Det er rent kaos: Kriminelle unge flygter i hobetal fra sikrede døgninstitutioner

Region syddanmark

De er dømt for både mord, hjemmerøveri, voldtægt og megen anden kriminalitet i den tunge ende.

 

Men da de er under atten år, havner de ikke i fængsel men i en såkaldt lukket sikret institution. Det fungerer som et sourrogatfængsel, indtil de bliver atten år og kan overføres til Kriminalforsorgens fængsler.

 

Nu viser det sig imidlertid, at sikkerheden på disse institutioner er så ringe, at dybt kriminelle unge er i stand til at flygte i nærmest hobetal.

 

Over 400 flygtede sidste år

Det fremgår af et svar fra social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) til Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, Her bliver det oplyst, at det i 2014 var lykkedes for ikke færre end 445 unge kriminelle at flygte fra en topsikret institution.

 

Samtidig var det ligeledes i 2014 lykkedes for 48 at stikke af, medens de var under en såkaldt ledsaget udgang, medens 538 ganske enkelt var udeblevet, efter at de havde fået udgang til orlov.

 

Ifølge svaret fra Karen Ellemann holder personalet på de sikrede instutioner åbenbart ikke specielt øje med kriminelle, der er kendt for at flygte.

 

Således lykkedes det sidste år den samme person at stikke af fra en totalt sikret institution ikke færre end 28 gange.

 

Ligeledes er der tilfælde, hvor den samme person er stukket af fra personalet fire gange under en ledsaget udgang, medens én person har præsteret at udeblive fra en orlov ti gange, uden at det åbenbart har fået konsekvenser for vedkommende.

 

Karen Ellemann: Vi må låse yderdøre og vinduer

Dansk Folkepartis retsordfører havde som udgangspunkt spurgt Karen Ellemann, “hvordan det kan være, at doms- og tvangsanbragte unge på institutioner ikke kan tilbageholdes med magt eller bliver tilbageholdt med magt, hvis den pågældende person ønsker at forlade institutionen.”

 

Læs også
En brutal voldsforbryder med irakisk baggrund flygtede fra retten – nu er han fanget efter heftig politijagt

Det fik retsordføreren ikke nogen forklaring på. Svaret fra Karen Ellemann lød blot:

 

“På sikrede institutioner/afdelinger er det tilladt at have yderdøre og vinduer aflåst konstant, således at de anbragte børn og unge ikke har mulighed for at forlade institutionen,” skriver social- og indenrigsministeren i sit svar til Peter Skaarup og fortsætter:

 

“Det er herudover muligt at isolere den unge i op til 2 timer, for eksempel ved at låse døren til værelset, når der er overhængende fare for, at barnet eller den unge skader sig selv.”

 

Peter Skaarup: Dybt utilfredsstillende

Men det svar finder Peter Skaarup dybt utilfredsstillende.

 

“Tallene viser med al ønskelig tydelighed, at der her er behov for alvorlige opstramninger, så jeg vil igen tage sagen op med ministeren for at sikre, at vi ad lovgivningens vej får mulighed for magtanvendelse mod de kriminelle, der forsøger at stikke af fra de sikrede institutioner,” siger Peter Skaarup til Den Korte Avis og understreger:

 

“Problemet rækker langt ud i samfundet og er blandt andet en alvorlig belastning for politiet, der skal afsætte ressourcer til at finde og anholde alle flygtede, hvoraf nogle er direkte farlige, ligesom fanger under flugt også udgør en latent fare for landets fredelige borgere.”

Læs også
Politiet understreger, at to kriminelle er ”pæredanske” – men når de kriminelle er indvandrere, skal der ikke tales om det

 

Peter Skaarup oplyser i den forbindelse, at han også vil bede ministeren redegøre for de udgifter, politiet har på grund af de mange hundrede kriminelle, der hvert år stikker af fra de sikrede insitutioner.

 

Ligeledes vil Peter Skaarup have en redegørelse for omfanget af den kriminalitet, der bliver begået af de kriminelle unge under deres flugt fra de sikrede institutioner.

 

Kampklædt politi anholdt flygtende fange

Når Karen Ellemann i sit svar til Peter Skaarup omtaler de indsatte som “unge” og “børn”, får hun det til at lyde, som om der er tale om bolchetyve, men virkeligheden er en helt anden.

 

Da den 17-årige Taha Chiadmi den 11. juni 2013 flygtede fra den topsikrede døgninstitution Sønderbro på Amager, tog politiet ingen chancer. Da man fandt frem til hans skjulested i Vanløse, blev han anholdt af kampklædt politi.

 

En af dem, der ingår i flugtstatistikken fra 2014, er den 17-årige Zeeshan Bhatti, der natten mellem den 18. og 19. august flygtede fra den sikrede institution Sølager i Skibby. Han var grebet på fersk gerning og sigtet for et brutalt hjemmerøveri i Greve mod en 63-årig kvinde, der var alene med sit barnebarn.

 

Læs også
Seks ‘unge’ overfaldt tilfældig mand og trampede ham i ansigtet for at få penge til burgere – nu sker der noget

Da han blev efterlyst, advarede politiet folk imod at kontakte ham.

 

Typer som Zeeshan Bhatti og Taha Chiadmi bliver betegnet som “Kategori Rød” fanger.

 

“Det er dem, der bliver betegnet som farligere en de andre, hvis man kan sige det sådan. Det er dem. vi skal have forholdsvis hurtigt tilbage igen (efter en flugt, red.), fordi de kan udgøre en fare for medborgere i byen,” sagde vicepolitikommissær Bo Von Wünden, lokalpolitiet i Nakskov, til TV 2 Øst, efter at to ungdomskriminelle var flygtet fra den sikrede institution Kofoedsminde på Lolland.

 

Den ene var blandt andet dømt for hjemmerøveri og voldtægt i Søllested og Sakskøbing, og det var i øvrigt anden gang, han var på flugt.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…