fordi de voksne ønskede at adsprede og glæde børnene – 1945 udgaven blev opsat på dekret fra nazisterne, der skulle bruge den til propagandaformål.

 

Alligevel udtaler Vera Meisels (der var 8 år og spillede mariehøne i 1945) at det var stort at få taget mål til sit eget kostume. Vera Meisels var fortæller på førsteopførelserne i Michigan i 2013. Pia Rosenbaum er fortæller i Hadbjerg.

 

Læs også
Tæskeholdindustriens “intellektuelle” elsker at hade Israel

Musicalen er baseret på et folkekært tjekkisk børneeventyr ”Ildfluer”, der udkommer på dansk den 4. maj – den danske udgave af ”Ildfluer” beretter i et afsnit om eventyrets skæbne i Theresienstadt og rummer også nogle af de tegninger børnene havde tegnet i lejren dengang.

 

Hadbjerg skole får hjælp fra Tomas Ambt Kofod (senest Beauty and the Beast, Det Ny Teater), der instruerer og spiller med, Anna Nadiryan Nørgaard (musikprofessor fra Filip Nakos konservatoriet, Athen) står for al musikken og Pia Rosenbaum er stykkets jødiske fortæller.

 

Skrevet af Elisabeth Clark.

 

Vi er at finde på facebook: Terezins Ildfluer

 

 

Den meget unge Jana Urbanova spiller med i Ildfluerne året efter hjemkomsten fra ghettoen i Terezin. Jana står forrest i midten og kigger ned i gulvet.

 

Læs også
9. april: Nu gøres der endnu et forsøg på at glorificere den radikale Erik Scavenius og hans medgørlighed over for tyskerne

 

Jana Urbanova står mellem den tjekkiske ambassadør Jiri Brodsky og hans hustru ved Hadbjerg skoles premiere den 23. april 2015.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…